Merkel: „Pandemia nu se află în faza finală în Germania"

DE Deutsche Welle | 23.04.2020 - 13:56

Ultimele cifre date publicității de Institutul Robert Koch cu privire la evoluția pandemiei în Germania arată că s-a făcut un pas în direcția bună, dar "ne mișcăm pe o gheață extrem de subțire", a declarat cancelara.

SHARE

Ar fi vorba de un „succes de etapă”, a subliniat șefa executivului de la Berlin într-o luare de poziție în Bundestag.

Potrivit doamnei Merkel, Germania nu ar fi depășit, deocamdată, criza. Ea crede că unele relaxări ale măsurilor de protecție ar fi „prea îndrăznețe”.

Merkel a adăugat că populația mai are încă de suportat o perioadă aceste restricții în viața publică și socială, adoptate pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Impunerea acestor măsuri care limitează libertățile democratice ale populației ar fi fost o decizie greu de luat, dar necesară. Merkel a mai observat că sistemul medical german ar fi trecut până acum cu brio de testul reprezentat de actuala criză.

Angela Merkel a mai spus că Organizația Mondială a Sănătății ar fi un „partener de neînlocuit” în eforturile de stopare și învingere a pandemiei.

Potrivit Institutului Robert Koch, numărul infectărilor cu coronavirus a crescut miercuri cu 2352, ajungând la un total de 148.046. S-au înregistrat 215 noi decese, totalul morților în Germania fiind de 5094.

Ministra Familiei Franziska Giffey a respins eventuale restricții introduse special pentru persoane peste o anumită vârstă.

„Nu putem izola oameni maturi și responsabili pe baza unei scheme generale de la o anumită limită de vârstă în sus", a declarat doamna Giffey.

În context, populația Germaniei este în continuare în majoritate de acord cu restricțiile de limitare a epidemiei. Potrivit ultimului sondaj Infratest dimap, 74% dintre cei chestionați s-au declarat în favoarea limitărilor privind contactele între persoane.

La sfârșitul lui martie, 87% dintre germani erau de acord cu aceste măsuri, de atunci cifra scade constant. Sondajul mai arată că 19% dintre cetățeni ar fi îngrijorați serios în ceea ce privește sănătatea lor, la sfârșitul lui martie erau 25 de procente.

18% din firmele germane ar intenționa să concedieze angajați sau să nu mai prelungească contractele pe termen determinat care expiră, potrivit unui sondaj în rândul companiilor realizat în aprilie de institutul economic Ifo.

Aceste măsuri ar fi consecința pagubelor suferite de economie din cauza pandemiei. Sondajul mai arată că 46% din firmele germane își vor amâna planurile de investiții.

În context, cererea pentru anumite produse de igienă personală (precum hârtia igienică) și alimente de bază s-a redus semnificativ, după ce aceste mărfuri fuseseră cumpărate în exces de populație săptămânile trecute.

Potrivit datelor Oficiului federal de statistică, volumul vânzărilor la hârtie igienică a fost săptămâna trecută cu 65% mai redus decât media perioadei august 2019 – ianuarie 2020.

Bilanțul deceselor asociate cu Covid-19 în România a urcat joi la 527, după anunțarea a 3 noi victime. Numărul de cazuri raportate oficial a ajuns miercuri la 9.710, iar 2.406 pacienți au fost declarați vindecați. România va începe relaxarea restricțiilor după 15 mai, dată de la care masca de protecție va deveni obligatorie în spațiile publice închise.

Numărul de cazuri de coronavirus raportate oficial în lume a ajuns la circa 2,63 milioane, iar cel al deceselor de pacienți cu Covid-19 a depășit 183.000, în timp ce 718.000 de oameni au fost declarați vindecați de Sars-Cov-2, arată centralizările de pe Arcgis și Worldmeter.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.