Jurnalist grec, împușcat mortal în plină stradă

DE Deutsche Welle | Actualizat: 11.04.2021 - 10:48
Jurnalist grec, împușcat mortal în plină stradă

Giorgos Karaivaz, ziarist specializat în dosare penale, a fost ucis vineri după-amiază în plină stradă. Făptașii sunt încă liberi, iar motivul crimei rămâne deocamdată neclar.

SHARE

Un blogger și jurnalist grec a fost împușcat mortal, vineri după-amiază, în afara casei sale din Atena. În vârstă de 52 de ani, Giorgos Karaivaz, cunoscut în Grecia pentru investigațiile sale privind infracțiuni de drept comun, a fost ținta a șapte împușcături, scrie presa greacă, citând surse din anchetă.

Se bănuieşte că presupușii ucigași, doi la număr, ar fi fugit de la locul evenimentului folosind o motocicletă. 

Cotidianul „Kathimerini” scrie că, deși la locul faptei, aflat în districtul Alimos din Atena, au fost găsite cel puțin 17 cartușe, vecinii nu au auzit nimic. Din acest motiv, polițiștii presupun că ziaristul a fost eliminat cu un pistol cu amortizor. Karaivaz se afla în drum spre casă după ce participase, în calitate de reporter, la o emisiune care avusese loc la orele prânzului. 

În cei 32 de ani de carieră, Karaivaz a lucrat pentru unele dintre cele mai importante ziare și posturi de televiziune din Grecia.

„A fost unul dintre cei mai experimentați reporteri în domeniul investigaţiilor penale și s-a bucurat de respectul colegilor", se arată într-un comunicat remis de sindicatul jurnaliștilor din Atena.

Federația ofițerilor de poliție greci a transmis că Giorgos Karaivaz era personal interesat de îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru poliţişti și că era "foarte critic față de oricine" care se opunea sindicatului acestora. 

Deşi redacţiile de presă greceşti sunt frecvent vizate de atacuri cu bombe şi de acte de vandalism, se întâmplă mai rar să fie asasinaţi jurnalişti. Unii dintre aceştia solicită protecția poliției în urma primirii de amenințări, dar Karaivaz nu era păzit.

Citește și: Rusia și SUA trimit nave de război în Mare Neagră. Kremlinul amenință cu război „pe scară largă”

„Nu era stilul său să solicite protecție", a declarat, sub protecţia anonimatului, un ofițer de poliție care îl cunoștea bine pe Karaivaz, citat de AFP. 

De menţionat că Giorgos Karaivaz fusese investigat recent de justiția greacă, fiind suspectat că ar fi luat bani de la un gangster care a fost ucis în 2019. Jurnalistul a negat vehement comiterea de fapte ilegale. De asemenea, el scrisese articole tematizând corupția în cadrul forțelor de poliție, urmând să depună mărturie în legătură cu acestea. 

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis

Uciderea în plină stradă a jurnalistului grec s-a produs într-un moment în care autoritățile elene erau aspru criticate pentru că au alocat agenţi de poliție pentru paza unui controversat prezentator de televiziune.

În iulie, Stefanos Chios, editor la un cotidian tabloid, a supraviețuit după ce a fost împușcat în gât și piept de un bărbat în faţa casei sale. Cazul este încă în curs de anchetare. 

Însă cazul lui Karaivaz amintește mai cu seamă de uciderea jurnalistului Socratis Giolias, răpus în fața propriei case cu 16 împușcături în 2010.

Un grup de extremiști de stânga, „Secta Revoluționarilor” (Σέχτα των Επαναστατών, Sechta ton Epanastaton) și-a asumat responsabilitatea pentru atentatul asupra lui Giolias, directorul unui mic post de radio și unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri din Grecia la acea vreme. Acest caz nu a fost niciodată soluţionat. 

Citește și: Interlopul Corduneanu, care a cerut bitcoin ca taxă de protecție pentru o videochatistă, eliberat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat uciderea lui Karaivaz drept un act „respingător și laș”, exprimându-și totodată speranța că făptașii vor fi prinși în cel mai scurt timp și deferiți justiției. ”Europa înseamnă libertate, iar libertatea presei este sacrosanctă”, a scrie oficialul european pe Twitter. 

Un responsabil al poliţiei din Grecia a declarat că investigarea acestui caz ţine mai degrabă de competenţa poliţiei criminalistice decât de unitatea anti-teroristă.

Guvernul elen a promis ca se va face lumină foarte repede în acest caz.

„Poliţia greacă va găsi autorii crimei rapid şi le va încredinţa soarta sistemului de justiţie", a spus Michailis Chrisochoidis, ministru pentru Protecţia Civilă, sâmbătă dimineaţă la postul public de televiziune ERT, după o întâlnire cu premierul Kyriakos Mitsotakis. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.