Guvernul Merkel vrea puteri sporite pentru combaterea pandemiei

DE Deutsche Welle | Actualizat: 09.04.2021 - 16:01
Guvernul Merkel vrea puteri sporite pentru combaterea pandemiei. Foto Deutsche Welle

Guvernul federal pregăteşte legislaţie care să permită măsuri unitare la nivel naţional în condiţiile în care ţara se confruntă cu al treilea val de pandemie.

SHARE

Guvernul federal german plănuieşte să depună pe masa Parlamentului o nouă legislaţie care va permite impunerea unor restricţii uniforme de combatere a pandemiei la nivelul întregii ţări, preluând această sarcină de la guvernele regionale, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a cabinetului Merkel.

Cei 16 premieri regionali din Germania au căzut de acord asupra noii legislaţii pentru a face posibilă schimbarea şi o mai eficientă combatere a creşterii infectărilor cu coronavirus.

„Guvernul federal intenţionează să prezinte un proiect de lege săptămâna viitoare, în strânsă cooperare cu guvernele regionale, care include o frână de urgenţă justificată şi obligatorie în regiunile în care incidenţa depăşeşte plafonul de 100 de cazuri la 100.000 de locuitori, în interval de şapte zile", a declarat o sursă guvernamentală pentru agenţia Reuters.

Citește și: Sondaj pe Facebook al Antenei 3: Mai aveți încredere în Vlad Voiculescu? Răspuns clar al cititorilor

Restricţiile federale vor fi impuse în landurile în care incidenţa va trece de 100 de cazuri, dar puterea de decizie va fi returnată executivului regional de îndată ce incidenţa va scădea sub acest plafon, a mai precizat Reuters.

O planificată reuniune la care să participe cancelara Angela Merkel şi premierii regionali, care trebuia să aibă loc luni, a fost contramandată, în condiţiile în care miniştrii lucrează la noul proiect de lege.

Adjuncta purtătorului de cuvânt guvernamental, Ulrike Demmer, a declarat că amendamentul adus legii de combatere a bolilor infecţioase va fi prezentat marţea viitoare.

De ce vrea guvernul federal să preia controlul?

„Germania se află în toiul celui de-al treilea val al pandemiei, astfel încât guvernul federal şi cele regionale au convenit să completeze legislaţia naţională", a declarat Demmer în faţa reporterilor.

Cabinetul Merkel a luat această decizie după săptămâni de nemulţumiri legate de măsurile diferite de combatere a pandemiei decise de cei 16 premieri regionali.

Citește și: Medicul Denciu, eroul anului în Belgia, jignit de Flavia Groșan în România: „Eroul" care s-a ars

Guvernul federal şi premierii regionali conveniseră să activeze o „frână de urgenţă" în cazul în care incidenţa trece de 100 de cazuri de infectare la 100.000 de locuitori în interval de o săptămână, dar unii premieri au dat o interpretare mai liberală acestei prevederi.

Merkel a criticat în ultima vreme lipsa unor restricţii uniforme şi a adus în discuţie posibilitatea de a modifica legislaţia, astfel încât guvernul federal să aibă puterea să impună direct măsuri, trecând peste autoritatea guvernelor regionale.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.