Global Attack Index: A scăzut numărul atacurilor teroriste

DE Newsweek România | Actualizat: 28.01.2019 - 18:09

Numărul victimelor atacurilor teroriste s-a diminuat considerabil la nivel mondial în 2018. Expertul în terorism Matthew Henman explică pentru DW care sunt cauzele - și de ce nu trebuie, totuși, să fim prea optimiști.

SHARE

Deutsche Welle: Potrivit studiului Global Attack Index al organizației dumneavoastră, numărul atacurilor teroriste a scăzut în 2018 cu o treime față de anul precedent. În același timp, numărul victimelor civile ale atentatelor s-a diminuat cu un sfert. Care sunt cauzele acestei evoluții? 

Matthew Henman: În anii 2016 și 2017, numărul atentatelor teroriste au crescut în mod dramatic din cauza luptelor cu gruparea teroristă Statul Islamic pentru controlul unor teritorii din Irak și Siria, în orașele Mosul și Rakka, dar și în alte regiuni. În 2018 nu s-a mai ajuns la lupte de aceste dimensiuni pentru controlul unor aglomerări urbane mai mari.

Scăderea numărului atentatelor din Siria și Irak a fost factorul cel mai important care a contribuit la diminuarea numărului atacurilor teroriste la nivel mondial. Evoluția aceasta se explică în primul rând prin slăbirea Statului Islamic.

Au existat schimbări în ceea ce privește felul atacurilor teroriste?

Marea majoritate a atentatelor sunt comise, în continuare, de islamiști. Dar observăm, în acleași timp, că violența extremiștilor de dreapta crește. Cu toate acestea, cifrele privind acest tip de violență din Europa de Vest și SUA nu se compară în niciun fel cu cele privind violența islamiștilor.

Care sunt cele mai periculoase grupări teroriste la nivel mondial?

Ar fi o eroare gravă să credem că Statul Islamic a fost învins. Cu toate că ISIS a pierdut o mare parte din teritoriile pe care le cucerise, a rămas și în 2018 cea mai periculoasă grupare teroristă din lume în ceea ce privește numărul victimelor. Pericolul persistă, teroriștii de la ISIS sunt activi în continuare, nu doar în Irak și Siria, ci și în Afganistan, Africa de Vest, Yemen, Somalia și Asia de Sud-Est. Doar pericolul reprezentat de talibani se mai apropie de ISIS. În 2018, numărul victimelor acestor extremiști s-a dublat în comparație cu anul precedent, au existat multe victime din rândurile forțelor de ordine din Afganistan.

E acesta motivul pentru care Afganistanul a depășit Siria, ajungând în 2018 pe primul loc al listei celor mai periculoase țări din lume?

Absolut. Talibanii comit atentate de mare anvergură împotriva forțelor de ordine din Afganistan, iar ISIS și grupurile locale afiliate comit atentate împotriva populației civile, care se soldează cu multe victime, chiar dacă sunt fenomene separate.

Care e situația în Europa în ceea ce privește numărul atentatelor și al victimelor?

Viteza răspândirii violenței a mai scăzut, iar numărul victimelor s-a diminuat considerabil. A existat o serie de atentate mai mici, comise de teroriști care au acționat pe cont propriu, dar în Europa de Vest nu s-a mai ajuns la atentate mai mari de tipul celor din anii precedenți. Cu toate acestea, pericolul e în continuare ridicat, pentru că în Europa de Vest nu-i vorba doar de violența islamiștilor, ci și de o ascensiune a extremismului de dreapta, în cazul căruia se ajunge des la distrugerea unor obiecte sau la violențe de un grad mai redus.

La nivel mondial a scăzut considerabil numărul atentatelor, dar studiul organizației dumneavoastră a înregistrat o creștere în Ucraina. Acolo au fost raportate cele mai multe atentate teroriste din lume. Din ce motiv?

Conflictul din Ucraina e destul de static. Analizele noastre se bazează pe date "open-source", ceea ce înseamnă că putem lucra doar cu datele care au fost raportate. Dacă separatișii trag cu arme de foc de calibru mic, Ucraina întregistrează acest act de violență ca atentat. În Afganistan sau Siria nu s-ar raporta fiecare schimb de focuri de dimensiuni mai mici. Așadar, cele mai multe atentate se înregistrează în Ucraina, motivul e însă că sunt raportate mai exact și că luptele au loc într-o regiune anume, putând fi localizate. Astfel, se ține evidența mai ușor. 

Care regiune e cea mai periculoasă din lume?

Dacă ar trebui să pariez pe o sumă de bani, care va fi următoarea regiune în care islamiștii vor prelua controlul asupra unor teritorii extinse, aș răspunde: Africa de Vest. Pierderile pe care le-a suferit armata nigeriană în urma atacurilor ISIS sunt dramatice, mulți soldați au dezertat. Armata nu prea e în stare să apere teritorii întregi dacă e atacată constant de ISIS. Aș fi surprins dacă teroriștii nu ar reuși să preia din nou controlul asupra unor teritorii mari din nordul Nigeriei.

Credeți că numărul atacurilor teroriste va crește din nou, în special din cauza evoluțiilor din Orientul Mijlociu?

Cred că nu vor exista schimbări considerabile, poate va exista o creștere ușoară. În Siria și Irak, gruparea ISIS a folosit ultimele 12 luni pentru a se reorganiza și redresa după pierderile suferite, pregătindu-se pentru un nou început ca mișcare revoluționară, nu ca mișcare teritorială ca în trecut. Teroriștii vor începe, încetul cu încetul, să devină mai activi și să crească numărul atentatelor, mai ales în estul și sudul Siriei și în Irakul central și de nord. În același timp, s-ar putea ca aliații lor din alte regiuni să-și intensifice activitatea. Probabil se va ajunge la mai multe lupte la Idlib și la o ofensivă a conducerii siriene cu sprijin rusesc, pentru a recâștiga complet controlul. Și o ofensivă a Turciei împotriva kurzilor din Siria e probabilă. Nici conflictul din Ucraina nu va pierde din intensitate. Iar în Afganistan talibanii au o poziție tot mai puternică. 

Matthew Henman e directorul adjunct al institutului Jane's Terrorism and Insurgency Center (JTIC) de la Londra. JTIC e o parte a institutului de cercetare IHS Markit și redactează în fiecare an raportul Global Attack Index, în care sunt înregistrate atacurile teroriste din întreaga lume.

Interviu de Rahel Klein pentru Deutsche Welle

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.