Germania îşi propune să iasă în patru etape din cea mai gravă recesiune din istoria sa

DE Deutsche Welle | 02.05.2020 - 19:13
Peter Altmaier: Suntem angrenaţi într-o cursă lungă, în care trebuie să ne gestionăm bine puterile

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a prezentat planul de resuscitare economică după pandemie.

SHARE

Premisa este ca numărul infectărilor să rămână redus. Germania trece prin cea mai amplă recesiune din istoria sa. Recul economic de 6,3 procente într-un an – așa ceva nu s-a mai întâmplat în istoria Republicii Federale.

„Am avut ocazii mai plăcute și perspective mai optimiste", a spus ministrul federal al Economiei, Peter Altmaier, înainte de a-și prezenta la Berlin prognoza economică pentru anul în curs. Piața muncii din Germania se află deja sub presiune masivă, iar situaţia se va agrava în lunile următoare.

În jur de trei milioane de lucrători primesc în prezent salarii reduse, care sunt suplimentate parțial din fondul special prevăzut de asigurarea de șomaj. E vorba de așa-numitul „Kurzarbeitergeld", un mijloc de salvare a locurilor de muncă, angajații nefiind disponibilizați, ci având temporar un program redus de lucru și primind salarii mai mici.

În acest an, numărul total al angajaților ar urma să scadă cu 370.000, iar rata șomajului va ajunge la 5,8%.

Economia suferă simultan un șoc dublu: atât pe plan intern, cât și extern. Cererea și oferta sunt afectate deopotrivă, întrucât întreaga economie mondială se află în fața unei recesiuni majore. Lanțurile de producție și aprovizionare sunt întrerupte la nivel global.

„Cererea de produse germane la export va continua să scadă și se va reface doar încet", estimează Altmaier.

Scădere masivă a exporturilor

Pentru o economie orientată spre export, perspectiva actuală de scădere a acestuia cu 11,6%, în 2020, este fatală. Economia germană scade însă și din cauza reducerii consumului privat, după închiderea pentru mai multe săptămâni a magazinelor, restaurantelor și ofertelor de divertisment.

Consumul intern este așteptat să scadă cu 7,4 procente în acest an. Potrivit prognozei actuale a guvernului german, punctul culminant al crizei economice este așteptat la sfârșitul lui iunie.

Proteste ale gastronomilor la Düsseldorf, în vestul Germaniei (picture-alliance/dpa/R. Vennenbernd)

Proteste ale gastronomilor la Düsseldorf, în vestul Germaniei

Ministrul Economiei crede că este important să se planifice deja de acum revenirea pe plus a Germaniei. „Cu cât suntem capabili mai repede să oferim o perspectivă concretă, cu atât mai rapid își va reveni economia."

Tot prognoza de acum așteaptă o posibilă creștere economică de 5% în 2021, dacă se vor lua măsurile potrivite.

Optimizarea actualelor programe de sprijinire a economiei

În linii mari, Altmaier a elaborat un plan în patru puncte ce urmează a fi concretizat în următoarele săptămâni și luni. „Știm că pandemia va fi rezolvată definitiv doar după apariția unui vaccin, dar avem nevoie de un plan de lucru pentru reluarea treptată a activităților economice."

La primul nivel al planului – cel în care se găsește acum țara – ar fi vorba de protejarea economiei prin programele de ajutor financiar. Actualele programe convenite urmează a fi optimizate: de la ajutoarele financiare imediate pentru firmele mai mici, creditele oferite de banca de stat KfW şi până la anunțatul fond de stabilizare, menit să împiedice daune prea grave suferite de branșele de importanță strategică din economie.

Totuși, în acest domeniu, guvernul german nu are libertatea de mișcare pe care și-ar dori-o. Să luăm exemplul Lufthansa.

Cum ar putea fi ajutat cel mai mare operator aerian german și în ce măsură statul german ar urma să achiziționeze participațiuni la Lufthansa sunt chestiuni care nu se decid doar la Berlin, ci și la Bruxelles. „Criteriile trebuie convenite cu UE", admite Altmaier, fără a fi dispus să dea deocamdată detalii.

Se preconizează noi ajutoare de miliarde de euro

În al doilea punct al planului de salvare gândit pentru economia germană, guvernul federal ar urma să se ocupe de acele companii obligate, din cauza măsurilor de limitare a extinderii epidemiei, să-și reia cu întârziere activitatea. De exemplu, firmele organizatoare de mari evenimente, operatorii marilor târguri și expoziții, sectorul hotelier și gastronomic și cel cultural.

Pentru aceste ramuri ar fi nevoie de măsuri potrivite, ce urmează a fi concretizate. "

„Va mai dura un timp până când activitatea acestor domenii va reveni la nivelul normal", a spus ministrul Economiei.

Până atunci, trebuie facilitate măsuri intermediare. „Sper să putem relaxa măsurile în sectorul gastronomiei până la sfârșitul lunii mai."

Premisa pentru toate acestea este desigur aducerea cu succes sub control a pandemiei.

„Proiecția noastră presupune că nu va urma o reagravare a crizei coronavirus, ci că vom reuși treptat să aducem pandemia sub control", a arătat Altmaier.

Doar astfel poate „exista perspectiva speranței de revenire economică".

Flota companiei aeriene Lufthansa la sol (picture-alliance/dpa/B. Roessler)

Flota companiei aeriene Lufthansa la sol

O cursă lungă

Numărul infecțiilor a mers în ultimele trei săptămâni „în direcția corectă". În loc de 5.000 de noi cazuri pe zi, se înregistrează acum între 1.000 și 1.300. Nimeni nu are însă voie să uite că suntem angrenaţi „într-o cursă lungă, în care trebuie să ne gestionăm bine puterile."

Germania se află în a doua lună de restricții de contact. Altmaier a remarcat că, din tot mai multe părți ale societății germane, se aud tot mai multe cereri de relaxare a restricțiilor.

„Vom ști în zilele următoare cum evoluează numărul infecțiilor, dacă măsurile luate dau rezultat şi mi se pare necesar să mai avem răbdare în acest sens câteva zile."

Premii pentru cumpărarea de autoturisme noi?

Dacă totul va merge bine, pot fi activate ulterior punctele trei și patru din planul guvernamental de resuscitare economică.

Mai întâi, printr-un „program conjunctural adaptat la noile situații și nevoi". De exemplu, prin stimularea cumpărării de noi autovehicule. Industria auto ar avea o importanță deosebită pentru prosperitatea economiei germane și se află într-un proces de restructurare „început dinainte de coronavirus".

Ar fi vorba de o automobilitate sustenabilă și de reducerea semnificativă a emisiilor poluante, a subliniat Altmaier.

La punctul patru, ministrul a vorbit de un „program de fitness" pentru economie. Aici ar fi vorba de structuri, a spus el, fără a oferi detalii. În orice caz, trebuie neapărat luate în considerare și lanțurile de producție și aprovizionare, precum și piețele externe.

„Nu vrem ca economia globală să cadă într-un fel de atitudine autosuficientă, în care fiecare ar urma să creadă că se poate descurca producând doar în sfera sa de influență."

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.