Felicitări de Crăciun împotriva singurătății

DE Deutsche Welle | Actualizat: 24.12.2020 - 13:14
Felicitările de Crăciun pentru oameni singuri sunt foarte populare

Actualele restricții duc la izolarea mai ales a persoanelor în vârstă și fără adăpost. La Hamburg, cineva s-a gândit să vină în ajutorul acestor oameni. Rezultatul: un val de simpatie nemaipomenit.

SHARE

„Om bun, prin intermediul acestei felicitări aș vrea să-ți spun că nu ești singur”. Acesta este mesajul principal al celor 36.000 de cărți poștale care vor fi deschise joi, în ajunul Crăciunului, în toată Germania. Lucrul neobișnuit este că expeditorul și destinatarul nu se cunosc. 

Inițiativa apărută la Hamburg și intitulată ”Post mit Herz” (Mesaje Inimoase) reunește oamenii deosebit de singuri cu semenii lor dispuși să le trimită câteva gânduri bune într-o felicitare de Crăciun. 

Totul a plecat de la ideea de a trimite felicitări de Crăciun pe adresele centrelor de îngrijire și a celor de ajutor pentru persoanele fără adăpost din Hamburg. ”Am observat rapid că există o mulțime de oameni singuri peste tot. Astfel a luat naștere campania noastră. Vrem să transmitem oamenilor care sunt singuri că cineva se gândește la ei”, ne-a povestit la telefon, plină de entuziasm, Gina Staschke, co-inițiatoare a campaniei ”Post mit Herz”. 

”Mesaje inimoase”: Cuvintele au un efect benefic mai ales pentru persoanele izolate

„Mesaje inimoase”: Cuvintele au un efect benefic mai ales pentru persoanele izolate

În numai cinci săptămâni, ideea a prins tot mai mult contur. Echipa a căutat pe Internet adresele a peste 1.000 de stabilimente. Iar designul și programarea paginii de Internet consacrate campaniei a necesitat 150 de ore de muncă. Într-o zi de vineri, la jumătatea lunii decembrie, siteul era online. În marțea următoare, scriitorii de felicitări lipiseră deja 10.000 de timbre poștale. 

Principiul este simplu: oricine dorește să scrie o felicitare intră pe pagina postmitherz.org și primește adresa unei instituții la care este trimis cardul. Odată ajunse acolo, felicitările de Crăciun sunt colectate și pregătite pentru distribuire în Ajunul Crăciunului. 

„Esențial în această campanie este că cineva își face în mod voit timp pentru a scrie câteva cuvinte, dar și că mesajul este unul sincer. În vremurile actuale, mulți oameni redescoperă esențialul în viață, realizând cât de valoroase pot fi câteva cuvinte frumoase trimise chiar și unei persoane pe care n-o cunoști”, explică Staschke. 

Unele felicitări sunt create manual și pictate, dar toate sunt scrise de mână: unele mâzgălite copilărește, altele îngrijite și conținând mai multe pagini. ”Uneori stăm și ne uităm la fotografiile felicitărilor postate pe paginile noastre de Instagram și Facebook și ne dau lacrimile. Nimeni nu se aștepta ca această idee să se bucure de atâta susținere”. 

O singură corespondență pe an

Izolați și singuri sunt și oamenii fără adăpost. Nici aceștia nu au fost uitați de inițiatorii campaniei ”Post mit Herz” - felicitări de Crăciun, de la oameni pentru oameni

Izolați și singuri sunt și oamenii fără adăpost. Nici aceștia nu au fost uitați de inițiatorii campaniei ”Post mit Herz” - felicitări de Crăciun, de la oameni pentru oameni

Echipa „Post mit Herz” este contactată chiar și de instituțiile către care sunt trimise felicitările. Personalul unui centru pentru persoane cu dizabilități le-a scris celor opt inițiatori ai campaniei cât de mult înseamnă pentru aceștia primirea unei felicitări de Crăciun. Locuitorii stabilimentului primesc numai o corespondență pe an, din partea sponsorilor centrului iar anul acesta ”felicitările inimoase” rămân singurele scrisori personale ce le vor fi înmânate. 

Campania „Post mit Herz” nu aduce niciun venit inițiatorilor, munca lor fiind realizată în timpul liber.

„În perioada aceasta nopțile sunt foarte scurte, însă reacția oamenilor care ne contactează ne arată că merită să facem aceste eforturi. Pe fiecare dintre colegii mei ne motivează să știm că aducem un pic de bucurie oamenilor aflați în situații dificile”, spune zâmbind Staschke.  

Fiecare dintre cele 36.000 de felicitări care vor fi înmânate destinatarilor de Crăciun este unică, individuală. ”Eu însămi voi mai scrie câteva felicitări”, spune Staschke.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.