Deutsche Welle: Niciun motiv de grabă în cazul Brexit

DE Deutsche Welle | 23.10.2019 - 15:24

Presiunea timpului este nenecesară într-o decizie atât de importantă precum părăsirea UE, crede Bernd Riegert. Britanicii ar trebui să aleagă mai bine un nou Parlament și un nou premier, ca să se decidă ce vor de fapt.

SHARE

Planul de desfășurare a Brexitului devine tot mai neclar. Premierul Boris Johnson încă se codește, dar va fi nevoit în curând să admită că nu va mai avea timp să își treacă acordul negociat cu UE prin complicata Cameră a Comunelor fără o prelungire a termenului de părăsire a UE.

Președintele camerei inferioare a legislativului de la Londra a respins o nouă supunere la vot a tratatului de Brexit negociat de Johnson cu UE. Mai întâi, guvernul trebuie să prezinte legile de aplicare a noului acord cu blocul comunitar.

Este vorba de un grup de legi complex iar adoptarea lui înainte de termenul de Brexit oficial, joia viitoare, pare un lucru tot mai greu de realizat.

Deputații britanici vin deja cu o serie întreagă de modificări legislative la proiect. Iar Camera Lorzilor, forul superior, are de asemenea un cuvânt de spus în acest proces legislativ.

Legi de același nivel de complexitate au de regulă nevoie, pentru cele trei lecturări obișnuite în legislativul britanic, de minimum trei luni, nu de o săptămână, cât a mai rămas acum.

Johnson este pregătit

Încăpățânatul Johnson și-a legat destinul politic de data de 31 octombrie. În cele 90 de zile în care a deținut până acum șefia guvernului de la Londra, crezul său a fost mereu părăsirea UE cu sau fără acord la finalul lui octombrie.

Fără acord însă nu se poate, după ce Parlamentul de la Londra a votat în acest sens. Johnson ar fi nevoit acum să ceară la Bruxelles o prelungire a termenului de negocieri.

Iar Uniunea ar urma să aprobe o astfel de cerere, pentru a evita așa-numitul „Brexit dur", adică ieșirea din UE a britanicilor fără un acord, cu consecințele ei imprevizibile. Este desigur și în interesul UE, pentru că un Brexit kamikaze à la Boris Johnson nu poate duce decât la un dezastru.

A doua opțiune pentru Johnson, un Brexit cu acord până la finalul lunii, este tot mai improbabilă, din cauza rezistenței deputaților britanici și a complexității procesului. Din punctul de vedere al UE, nici nu ar exista vreun motiv de grabă. Data de Brexit în ziua de Halloween a fost stabilită cumva arbitrar în aprilie.

Dacă își menține unitatea de măsură pe care tot el a stabilit-o, lui Boris Johnson nu-i mai rămâne de fapt decât opțiunea alegerilor anticipate, dar nu are o majoritate pentru a le declanșa. Ar putea demisiona și genera astfel alegeri anticipate, dacă Parlamentul din Westminister nu ar cădea de acord asupra unui nou prim-ministru.

Prelungirea termenului de Brexit pare de neevitat

Alegerile anticipate ar presupune și prelungirea termenului de negociere a Brexitului conform articolului 50 din tratatele comunitare, altfel consecința ar fi Brexitul dur.

Pentru a reduce tensiunea dramei Brexit și a anula presiunea temporală total nenecesară, UE ar trebui să aprobe rapid și fără ezitări prelungirea termenului. Cel mai bun ar fi un termen nou destul de lung pentru a le permite britanicilor să se decidă cu adevărat ce vor. 

Boris Johnson și eventuali urmași nu ar mai avea astfel la dispoziție instrumentul de stabilire a unor termene de Brexit arbitrare, pentru a pune presiune pe partenerii de negocieri și pe parlamentari.

Sigur este că Brexitul va rămâne o temă care ne va preocupa și în continuare.

Dar acesta nu este defel un motiv să spunem că ne-am săturat de Brexit! Importantă este doar evitarea catapultării Regatului Unit fără un acord din Uniunea Europeană. Cel mai bine ar fi oricum dacă britanicii ar rămâne.

Următorii pași ar trebui deci să fie aceștia: prelungirea termenului de Brexit, demisia lui Boris Johnson, alegeri anticipate și poate un al doilea referendum, pentru a corecta eroarea istorică a unui Brexit.

Bernd Riegert, autorul acestui comentariu, este corespondentul DW la Bruxelles

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -