Cum va arăta Europa fără Merkel?

DE Newsweek România | Actualizat: 30.10.2018 - 16:15
Foto Getty Images

Politica lui Merkel privind migrația și austeritatea economică au fost criticate de multe state ale UE. Retragerea ei ar putea să fie o șansă pentru un nou început, scrie corespondentul DW la Bruxelles, Bernd Riegert.

SHARE

Pentru mulți observatori de la Bruxelles, amurgul erei Merkel, care a început cu renunțarea ei la șefia partidului CDU, nu a fost o surpriză. Publicația "Politico" scria în vară, după eșecul summitului UE privind migrația, că lidera guvernului de la Berlin are de suferit în urma certurilor din marea coaliție de la Berlin, formată din conservatorii de la CDU și CSU și social-democrații de la SPD. "Cum a scindat Merkel Uniunea Europeană", titra "Politico" încă înainte de alegerile regionale din Bavaria și Hessa, soldate cu pierderi mari pentru partidele din coaliția guvernamentală. Cursul Angelei Merkel în politica de migrație din anul 2015 a contribuit la ascensiunea populiștilor în multe țări ale Uniunii Europene. Cancelara nu a reușit să impună o distribuire a refugiaților la nivel european pe baza unor cote obligatorii. Mai târziu, tot ea s-a pronunțat însă în favoarea închiderii granițelor externe și a unor centre pentru azil în Africa de Nord. 

„Unii se bucură când pleacă Merkel"

Polonia, Ungaria și Italia nu vor plânge, probabil, după Merkel. În același timp, mulți politicieni din țările lovite de criza financiară și economică din Zona Euro, cum ar fi Grecia, Cipru, Spania, Portugalia, Irlanda și mai nou Italia, nu sunt de acord cu politica Angelei Merkel în acest context, considerând-o prea rigidă, bazată pe măsuri de austeritate.

"Sigur că e posibilă o Europă fără Merkel. Când ești într-o poziție de conducere, ca Germania și cancelara, e normal să existe multă nemulțumire din partea altor țări. Din acest motiv, unii se vor bucura când pleacă Merkel - nu doar în Europa de Est, ci și în sudul UE", spune Janis Emmanouilidis, liderul institutului European Policy Centre de la Bruxelles, în dialog cu DW.

Ministrul de interne al Italiei, Matteo Salvini, un reprezentant al partidului radical de dreapta Lega, a criticat-o pe Merkel într-un interviu cu DW în septembrie, susținând că șefa guvernului de la Berlin a subestimat criza refugiaților. După scrutinul regional din Hessa, Salvini a adăugat că rezultatele acestuia reprezintă o "lovitură cu ciocanul" pentru Merkel.

„Stabilitatea a fost importantă"

În cele mai multe state ale UE, Angela Merkel e însă foarte apreciată, printre altele din motivul că e șefa de guvern cu cea mai mare vechime și experiență din Europa, crede Janis Emmanouilidis de la European Policy Centre: "În principiu cred că e apreciată o anumită stabilitate din partea Berlinului. Această stabilitate a fost importantă din perspectivă europeană și din perspectiva celor mai multe state membre - e ceva valoros în vremuri dominate de incertitudine."

Pentru mulți politicieni de la Bruxelles nu va fi ușor să se împace cu gândul că Merkel va pleca într-un viitor apropiat, crede Emmanouilidis. Dar vor exista reglementări clare în privința succesiunii în era post-Merkel, crede expertul.

Decizii amânate

La nivelul Uniunii Europene, diverse decizii privind migrația, Brexitul sau reforma Zonei Euro sunt amânate de luni de zile. Unul dintre motive e și atitudinea ezitantă a cancelarei Merkel, care trebuie să se ocupe prea mult de problemele coaliției de acasă pentru a avea suficient timp pentru crizele acute din UE. Prin anunțul că va renunța la conducerea partidului conservator și că nu are în vedere un viitor mandat de cancelar, Angela Merkel a devenit ceea ce americanii numesc "a lame duck". 

Cu toate acestea, Germania are în continuare o influență mare în UE, fiind statul membru cel mai puternic la nivel financiar și cel cu populația cea mai numeroasă. Diverși diplomați de la Bruxelles nu se mai așteaptă la progrese semnificative privind bugetul comun al UE înainte de alegerile europene din mai 2019. Bugetul ține de responsabilitățile comisarului german Günther Oettinger, pe care Merkel l-a trimis la Bruxelles.

Nu-i clar ce consecințe va avea retragerea treptată a cancelarei pentru rolul conservatorului german Manfred Weber de la CSU. Săptămâna viitoare, conservatorii germani intenționează să-l numească pe Weber candidat de vârf al Partidului Popular European. Obiectivul lui Weber era funcția de președinte al Comisiei Europene, un context în care cancelara Merkel ar fi avut, inițial, multe de spus.

Macron are nevoie de un partener nou

Pentru Emmanuel Macron, posibila retragere a Angelei Merkel de pe scena politică europeană e o veste proastă. Alături de "buna prietenă Angela", președintele Franței a vrut să reformeze Zona Euro. "Va exista o perioadă a incertitudinii - nu e ceea ce ar fi sperat Macron", crede Janis Emmanouilidis. "Pe de altă parte, am observat încă de la începuturile actualei mari coaliții de la Berlin că Merkel și guvernul ei au avut o atitudine mai degrabă reticentă față de propunerile de la Paris. Întrebarea e cum vor evolua aceste lucruri după retragerea doamnei Merkel." Astfel, s-ar putea ca schimbările de la Berlin să reprezinte o șansă pentru Emmanuel Macron.

La Bruxelles au existat speculații în legătură cu viitorul Angelei Merkel pe scena europeană, cărora le-a pus capăt cancelara. Ea a declarat că nu intenționează să preia o funcție de conducere în Uniunea Europeană. Diverși observatori consideraseră că ar fi posibil ca ea să preia președinția Comisiei Europene sau a Consiliului European. 

(Articol de Bernd Riegert pentru Deustche Welle) 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.