Biden consideră drept „istoric” mandatul de cancelară al Angelei Merkel

DE Deutsche Welle | Actualizat: 16.07.2021 - 21:45
Biden consideră drept "istoric" mandatul de cancelară al Angelei Merkel

Sublinierea valorilor comune, dar niciun compromis pe tema Nord Stream 2: vizita cancelarei Merkel la președintele american Biden a fost mai degrabă săracă în rezultate. În schimb, s-au spus multe cuvinte frumoase.

SHARE

Președintele american Joe Biden a lăudat activitatea politică a Angelei Merkel în cei 16 ani de mandat în fruntea guvernului german. Ar fi vorba de un mandat cu "caracter istoric", a spus Biden la conferința de presă comună de la Washington.

Merkel a fost prima femeie cancelar în Germania și de asemenea prima persoană din fosta RDG care a deținut această funcție. Angela Merkel ar fi realizat "succese fără precedent" pentru Germania și lumea întreagă.

Cancelara s-a implicat mereu pentru cauzele bune și a apărat demnitatea umană, a subliniat șeful de la Casa Albă.

„Știu că parteneriatul dintre Germania și SUA va deveni și mai puternic, pe fundamentul la a cărui construire ați contribuit și dumneavoastră", a arătat Biden. „Dar, personal, trebuie să vă spun că o să vă simt lipsa cu adevărat la summiturile noastre."

Citește și: Cuba: guvernul comunist le dă voie oamenilor să-și aducă produse de igienă din străinătate

Nou început, după reculul masiv din perioada Trump

Merkel a fost primul lider european primit de Biden la Casa Albă după preluarea mandatului de președinte în 20 ianuarie. Vizita cancelarei germane marchează un nou început pentru relațiile germano-americane, după răcirea semnificativă a acestora în timpul președinției lui Donald Trump.

Cancelara a anunțat la conferința de presă comună un parteneriat energetic și climatic între Germania și Statele Unite. Acesta ar fi un semnal important, a declarat Merkel.

Ar fi vorba de dezvoltarea de tehnologii de viitor precum cele pe bază de hidrogen și din sectorul energiilor regenerabile. "Concurăm în acest domeniu cu alte state și vrem să avem succes în această competiție."

Merkel s-a declarat bucuroasă că SUA au revenit în tratatul climatic de la Paris. Predecesorul lui Biden, Donald Trump, a retras America din acordul climatic amintit. Biden a anulat decizia lui Trump deja din prima zi a președinției sale.

„Am îngrijorările mele în legătură cu Nord Stream 2”

Referindu-se la controversatul proiect energetic Nord Stream 2, Biden a insistat că Rusia nu are voie să se folosească de livrările de energie ca „armă" sau mijloc de presiune împotriva altor state, precum Ucraina.

Merkel a descris Nord Stream 2, a cărui construcție este aproape finalizată, drept un proiect suplimentar și nu o alternativă la transporturile de gaz prin Ucraina.

„Noi am considerat și considerăm pe mai departe că Ucraina rămâne țară de tranzit pentru livrările de gaz", a precizat cancelara.

CITEȘTE ȘI: Un furnizor nu poate refuza acordarea investigațiilor medicale pe motiv că s-au epuizat fondurile

Pe lângă Nord Stream 2, cei doi lideri au discutat și despre restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei de coronavirus. Biden a spus că va avea loc o verificare rapidă a interdicției de intrare în SUA care încă este valabilă pentru europeni. Experții americani vor verifica "cât de repede" pot fi anulate restricțiile.

În SUA este încă în vigoare o interdicție de intrare în țară a persoanelor care s-au aflat în ultimele 14 zile într-o țară din zona Schengen. Washingtonul a impus aceste ample restricții de circulație în martie 2020, din cauza pandemiei. UE a anulat deja în iunie restricțiile aplicate cetățenilor americani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.