Banca Centrală: România, Lituania și Letonia au făcut progrese mari în ultimii ani

DE Deutsche Welle | 20.08.2019 - 17:38

Un raport al Băncii Centrale a Germaniei arată că economiile statelor est-europene se apropie de media UE. În special România, Lituania și Letonia au făcut progrese mari în ultimii ani.

SHARE

Statele est-europene s-au apropiat economic de celelalte țări ale Uniunii Europene. Datorită creșterii puternice din ultima perioadă, s-a micșorat semnificativ diferența de salarii față de media UE. Raportul a fost publicat în august de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank).

În 2018, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor în grupul statelor est-europene ajunsese la 46 de procente din media UE.

În 2013 acesta era de 41 la sută. Banca Centrală a Germaniei a integrat în acest grup 11 țări: statele din zona euro - Slovenia, Slovacia, Estonia, Lituania, Letonia, dar și Polonia, Cehia, Ungaria, România, Bulgaria și Croația. În ultimii cinci ani, în ceea ce privește puterea de cumpărare, România se situează pe primul loc în această listă la PIB-ul pe cap de locuitor. Este urmată de Letonia și Lituania.

Creșteri ceva mai mici au fost înregistrate în Ungaria, Croația, Polonia și în Slovacia. În toate aceste țări, datoria publică a scăzut în raport cu performanța economică. Și datoria externă netă a scăzut în raport cu PIB-ul în aproape toate aceste țări.

Prognoze

Unul dintre motivele principale ale apropierii de media UE, din punct de vedere economic, a fost, spune Banca Centrală a Germaniei, integrarea tot mai puternică a statelor pe piața comună europeană și mondială.

Dar pentru o evoluție în continuare ascendentă este esențial ca instituțiile acestor țări să devină din ce în ce mai performante. Banca Centrală a Germaniei a vorbit despre întărirea statului de drept și lupta împotriva corupției.

Prognoza Bundesbank e mai puțin optimistă în ceea ce privește Germania. O recesiune nu este exclusă. ”Conjunctura economică rămâne și în vara anului 2019 fără vlagă”, se spune în raportul băncii.

„Economia ar putea scădea din nou ușor”. Deja din primăvară, PIB-ul a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, după un start fulminant la început de an. După două trimestre de minus, economiștii vorbesc despre recesiune. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.