Austria: Kurz va redeveni cancelar

DE Deutsche Welle | Actualizat: 29.09.2019 - 08:45
Panouri electorale la Viena

Fostul cancelar Kurz conduce în sondajele dinaintea alegerilor de duminică. Pe el nu l-au afectat scandalurile în care au fost implicați foștii parteneri. Dar va porni el o nouă coaliție cu populiștii de dreapta?

SHARE

Cu doar câteva zile înainte de alegerile anticipate pentru Nationalrat (Parlamentul Austriac), parlamentul a declarat starea de necesitate, nu la nivel politic, dar climateric.

Prin această acțiune simbolică, toate partidele, cu excepția populiștilor de dreapta, vor să transmită un semnal într-o campanie electorală ternă. Combaterea încălzirii globale este la la modă. Și candidatul pentru funcția de cancelar din partea conservatorilor din ÖVP, Sebastian Kurz, a abordat această temă.

În fond, fostul cancelar, în vârstă de 33 de ani, demis în luna mai în urma moțiunii de cenzură, poate vorbi și despre altceva decât despre migrație. Populiștii de dreapta sunt singurii care consideră că limitarea emisiilor de noxe este doar o altă formă de isterie. Norbert Hofer, noua figură a dreptei, susține exact ca și modelul lui, președintele american Donald Trump, sau precum colegii de dreapta din AfD-ul german că toată îngrijorarea față de climă este numai o făcătură. 

„Ibiza” a înlăturat coaliția de dreapta de la putere

Scandalul stârnit în jurul fostului președinte al FPÖ, Heinz-Christian Strache, care a oferit fiicei unui pretins oligarh rus favoruri politice în schimbul unor donații ilegale, nu a avut un rol principal în campania electorală. Imaginile, filmate pe ascuns, au dus la destrămarea coaliției conservator-populiste, conduse de cancelarul Kurz. Acesta a găsit de cuviință să pună capăt colaborării cu partenerul care greșise în mod evident și să îl demită pe ministrul de Interne din FPÖ, Herbert Kickl.

Populiștii de dreapta s-au răzbunat înlăturând-l de la conducerea guvernului pe Sebastian Kurz, în urma unei moțiuni de cenzură, impunând astfel alegeri anticipate. Kurz, care se consideră victimă, susține în continuare că nu a știut nimic despre acțiunile partenerilor săi politici. Victime se consideră și politicienii din FPÖ, care ar fi căzut în capcana unei „bande criminale", ce a dat publicității în mod ilegal imaginile înregistrate. Evident că teoriile conspiraționiste continuă să facă valuri și astăzi. 

Kurz conduce detașat

Finalul învăluit în scandal al coaliției dintre conservatorii din ÖVP și populiștii de dreapta din FPÖ nu i-a afectat în mod serios pe foștii parteneri. În cele mai recente sondaje, Sebastian Kurz și partidul său, ÖVP, conduc cu 33-35 de procente. Ar putea obține chiar mai multe voturi decât la ultimul scrutin, devenind astfel cea mai puternică forță politică din Austria.

Iar FPÖ, care încă nu a decis dacă să îl excludă din partid pe Heinz-Christian Strache, va suferi doar o ușoară înfrângere, conform acelorași sondaje. Populiștii de drepta sunt creditați cu 21-23 de procente, cu 5 până la 7 la sută mai puțin decât la ultimele alegeri, dar rămân în lupta pentru locul doi alături de social-democrați, care ar obține, conform sondajelor, 23 până la 25 la sută din preferințele de vot ale austriecilor.

Noi acuzații împotriva lui Strache

Fostul șef al FPÖ, Heinz-Christian Strache, este anchetat împreună cu soția, secratara și garda lui de corp, în urma unor acuzații referitoare la delapidarea unor fonduri destinate partidului și acaptarea unor donații din partea unor dubioși oligarhi din Europa de Est.

Bodyguardul a recunoscut, și se pare că a avut și un rol în scandalul din Ibiza. Deși FPÖ își spală în cel mai evident mod rufele în familie, șefii sunt destul de relaxați. „Avem destui alegători fideli", declara recent o înaltă funcționară din partid.

În rândul partidelor mai mici, bucuria trebuie să fie de partea ecologiștilor. De această dată, ei ar putea trece de pragul de patru procente, revenind în Parlamentul, pe care au fost nevoiți să îl părăsească în anul 2017. Mulțumită atenției acordate modificărilor climatice, recunoaște bucuros șeful verzilor, Werner Kogler.

Campanie electorală ca o terapie de cuplu

În duelurile televizate atmosfera a fost pașnică. Liderul ÖVP, Sebastian Kurz, a intrat în rolul tânărului modest din provincie. A amintit de copilăria petrecută în pădure, la bunici, și s-a referit la caprele cu care se juca atunci. Înainte se referea des la perioada din tinerețe petrecută în cartierul muncitoresc din Viena.

Campania electorală este centrată pe patrie, identitate și delimitările populiste de pretinsele elite. Sloganul de campanie al ÖVP este: „Vrem să îl recâștigăm pe cancelarul nostru!" Austria își dorește ceea ce cunoaște, nu este pregătită pentru noi experimente.

În confruntarea directă cu Sebastian Kurz candidata de top a social-democraților (SPÖ), Pamela Rendi-Wagner, a ironizat schimbarea de imagine suferită de Kurz. Acesta a replicat imediat că nu este imposibil să crești în două locuri. Rendi-Wagner mizează pe optimism în campania ei, chiar dacă știe că nu îl poate ajunge pe Kurz din urmă. Sloganul ei de campanie este: „Yes, we Pam!".

FPÖ a plătit reclame cu ideologul șef, Herbert Kickl, pe care se poate citi: „Îl împiedicăm pe Kurz să alunece spre stânga." Această ofertă grijulie reprezintă o invitație directă de a reface vechea coaliție. Aproape grotesc este videoclipul în care sunt prezentați adevăratul șef al FPÖ, Norbert Hofer și Sebastian Kurz, întruchipat de un actor, la o terapie de cuplu.

„Vreți să renunțați cu adevărat la tot după episodul din Ibiza?", întreabă terapeuta. Concluzia videoclipului este că populiștii de dreapta și ÖVP sunt predestinați unii pentru ceilalți.

Coaliție între conservatori și populiștii de dreapta?

Dați uitării păcatele FPÖ ce pot fi iertate, solicită Norbert Hofer. Sebastian Kurz a preferat să nu facă niciun fel de promisiuni pentru o eventuală coaliție. O colaborare cu FPÖ nu l-ar încânta, este dezamăgit și se simte trădat, susțin surse din imediata lui apropiere.

Dar și formarea unei alte coaliții nu va fi mult mai simplă. O nouă editare a legăturii de decenii dintre ÖVP și social-democrați nu este dorită de nimeni. Pentru o coaliție cu Verzii, pe care și-o dorește Sebastian Kurz, ecologiștii nu vor reuși să obțină procentul necesar. Kurz însuși a declarat că s-ar putea forma un guvern condus de social-democrați, dacă partidele mici, verzii, liberalii Neos, lista lui Pilz și SPÖ ar mai obține câteva puncte.

Din punct de vedere al conținutului, Sebastian Kurz nu ar avea nicio problemă să continue guvernarea alături de populiștii de dreapta. În chestiunea migrației, ambele partide au poziții similare: contează dragostea de patrie, identitatea austriacă.

Mesajele nu sunt străine nici de Kurz. Pe el îl deranjează însă implicarea unor anumite grupări din FPÖ în mișcările identitare ale extremei drepte. Conducerea partidului preferă să bagatelizeze aceste legături. Pe Kurz îl deranjează și Herbert Kickl. Ministrul de interne demis este al doilea pe lista populiștilor de dreapta și ar putea deveni șeful formațiunii politice în noul parlament.

De pe poziția de cancelar, Kurz ar trebui să lucreze cu Kickl. „Ați face coaliție cu ei, dacă nu ar fi Kickl?", a vrut să știe moderatoarea emisiunii Puls, de la candidatul Kurz. Răspunsul a fost evaziv. Cu un zâmbet larg, Kurz a afirmat: „Mai întâi au loc alegerile, apoi mai vedem."

Articol scris de Bernd Riegert pentru Deutsche Welle

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -