Angela Merkel: „Mă distanțez" de comentariile rasiste ale lui Donald Trump

DE Deutsche Welle | 20.07.2019 - 09:14

În conferința ei de presă de vară, cancelara germană a criticat ferm recentele afirmații ale președintelui SUA cu privire la anumite congresmene democrate. Astfel de afirmații ar fi în opoziție cu forța Americii.

SHARE

Referindu-se la atacurile recente ale lui Donald Trump împotriva unor membre ale Congresului de origine străină, Merkel nu și-a ascuns dezaprobarea.

„Mă distanțez ferm de aceste afirmații și sunt solidară cu femeile atacate", a declarat Merkel la conferința sa de presă de vară de la Berlin, eveniment care are loc o dată pe an și care a ajuns în 2019 la ediția cu numărul 14.

Cancelara germană a arătat că „oameni de diverse naționalități au contribuit la forța actuală a poporului american."

Ea a adăugat că aceste afirmații ale președintelui Trump „contrazic forța Americii."

„Înțeleg întrebările despre sănătatea mea”

Merkel s-a folosit de această întâlnire cu presa din lumea întreagă pentru a clarifica îngrijorările față de sănătatea ei, după ce trei crize de tremurat în public au pus pe gânduri opinia publică germană.

„Înțeleg întrebările privind sănătatea mea și deja am răspuns la ele", a spus Merkel.

„Este important să îmi asum responsabilitatea de a acționa ca șefă a executivului. Pot doar să spun că mă cunoașteți de ceva vreme și că sunt în stare să îmi îndeplinesc cu brio atribuțiile care revin acestei funcții", a precizat ea.

Cancelara Germaniei, care a împlinit săptămâna aceasta 65 de ani, a declarat că și ea este interesată să fie sănătoasă: „Așa cum am spus, activitatea mea politică se va încheia în 2021, dar sper că viața va continua și după aceea și sper să continue în condiții de sănătate", a subliniat Merkel.

Conferința de presă de vară, cu fundalul ei albastru tradițional, este un eveniment politic de tradiție la Berlin, fiind inaugurat de fostul cancelar Helmut Kohl (1982-1998).

La aceeași conferință, în 2015, Merkel a rostit celebrele cuvinte "Putem face asta" ("wir schaffen das"), care îi vor marca în mod sigur moștenirea politică. Ea s-a referit în august 2015 la eforturile Germaniei de preluare și integrare a peste un milion de migranți, în punctul culminant al crizei refugiaților.

„Mândră de Ursula von der Leyen”

Merkel a răspuns și la întrebări privind alegerea Ursulei von der Leyen ca nouă președintă a Comisiei Europene, spunând că alegerea ei ar fi "o veste foarte bună pentru Europa" și un motiv de „mândrie" din perspectivă germană.

Merkel a adăugat că victoria doamnei von der Leyen a evitat nesiguranță și conflict între instituțiile europene, un lucru important în viitorul apropiat, din cauza unor probleme presante precum Brexitul.

Cancelara nu a dat de înțeles că ar dori amendarea acordului de Brexit negociat de UE cu Londra, argumentând că tratatul a fost foarte atent negociat. Ea a spus însă că ar putea fi modificată declarația privind viitoarele relații dintre UE și Regatul Unit, ceea ce ar putea influența în final spinoasa chestiune a graniței irlandeze.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.