Ministrul Culturii vorbește despre "prevenirea unor abuzuri" în cazul "VISARTA suprataxează arta"

DE Mihai Duță | Actualizat: 26.11.2020 - 01:23
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Newsweek România a dezvăluit taxele pe care intenționează să le aplice VISARTA pentru operele de artă expuse în public. Ministerul Culturii a reacționat și vorbește despre "metodologia de taxare" și despre "prevenirea unor abuzuri".

SHARE

„În spiritul transparenței pe care am promovat-o încă de la preluarea acestui mandat, săptămâna viitoare voi anunța componența grupului de lucru privind modificarea și completarea Legii 8/1996. Va fi o muncă în echipă cu specialiști din toate sectoarele culturale pentru a veni cu cele mai bune soluții, durabile, astfel încât, drepturile tuturor artiștilor să fie apărate fără a lăsa loc interpretărilor sau portițelor către abuzuri. Nu putem accepta acțiuni de tip monopol care sunt în dezavantajul artiștilor”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Citește și 

Urmare a sesizărilor primite din partea operatorilor culturali și a artiștilor plastici cu privire la metodologia de taxare a operelor expuse public, propusă de organismul de gestiune colectivă VISARTA, Ministerul Culturii anunță că va forma un grup de lucru pentru modificarea și completarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. 

Într-un punct de vedere afișat pe pagina de Facebook, VISARTA explica, fără argumente credibile, că nu ar fi vorbă despre o taxă.

"Colectarea drepturilor de autor și remunerarea utilizării operelor creatorilor de artă vizuală nu reprezintă „o cenzură”, iar VISARTA nu acordă «aviz», ci emite o autorizație-licență neexclusivă pentru utilizarea legală a acestei categorii de opere; tarifele propuse a fi negociate nu reprezintă o «taxă», ci o remunerație ce se cuvine artiștilor plastici, în temeiul legislației naționale și internaționale", au susținut cei de la VISARTA.

Citește și

Un avocat demontează pretextele VISARTA de a taxa cu 70-100 de lei operele de artă expuse în public

Iată însă că și Ministerul Culturii susține că este vorba despre o "metodologie de taxare" și arată ce va face în continuare pentru "prevenirea unor abuzuri" și pentru reglementarea corectă a drepturilor de autor în România.

"Cadrul actual legal limitează posibilitățile pe care atât Ministerul Culturii, cât și Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.), organ de specialitate în subordinea Guvernului, le au pentru elaborarea metodologiei organismelor de gestiune colectivă, privind domeniile de activitate reglementate prin Legea 8/1996. Astfel:
· Ministerul Culturii nu are niciun fel de atribuții cu privire la decizia de constituire a comisiei de negociere și a metodologiei privitoare la organismele de gestiune;
· O.R.D.A., conform Art. 163 din Legea 8/1996, are obligația ca, în termen de 15 zile de la primirea cererii de inițiere a procedurilor de negociere de către organismele de gestiune colectivă, utilizatorii sau structurile asociative ale utilizatorilor prevăzuți la Art. 163, Alin. (3) lit. b) și c), să elaboreze ordinul de constituire a comisiei de negociere;
· O.R.D.A nu este parte în negocieri și nu poate interveni în negocierea dintre organismele de gestiune colectivă și utilizatori.
Îmbunătățirea sistemului de gestiune a drepturilor de autor și a drepturilor conexe și prevenirea unor abuzuri se poate realiza doar prin modificarea Legii 8/1996", se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Citește și

Rețeaua Națională a Muzeelor consideră că taxarea operelor de artă propusă de VISARTA este ilegală

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te