100 de oameni vor pleca într-un marș de cinci zile către Alba Iulia

DE Alexandru Pop | Actualizat: 15.11.2018 - 12:35
Sursa foto: INQUAM/Barbas Akos

Ei vor folosi căruțele și vor reconstitui un traseu de 238 de kilometri parcurs de cei care au participat la Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918. Plecarea va avea loc pe 25 noiembrie din comuna Vâlcele, coloana urmând a străbate cinci județe.

SHARE

Toţi participanţii vor purta costume populare românești din zonă, iar pe drum, la trecerea dintr-un judeţ în altul, vor fi aşteptaţi de localnici şi oficialităţi. De asemenea, vor fi depuse şi jerbe la monumentele eroilor

Cei 100 de oameni care vor merge spre Alba Iulia sunt reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din zona Vâlcele-Araci-Hăghig-Sfântu Gheorghe, din zona Voineşti-Zăbala-Covasna-Zagon, din zona Întorsura Buzăului-Sita Buzăului-Barcani şi din zona Valea Mare-Dobârlău, iar aceştia vor lua cu ei, printre altele, un steag tricolor sfinţit duminica trecută de PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei.

„ Va fi un sentiment înălţător să refaci traseul pe care l-au făcut străbunii noştri acum o sută de ani. Steagul care va fi purtat în procesiunea noastră este o copie a celui purtat în anul 1918 de reprezentanţii românilor din Vâlcele. Acesta din urmă este, bineînţeles, obiect de patrimoniu şi va sta la loc de cinste în muzeul pe care intenţionăm să îl deschidem în podul bisericii din Vâlcele. Este un simbol, iar copia lui ne va însoţi în acest marş”, a declarat Marian Ştiopu, care este şi directorul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Covasna.

Marşul este organizat de Prefectura Covasna şi Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Covasna, în parteneriat cu mai multe organizaţii non-guvernamentale din judeţ, a primăriilor implicate şi a Prefecturilor Braşov, Sibiu, Mureş şi Alba şi este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Traseul marșului va fi următorul:

DN13E : Vâlcele - Feldioara

DN13  : Feldioara- Pădurea Bogății - Valea Bogății - Rupea Gară - Homorod - Albești - Sighișoara

DN14 : Sighișoara - Daneș - Copșa Mică

DN14B: Copșa Mica - Blaj - Sântimbru

DN 1: Sântimbru - Alba Iulia

Panoul Centenar

Un alt proiect dedicat Centenarului este “ Panoul Centenar”, derulat de Instituția Prefectului - Județul Covasna, prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne, proiect finanțat de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

În cadrul proiectului au fost achiziționate și înmânate gratuit instituțiilor din județul Covasna, care au încheiat parteneriate în acest sens, de către Instituția Prefectului-Județul Covasna, 76 de panouri "Din jertfă s-a născut Unirea" (1918-2018). Panourile cuprind harta țării cu reprezentarea celor mai importante monumente ale gloriei militare din Primul Război Mondial, medalioane  cu eroii Marelui Razboi și cu fruntașii Unirii. Acestea au fost expuse în holurile instituțiilor de învățământ și urmează să fie prezentate elevilor în cadrul orelor de istorie.

Timbre aniversare

Emiterea de plicuri și timbre aniversare, precum și de ștampile cu făuritorii Marii Uniri, este un alt proiect derulat de Instituția Prefectului -Județul Covasna în parteneriat cu Oficiul Județean de Poștă Covasna). Prima parte a proiectului s-a desfășurat în data de 16.10.2018, cu cinstirea memoriei lui Pompiliu Nistor, născut în Araci, județul Covasna, unul dintre personajele care i-au adus contribuția la făurirea Marii Uniri, prin imprimarea ștampilei ce reproduce portretul acestuia pe trimiterile poștale din data respectivă.

Următoarea parte a proiectului va avea loc în data de 28.11.2018, cu cinstirea memoriei Mitropolitului Nicolae Colan (1893-1967), născut în Araci, județul Covasna când, de asemenea, vor fi imprimate trimiterile poștale din acea zi cu ștampila ce reproduce portretul mitropolitului.

Spectacole

Spectacolul "Glasul Unirii în inima României" este organizat de Instituția Prefectului-Judetul Covasna in parteneriat cu Despărțământul Covasna-Harghita al Astrei, finanțat de Ministerul Culturii. Spectacolul va avea la 29 noiembrie, ora 17:00, cu participarea orchestrei naționale de muzică populară Lăutarii  din Chișinău, dirijor Nicolae Botgros.

Invitați  speciali: Ion Paladi, Mariana Ionescu Căpitanescu, Cristian Fodor și  artiști locali.

Colindul Unirii - festival de colinde și obiceiuri de iarnă la români - (10- 16 decembrie) 

10 - 13 decembrie - Miniconcerte susținute de preșcolari  și  școlarii mici

14 decembrie- Concert de colinde  

15 decembrie- Prezentarea ansamblurilor participante Parada portului popular, Deschiderea oficială, scurt program la Grupul Statuar Mihai Viteazul Colinde și urări la sediul instituțiilor, ong - urilor, societăți comerciale Spectacol festiv în Municipiul Sf. Gheorghe.


Festivități dedicate Zilei Naționale a României în organizarea Instituției Prefectului-Județul Covasna, în Piața Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe (1 Decembrie 2018). În cadrul festivităților vor avea loc: o paradă militară și o demonstrație aviatică, oferită de Aeroclubul Teritorial Brașov Iosif Silimon.

Evenimente derulate de alte instituții:

Ridicarea Grupului Statuar al Regelui Ferdinand și Reginei Maria, alături de luliu Maniu și I C Bratianu, în  Parcul Tineretului din orașul Covasna (până la 1 decembrie), proiect finanțat de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Ridicarea unui monument de for public -personalități ale Unirii din 1918-pr.Gheorghe Cerbul în orașul Întorsura Buzăului (Primăria Intorsura Buzăului), proiect finanțat de  la bugetul de stat prin Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Expozitie fotografică în aer liber- Evoluția regiunilor românești de la momentul Unirii până în prezent (decembrie) - (organizator: Teatrul Andrei Mureșanu în parteneriat cu Primăria Sfântu Gheorghe).

Evoluția costumelor în ultimii 100 de ani-prezentare de costume și parada modei (decembrie) - (organizator: Teatrul Andrei Mureșanu în parteneriat cu Primăria Sfântu Gheorghe).

Premiera spectacolului de teatru bazat pe textele lui Romulus Cioflec - 1 decembrie - (organizator: Teatrul Andrei Mureșanu în parteneriat cu Primăria Sfântu Gheorghe).

Proiectul Românii din fostele scaune secuiești și Marea Unire, derulat de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, cu finanțare de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii și Identității Naționale

Expoziția fotodocumentară "Personalități covăsnene și harghitene ale Marii Uniri", organizată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, cu finanțare de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii  și Identității Naționale.

Proiectul Formarea și activitatea Gărzilor Naționale în zona Trei Scaune, Ciuc și Odorhei, desemnarea delegafilor și participarea la Marea Adunare de la Alba Julia la 1 decembrie 1918, derulat de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, cu finanțare de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii și Identității Naționale. 


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te