Klaus Iohannis - Dovada că se poate (P)

DE Newsweek România | Actualizat: 01.11.2019 - 14:31

Klaus Iohannis este cel de-al patrulea Președinte al României ales după decembrie 1989.

SHARE

La 25 de ani de la Revoluţie, cetăţenii României au ales, prin vot popular, un „altfel“ de președinte – fost dascăl și mai apoi primar renumit pentru modul în care a transformat comunitatea în care s-a născut și a trăit.

Membru al unei vechi familii de sași transilvăneni, Klaus Iohannis s-a născut pe 13 iunie 1959, la Sibiu. Este căsătorit, din 1989, cu Carmen Iohannis, profesoară de limba engleză la un liceu de prestigiu din Sibiu.

Klaus Iohannis a urmat școala germană din Sibiu, apoi Liceul „Samuel von Brukenthal“ din același oraș, iar în 1978 a fost admis la Facultatea de Fizică a Universităţii „Babeș Bolyai“ din Cluj-Napoca.

În 1983, a început să profeseze ca dascăl la mai multe școli din împrejurimile Sibiului, iar cinci ani mai târziu preda fizica, alături de foștii săi profesori, la liceul pe care îl absolvise. După Revoluţie, alege să rămână în România, la Sibiu, deși părinţii și sora sa au luat hotărârea de a emigra.

Sibiu

Și-a început cariera politică în anul 1990, când a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), pe care l-a condus, ulterior, mai bine de un deceniu. La finalul anilor ’90, după 15 ani de profesorat, Klaus Iohannis a ajuns în conducerea învăţământului judeţean din Sibiu, etapă extrem de importantă pentru conturarea profilului său public.

Am crescut pe străzile vechi din apropierea Centrului istoric.

Nu cred să fie zid sau cotlon pe care să nu-l fi descoperit atunci. Erau vremuri în care copiii încă puteau să alerge liberi pe străzi, fără să fie nimeni îngrijorat că li s-ar putea întâmpla ceva.

Și niciodată nu s-a întâmplat nimic, cu niciunul dintre noi“.

 

Klaus Iohannis

____________________

În anul 2000 a fost desemnat candidat din partea FDGR la alegerile pentru Primăria Sibiului, pe care le-a câștigat cu peste 70% din voturi. Klaus Iohannis a continuat să reprezinte prima opţiune a sibienilor la toate alegerile care au urmat, câștigând, cu scoruri impresionante, patru mandate de primar.

În timpul celui de-al doilea mandat la Primărie, Sibiul a devenit, în 2007, „Capitală Europeană a Culturii“, alături de Luxemburg. Acest proiect i-a oferit ocazia să își demonstreze profesionalismul și calităţile de lider.

Sibiul reprezintă, pentru Klaus Iohannis, un univers la scară mică, oglinda a ceea ce își dorește pentru România, fiind exemplul viu și dovada clară că se poate. Când a plecat din fruntea Primăriei Sibiu, Klaus Iohannis a lăsat un oraș admirat la nivel european, cu șomaj aproape inexistent, curat, prosper și atractiv.

____________________

„Se spune că oamenii sunt legaţi de locurile în care aleg să trăiască prin fire care, de multe ori, le rămân lor înșiși ascunse.

Despre Sibiu pot să spun că este locul din care am pornit și, în același timp, locul la care am revenit: nu din comoditate, ci pentru că, trăindu-mi aici copilăria și adolescenţa, mi-am dat seama că Sibiul este orașul cu care am cele mai multe afinităţi“.

 

Klaus Iohannis

Primul mandat de Președinte al României

În februarie 2013, a decis să se înscrie în Partidul Naţional Liberal (PNL), fiind ales la scurt timp prim-vicepreședinte. Un an mai târziu, a fost votat Președinte al PNL de Congresul formaţiunii liberale și desemnat candidat pentru funcţia de Președinte al României. Pe 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a fost ales Președintele României cu 54,43% din voturi.

În calitate de Președinte al României, Klaus Iohannis și-a propus să facă din România o ţară în care fiecare cetăţean să se simtă ca acasă, o casă pe care să o iubească și de care să fie mândru! În viziunea sa, România trebuie să devină puternică, să fie un stat care are grijă de cetăţenii săi, prin mijloace legale și diplomatice, oriunde s-ar afla ei, o ţară care își apără valorile, interesele, simbolurile, dar și bunurile naţionale și resursele naturale.

O ţară care știe să-și protejeze patrimoniul, domeniile de excelenţă, care pune prioritate pe educaţie și sănătate, și un stat care contribuie, alături de partenerii săi, la menţinerea securităţii colective și la promovarea democraţiei și libertăţii!

Citește și 

 

Klaus Iohannis: Principii și valori pe care construim România normală

Klaus Iohannis - Un mandat al succesului

PNL, alături de Președintele Klaus Iohannis

Iohannis și România normală

Liderii internaţionali despre Președintele Iohannis

Articol electoral, la comanda PNL. Cod mandatar financiar: 311900005

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -