Un deputat liberal propune înăsprirea pedepselor pentru braconaj piscicol

DE Alexandru Pop | 06.05.2021 - 15:24
Un deputat liberal propune înăsprirea pedepselor pentru braconaj piscicol/FOTO: Facebook/Alexandru Kocsis

Deputatul Alexandru Kocsis (PNL) vrea să crească pedepsele pentru braconajul piscicol, să crească perioada de prohibiție și să limiteze puterea motoarelor ambarcațiunilor în rezervația Biosferei Delta Dunării.

SHARE

Alexandru Kocsis și Bogdan Bola (deputați PNL) s-au întâlnit cu preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, Marian Lixandru, și susțin că s-au înțeles să lucreze împreună la ȋnăsprirea drastică a legislaţiei de combatere a braconajului, iar ȋn faza a doua la o reglementare mult mai restrictivă a ambarcaţiunilor de pescuit comercial şi de agrement.

De asemenea, ei își propun instaurarea unor perioade de prohibiţie mai lungi decât ȋn prezent, pentru a da o şansă de refacere faunei piscicole din Delta Dunării. Această măsură va fi însoțită de acordarea unor subvenţii financiare pentru pescarii comerciali afectaţi de această prelungire a perioadei de prohibiţie.

Citește și: FOTO Columbeanu a sărăcit. Stă în chirie, are mașină de 30 de ani, bea cafea la plic și bere la doză

”Domnul Lixandru ne-a spus că susţine ȋn totalitate ȋnăsprirea legislaţiei de combatere a braconajului, fiind chiar o recomandare transmisă recent de către Comisia Europeană. De asemenea, ȋn privinţa posibilităţii prelungirii perioadei de prohibiţie, ne-a asigurat că putem lucra ȋmpreună la un proiect prin care să prelungim perioada de prohibiţie până la maximum 6 luni, cu asigurarea unor compensaţii financiare de până la 3.000 de lei net/lună pescarilor comerciali afectaţi”, a declarat Alexandru Kocsis.

Braconaj piscicol cu motoare de curse

În privinţa limitării motoarelor ambarcaţiunilor ȋnregistrate pentru pescuit, cât şi al celor de agrement, reprezentanţii ANPA au fost sceptici.

”Sprijină ideea, dar se aşteaptă la o opoziţie feroce, mai ales din partea proprietarilor de pensiuni din Delta Dunării. Sincer, le ȋmpărtășesc temerile, ȋnsă dacă stăm să ne gândim, ȋn toată lumea civilizată discutăm despre renunţarea la automobilele cu motoare cu combustibili fosili, avem norme stricte ȋn oraşe, atât pentru poluarea cu noxe, cât şi pentru poluarea fonică, dar ȋn Rezervaţia Deltei Dunării, patrimoniu UNESCO, putem să alergăm pe canale cu motoare de peste 200 de cai putere, putem să răsturnăm turişti din barcă, să speriem stoluri de păsări din cuibărit, să fugim de Poliţia Deltei pentru că avem bărci mai puternice, pe scurt, să ne facem de cap”, a explicat deputatul PNL.

”Noi nu vom renunţa nici la acest proiect legislativ, vom vedea cât de mare va fi opoziţia şi cine va avea câştig de cauză: civilizaţia şi bunul simţ sau cei care se cred ȋn ţara nimănui”, a afirmat Alexandru Kocsis.

Citește și: Gruia Stoica acuză: condamnat după ce a blocat traficul de țigări controlat de soțul ex-șefei DIICOT

Anterior, cei doi deputați liberali au vizitat Delta Dunării şi au discutat cu localnicii, pescarii sportivi, pescarii comerciali şi autorităţile de control ale ARBDD şi Poliţiei Deltei.

Poliţişti le-au explicat că peste 60% din braconieri sunt tot localnici, că au motoare de 200 şi 250 de cai putere şi că nu pot fi ajunşi. 

”Am identificat nouă instituţii cu atribuţii de control ȋn Delta Dunării: Poliţia Deltei, ARBDD, Poliţia de Frontieră, Garda de Mediu, Inspectorii piscicoli ANPA, Jandarmeria Română, Poliţia Transporturi Navale, chiar şi Romsilva. Am transmis câte o solicitare de transmitere a unui bilanţ al ultimilor cinci ani privind: numărul de infracţiuni constatate privind pescuitul; cantitatea de peşte confiscată şi predată spre valorificare ca venit la bugetul statutului; o defalcare a capturilor piscicole predată pe specii de peşte. Ultima solicitare ar putea să vă mire, dar mă interesează să văd cât din capturile raportate de autorităţile de control era peşte cu valoare comercială mare. Dacă unii au au prins infractori care pescuiau ilegal sturioni sau şalău, avem o concluzie, iar dacă alţii au prins doar infractori cu babuşcă şi roşioară, putem trage altă concluzie”, a explicat deputatul PNL.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te