Tupeu: Trenul lui Cuc a ajuns mai devreme la mare. „Muritorii” circulă cu 39 km pe oră

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.05.2019 - 11:53

  Răzvan Cuc a vizitat un tren care mergea pe litoral și s-a declarat extrem de mulțumit de condiții. Așa se întâmplă atunci când „inopinat” înseamnă că îți anunți din vreme subalternii.

SHARE

  Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, s-a declarat muțumit, la finalul unei călătorii cu trenul de la Bucureşti la Constanţa. „Am decis să fac această călătorie astăzi cu operatorul naţional de transport feroviar tocmai pentru a vedea exact cum se desfăşoară condiţiile de circulaţie pentru turiştii care vin la mare. Am venit cu un tren care a fost modernizat în 2018 în România, asta e foarte important, şi toate investiţiile pe care le va derula de acum înainte CFR Călători pe partea de modernizare de vagoane, de locomotive, se vor face în România. Am fost mulţumit de condiţii. Am făcut o inspecţie în tot trenul să văd toaletele cum sunt, totul a decurs conform aşteptărilor, adică foarte bine. O călătorie de două ore, 225 de kilometri. Eu cred că merită să venim cu trenul la mare”, a mai spus ministrul Transporturilor.  

Atunci când nu tarnsportă demnitari, în rețeaua gestionată de CN CFR sunt peste 440 de restricții de viteză și, din cauza lor, viteza medie comercială a trenurilor Regio este de 39 km/h, în timp ce la InterRegio media este de 55 km/h, arată Hotnews.ro.

De altfel, Căile Ferate Române (CFR), odată considerate una dintre cele mai mari realizări ale statului, factorul cu cel mai mare impact asupra modernizării României după Marea Unire din 1918, se clasează acum, un secol mai târziu, în topul celor mai slabe sisteme feroviare din Europa, scrie Mediafax. Prima linie de cale ferată de pe teritoriul actual al României a fost inaugurată la 20 august 1854 şi parcurgea traseul dintre Oraviţa şi Baziaş, un port de pe Dunăre. Linia avea o lungime de 62,5 km, şi a fost utilizată, iniţial, exclusiv pentru transportul cărbunelui, fiind, la vremea respectivă, sub autonomia Imperiului Austriac.

După câteva îmbunătăţiri realizate în perioada următoare, linia a fost deschisă traficului de pasageri, începând cu 1 noiembrie 1856. Lucrările de electrificare au început în 1959, iar primul segment electrificat, de la Braşov la Predeal, a fost deschis la 9 decembrie 1965.

Deşi premisele divizării din 1998 erau pozitive, urmărind reducerea costurilor de operare şi creşterea rentabilităţii, după 21 de ani de activitate independentă, cele mai importante societăţi feroviare ale României înregistrează pierderi de zeci de milioane de euro. Traficul CFR Călători este mai mic cu 32%, iar în cazul CFR Marfă, volumul transportat s-a redus cu 40%. Pe parcursul ultimului deceniu, România se află în topul european în privinţa accidentelor de natură feroviară, înregistrând un total de 2.291 accidente, de diverse tipuri, în perioada 2007-2015, conform Eurostat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te