Ministrul Vela l-a numit pe controversatul colonel Dumitrache la șefia „Doi și-un sfert"

DE Petru Zoltan | Actualizat: 21.01.2020 - 10:33
Scenă de la nunta lui Dumitrache. În prim plan, socrul Liviu Luca/FOTO: flux24.ro

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, l-a numit pe controversatul colonel Tiberiu Silviu Dumitrache la conducerea serviciului de informații al ministerului. Colonelul Dumitrache este un apropiat al fostului deputat PSD Sebastian Ghiță și ginerele sindicalistului Liviu Luca.

SHARE

Procurorii anticorupție l-au acuzat pe Dumitrache de mai multe infracțiuni de corupție în dosarul legat de deturnarea fondurilor operative ale serviciului secret de la Interne. În primă fază, procurorii DNA l-au făcut „scăpat” pe Dumitrache.

Numirea lui Dumitrache vine în contextul în care urmează alegerile locale și parlamentare. În ultimii 30 de ani, cadrele temutului serviciu secret „Doi și-un sfert” au fost suspectate că se ocupau de filarea liderilor politici încă de la înființare, ba chiar au filmat vizita Regelui Mihai, în 1994. 

Fostul președinte al României și actual europarlamentar, Traian Băsescu, declara în urmă cu câțiva ani că „serviciul DGPI a fost pus total de domnul Nica la dispoziția domnului Vanghelie, a lui Mitică Iliescu și a lui Voicu, parlamentarul”. Cine l-a preluat acum?

Dumitrache, numit de Vela

Ministerul Afacerilor Interne a transmis printr-un comunicat de presă că, începând cu data de 20 ianuarie 2020, prin ordin al ministrului afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a încetat împuternicirea colonelului Petru – Răzvan Măgură în funcția de director general al Direcției Generale de Protecție Internă și cea a lt.-colonelului Lucian – Mihai Popa în funcția de prim-adjunct al directorului general al DGPI.

Cu aceeași dată, prin ordin al ministrului afacerilor interne, domnul colonel Tiberiu – Silviu Dumitrache, directorul Direcției Contrainformații, a fost împuternicit să exercite funcția de director general al Direcției Generale de Protecție Internă a MAI”, se menționează în comunicatul ministerului.

Anchetat de DNA

Serviciul secret al ministerului de interne, cunoscut sub numele de „Doi și-un sfert" (dar care are numele oficial de Direcția Generală de Protecție Internă - DGPI), a fost implicat într-un uriaș scandal de corupție în toamna anului 2016. Atunci au fost puși sub acuzare de către Direcția Națională Anticorupție nu mai puțin de 24 de ofițeri.

Printre ei se aflau foști șefi ai serviciului secret: comisarul șef Rareș Văduva, chestorul principal de poliție Gheorghe Nicolae, chestorul principal de poliție Gelu Marin Oltean, chestorul Nelu Zărnică, comisarul șef Gheorghe Popa și comisarul șef Ioan Dorin Popa.

Toți, susține DNA, se lăfăiau pe banii alocați informatorilor DGPI. În același dosar au fost puși sub acuzare și miniștrii de Interne Gabriel Oprea și Petre Tobă, care și-au dat demisia unul după altul. Pe lângă sutele de mii de lei cheltuite fictiv pe informatori și echipamente la „Doi și-un sfert”, dosarul a amorsat bomba achiziției ilegale a unei limuzine Audi de aproape 100.000 de euro pentru Oprea.

Comisarul șef Silviu Dumitrache, director general al Direcției Protecție Internă din DGPI, adică șeful contrainformațiilor, apare în rechizitoriul cauzei ca fiind complice la cheltuirea fictivă a unor fonduri. Cu toate acestea, deși ar fi trebuit să fie primul care să descopere ilegalitățile, DNA nu l-a pus sub acuzare.

Dumitrache și-a acoperit colegii în dosarul DNA

Procurorii DNA au descris cu lux de amănunte faptele colonelului Silviu Dumitrache, pe atunci șeful contrainformațiilor din serviciul secret al Internelor. Adică, numărul 3 din serviciul secret. Culmea, Dumitrache avea toate motivele să ancheteze ilegalitățile de la „Doi și-un sfert”, datele fiind deja descoperite de către o comisie de control a fondurilor operative de la Direcției.

Astfel, aflăm că, pe 30 decembrie 2015, adjunctul DGPI de la aceea vreme, Rareș Văduva, i-a convocat pe „Ionescu Claudiu” (numele fictiv acordat martorului protejat al DNA - n.r.) și pe Marius Alexandru Zaharie, în calitate de membri ai unei comisii de control, în biroul său.

Acolo se afla și Silviu Dumitrache, care susținea că dorește să găsească o soluție legală pentru decontarea unor cursuri de pregătire profesională din fondurile operative. „Ionescu Claudiu”, însă, a reluat punctul de vedere al comisiei de control: nu mai putea fi apreciată ca legală o situație în care erau deja întocmite acte.

Dar Dumitrache nu s-a lăsat: potrivit rechizitoriului DNA, soluția salvatoare la care s-a gândit numărul 3 din DGPI a fost întocmirea unui document scris, pe care l-a transmis comisiei de control.

În document, Dumitrache a menționat că s-a comis o eroare materială și că, în realitate, cheltuielile decontate din fondurile operative trebuia să fie făcute fără documente justificative, în mod greșit folosindu-se temeiul legal al recompensării surselor. Desigur, Dumitrache știa că nu fusese vorba de nici o „eroare materială”.

Practic, șeful contrainformațiilor din „Doi și-un sfert” nu făcea decât să-și acopere colegii, în ciuda unor documente care nu lăsau loc de dubiu. În această poveste de corupție, Dumitrache a fost anchetat pentru pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată, comise de Gheorghe Nicolae. Dar procurorul de caz a decis să dispună NUP (neînceperea urmării penale).

Ulterior, Dumitrache a fost cercetat pentru infracțiunile de complicitate la delapidare, fals intelectual și uz de fals, toate în formă continuată. Ministrul de Interne din aceea perioadă, Dragoș Tudorache, a fost nevoit să îl suspnede din funcția de director general al Direcției Protecție Internă din cadrul DIPI și să îl pună la dispoziția șefului instituției până la finalizarea dosarului de corupție.

Fiu de securist condamnat pentru mită și trafic de influență

Silviu Dumitrache, fiul colonelului (r.) Gheorghe Dumitrache de la SRI Prahova, cunoscut ca un apropiat al deputatului Sebastian Ghiță, este ginerele sindicalistului Liviu Luca.

Înainte să ajungă șeful contrainformațiilor în serviciul secret de informații al Internelor, Silviu Dumitrache era ofițer la Sectorul Informații Economico-Strategice. Un domeniu de care era foarte interesat și socrul său, Liviu Luca, condamnat la o pedeapsă de șase ani cu executare în dosarul devalizării companiei Petromservice, alături de controversatul afacerist Sorin Ovidiu Vîntu (care a primit o pedeapsă cu executare de șase ani și două luni).

Tatăl lui Silviu Dumitrache, colonelul (r.) SRI Gheorghe Dumitrache, a fost condamnat în 2012, împreună cu generalul (r.) SRI Ovidiu Soare, la trei ani de închisoare cu suspendare de către judecătorii de la instanța supremă. În același dosar a fost achitat Emil "Cico" Dumitrescu, fost consilier prezidențial.

Gheorghe Dumitrache a lucrat, înainte de 1989, pentru Securitate. Când, printre altele, răspundea și de Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, pe vreme când Liviu Luca era liderul studenților petroliști.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te