Ministerul Justiției: Aproape 200 de infractori din cei eliberați în ultimul an au recidivat

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 12.01.2019 - 12:00
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Justiției a precizat că într-un an de zile nu mai puțin de 188 de infractori eliberați din închisori în baza recursului compensatoriu s-au întors după gratii, pentru că au comis din nou crime și violuri.

SHARE

Rata de recidivă, din octombrie 2017 și până în noiembrie 2018, este însă mult mai mare, având în vedere că aproape jumătate dintre cei eliberați mai devreme din penitenciare au comis din nou infracțiuni, dar nu au trecut încă prin toate fazele procesuale pentru a fi condamnați definitiv.

Precizările lui Toader vin într-un răspuns trimis deputatului PNL Florin Roman care l-a întrebat „câți dintre recidiviștii eliberați din închisoare, în ultimul an, în baza legii recursului compensatoriu, pentru infracțiuni comise cu violență, au comis noi infracțiuni violente”.

Ministrul Justiției a mai precizat în documentul trimis parlamentarului liberal că din octombrie 2017 și până în noiembrie 2018 au fost eliberate din închisori 13.267 de persoane private de libertate, dintre care 10.880 au beneficiat de liberarea condiționată, inclusiv de legea privind recursul compensatoriu.

„Din totalul persoanelor liberate în această perioadă, un număr de 649 de persoane au revenit în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor (în închisori – n. red.)”, a mai precizat Tudorel Toader.

”În paralel cu eliberarea celor aproape 11.000 de deținuți, a scăzut dramatic numărul patrulelor poliției naționale. Într-un răspuns oficial la o interpelare, ministrul de interne, Carmen Dan, confirmă scăderea numărului patrulelor la nivel național: 3.571 în 2016, 3.296 în 2017 și 3.157 în 2018. Reducerea numărului patrulelor de polițiști și jandarmi este determinată de pensionările masive de la nivelul MAI. Așadar, sub guvernarea cuplului Dragnea-Toader a devenit raiul infractorilor și nimeni nu se mai simte în siguranță”, a precizat deputatul Florin Roman într-un comunicat de presă.

Proiectul legii privind recursul compensatoriu a fost inițiat în 2016 de Guvernul condus de Dacian Cioloș, care nu a mai apucat însă să-l trimită parlamentului. Actul normativ a ajuns în legislativ în ianuarie 2017, pe vremea când Ministerul Justiției era condus de social-democratul Florin Iordache, iar șeful Guvernului era Sorin Grindeanu.

Față de forma inițială, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a modificat legea în favoarea infractorilor: a fost crescut numărul zilelor reduse din pedeapsă de la 3 la 6 pentru fiecare lună de detenție în condiții necorespunzătoare, suprafața minimă pentru deținut socotită ca adecvată a fost majorată de la 3 la 4 metri pătrați, iar verificarea condițiilor de detenție a devenit mai laxă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te