Marea minciună din cazul ursului Arthur: ministrul nu putea da derogare pentru ursoaică cu pui

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 07.05.2021 - 00:07
Marea minciună din cazul ursului Arthur: ministrul nu putea da derogare pentru ursoaică cu pui. Foto WWF

Pretextul folosit pentru uciderea de către prințul din Austria a marelui urs Arthur este o minciună din start, consideră Cristina Lapis, administratorul unui sanctuar pentru aceste animale, și Mihai Goțiu, activist de mediu.

SHARE

Prințul din Austria care a ucis pe unul dintre cei mai marși din România ar fi făcut-o sub pretextul că elimină o ursoaică din Covasna, care face stricăciuni în gospodăriile localnicilor, potrivit asociațiilor Agent Green și VGT (Austria).

În schimb, prințul nu a omorât ursoaica vizată, ci un mascul alfa care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților.

Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. 

Citește și: Cel mai mare urs din România, ucis, în martie, de un prinț din Austria care a plătit 7000 de euro

Uciderea ursoaicelor cu pui, interzisă prin lege

Pretextul folosit de cei care au organizat vânătoarea pentru prințul austriac Emanuel Prinz von und zu Liechtenstein este unul fals, declară Cristina Lapis, de la Asociația „Milioane de Prieteni”, care deține un sanctuar de urși. 

Legea interzice uciderea ursoaicelor cu pui, care trebuie relocate în alte zone mai sigure sau introduse în rezervații, confirmă, pentru Newsweek România, și Mihai Goțiu. 

„Nu se poate vâna o ursoaică cu pui, pentru că este interzis prin lege. De aceea, în sanctuarul nostru, la cererea Ministerului Mediului am luat în ultimii 4 ani 5 ursoaice cu pui, tocmai pentru că nu se pot vâna.

Deci nu se putea da o derogare pentru așa ceva.

Dacă ursoaica cu pui punea probleme, Ministerul știa foarte bine unde îi poate trimite, pentru că nu se poate omorî”, a declarat la emisiunea Morning Glory de la Rock FM Cristina Lapis.

„Problema la o ursoaică e ce faci cu puii, dacă o ucizi? Doar dacă nu poate fi relocată sau prinsă, se ajunge la cazul extrem de vânare”, a precizat și Mihai Goțiu.  

Acesta din urmă susține că, de obicei, vânătorii care vin în România din străinătate știu foarte bine că vor avea în cătarea puștii un trofeu, pentru că majoritatea asta doresc, nu un urs mic cu probleme. 

„E interzisă și vânarea de trofee. Se dă derogare exclusiv pentru urșii problemă. Dar un mascul alfa, chiar dacă nu e cel mai mare, are teritoriul lui propriu, în mijlocul pădurii. De om se apropie cei care nu au teritoriu propriu, din cauza urșilor alfa.

Eu nu știu cazuri de masculi alfa care să fie pericol, pentru că nu are nevoie de resursele din zonele populate.

Oamenii care vin știu din start că vor împușca un trofeu, nu un urs care face probleme. Adică un vânător experimentat nu face distincția între o ursoaică cu pui și un urs mascul?”, a menționat Mihai Goțiu, pentru Newsweek România

Activistul a precizat că nu se împușcă exemplarele alfa dintr-un motiv foarte simplu: alterezi specia.

Citește și: Cazul Arthur. Ministrul Mediului urăște urșii. Tanczos Barna militează din 2015 pentru uciderea lor

Pretext pentru deturnarea discuției

„În fiecare an se discută, când coboară urșii la mâncare, se discută despre numărarea și identificarea urșilor.

Pentru că și aceste acuzații, că ursul a intrat în grădină și a mâncat o oaie. Se dă o derogare și se împușcă un urs oarecare. Peste două zile, vine iar ursul care a mâncat oaia.

Faptul că era o derogare pentru o ursoaică cu pui este pentru a deturna situația și a dezorienta lumea. Pentru că nu e identificat.

În alte țări, precum Norvegia sau Canada, se fac plantații speciale la marginea pădurilor, se identifică urșii, se vede de câte ori au venit, apoi mutați în alte locuri. Nu se dă derogare pentru un urs oarecare și nu se știe care urs e împușcat”, a menționat și Cristina Lapis. 

Citește și: FOTO Columbeanu a sărăcit. Stă în chirie, are mașină de 30 de ani, bea cafea la plic și bere la doză

Se poate identifica un urs?

Cei doi activiști se contrazic doar când vine vorba de șansele să identifici corect un anume urs. Cristina Lapis spune că nu se poate. 

„Eu am 108 urși în sanctuar și e foarte greu să-i recunoști, că toți au urechile rotunde și coada scurtă. Și sunt și maro. Sunt puțini care au elemente de identificare”, a menționat aceasta. 

Mihai Goțiu afirmă că, din contră, cei care monitorizează fondurile de vânătoare știu bine ce au în areal. 

„Nu e greu de identificat urșii. Chiar și ciobanii folosesc drone acum, pentru a-și identifica turmele. Evident, că se poate cipa urșii. Se pot număra, există proceduri de numărare, se știe arealul fiecăruia, nu sunt costuri mari”, a menționat fostul senator. 

Ambii cred, însă, că prințul din Austria a mers la pont, nu a fost o greșeală că l-au împușcat pe Arthur, un urs de 593 de puncte din 600 posibile pentru un trofeu.

„Acest prinț nu ar fi știut unde să se ducă și unde este ursul, a venit direct din Lichtenstein și în prima zi a văzut ursul și l-a împușcat. E greu de crezut”, a arătat reprezentantul Asociației „Milioane de Prieteni”.

„În cazul urșilor, e o practică de mulți ani. De cel puțin 4 sau 5 ani, de când urmăresc eu, în care nu se extrag urșii problemă. Cu atât mai puțin o ursoaică cu pui, căci e interzis prin lege, trebuie să te chinui să o relochezi.

Dar aceste derogări sunt folosite pentru partide de vânătoare, care înseamnă mai mult decât prețul trofeului, de la 7.000 la 30.000 de euro.

Oamenii care vin știu din start că vor împușca un trofeu, nu un urs care face probleme. Adică un vânător experimentat nu face distincția între o ursoaică cu pui și un urs mascul?

Administratorii de fonduri de vânătoare știu cum să facă să atragă un urs în raza unui vânător. Îl hrănesc cu o săptămână înainte, în același loc.

Vânătorul rezolvă problema în 24 de ore”, a explicat Mihai Goțiu pentru Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te