Liderii PSD se contrazic în declarații despre amnistie și grațiere

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 30.11.2018 - 12:35
Liviu Dragnea speră să obțină o amnistie anul acesta, potrivit unor surse. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Atât liderii PSD cât și membri Guvernului continuă să declare lucruri în contradictoriu, pe tema ordonanței pentru amnistie și grațiere. De la solicitarea expres a unui act normativ și asigurări că acesta va fi emis, la declarația premierului, care a negat existența proiectului.

SHARE

„Am spus şi repet, nu am discutat cu niciun ministru, nu am pe masa prim-ministrului, nu am avut nicio discuţie în acest sens. De ce să vorbesc despre ceva despre care nu am discutat? Am văzut că s-a lansat în spaţiul public, am văzut solicitări în spaţiul public, am văzut critici, dar eu, ca prim-ministru, vă spun că pe masa prim-ministrului nu există aşa ceva şi nu am avut o discuţie cu un ministru în acest sens”, a declarat Viorica Dăncilă în 29 noiembrie.
De asemenea, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în 26 noiembrie, în urma unei întrebări primite de la jurnalişti, că nu a discutat cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, sau cu premierul Dăncilă despre vreo ordonanţă privind aministia şi a spus că este ”absolut convins” că nu va exista o astfel de ordonanţă în jurul datei de 1 decembrie, potrivit News.ro.
Citește și: Dragnea: Nu am discutat cu ministrul Toader despre vreo ordonanță de amnistie
„Nu am discutat cu ministrul Toader despre vreo ordonanţă de amnistie şi nici cu doamna Dăncilă şi sunt absolut convins că nu se va adopta nicio ordonanţă de amnistie, cum aţi spus dumneavoastră, pe 1 decembrie sau în jurul lui 1 decembrie”, a răspuns Dragnea.
Întrebat dacă va fi adoptată o astfel de ordonanţă după 1 decembrie, Dragnea a răspuns: ”Nu ştiu domnişoară, nu cred, eu nu sunt în Guvern, nu s-a discutat aşa ceva, vă rog să comentaţi dumneavoastră toate prostiile pe care le spun unii şi alţii la diverse televiziuni”.
Pe de altă parte, secretarul general interimar al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, în 27  noiembrie, la România TV, că PSD va continua cu modificarea legilor justiţiei şi va da legea amnistiei şi graţierii. El a mai spus că ”statul paralel” încearcă să dea un semn către PSD, care a modificat legile pentru a-i lua din puteri şi procurorii îi cheamă pe parlamentari sau miniştri să spună ce au vorbit la o masă în urmă cu zece ani.
„Vom continua să modificăm legile, să trecem totul prin Parlament. Vom continua să cerem călăii să răspundă în faţa legii şi la final dăm şi amnistia şi graţierea, ca să ne lămurim”, a afirmat Codrin Ştefănescu.
Citește și: DIGI 24: Dragnea îi cere lui Toader soluția pentru amnistie și grațiere 
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara, în 18 septembrie, întrebat dacă va exista o lege a amnistiei şi graţierii, că se va vedea dacă proiectul de lege aflat în Parlament este calea de urmat, susţinând, din nou, că la Ministerul Justiţiei nu există în lucru niciun proiect de act normativ pe această temă. În acest context, Toader a spus că în istoria Dreptului penal au existat relativ multe acte de clemenţă referitoare la amnistie şi la graţiere, iar de fiecare dată emitentul actului de clemenţă a prevăzut condiţiile amnistiei şi graţierii, dar şi excepţii, pentru că nu pot fi amnistiate fapte grave. "Sigur că suntem în anul Centenar, legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă", a declarat ministrul Justiţiei, arată News.ro.
Și deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, afirma, în 31 octombrie, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader,nu a făcut ceea ce doreau PSD şi ALDE să facă, în afară de a cere revocarea procurorului şef al DNA şi procurorului general.

Întrebat dacă Toader ar fi trebuit să dea OUG pe amnistie şi graţiere şi dacă ăsta era un obiectiv prevăzut în programul de guvernare, Cătălin Rădulescu a spus că amnistia şi graţierea ar trebui rezolvate indiferent de programul de guvernare.
Citește și:Iohannis: PSD vrea amnistie și grațiere „ca să-l scape pe infractorul Dragnea de pușcărie” 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -