Cristoiu a pierdut, în primă instanță, procesul cu istoricul Hodor în scandalul „Coroiu” al Securită

DE Ramona Ursu | Actualizat: 30.11.2019 - 10:33
Jurnalistul Ion Cristoiu a pierdut, în primă instanță, procesul cu istoricul Mădălin Hodor

Ion Cristoiu a pierdut, în primă instanță, procesul cu Mădălin Hodor, pe care îl acuza de prejudicierea imaginii, după ce istoricul a oferit un interviu pentru Newsweek România, în care arăta că jurnalistul a fost sursa „Coroiu” a Securității, conform unor documente ale CNSAS.

SHARE

Prima sentință în dosarul Cristoiu versus Hodor a fost dată joi, 18 aprilie, de un judecător al Judecătoriei Sectorului 3, acolo unde s-a judecat procesul intentat de jurnalist istoricului și cercetătorului CNSAS. Ion Cristoiu are posibilitatea să atace sentința, în termen de 30 de zile.

Instanța, se arată în minuta ședinței, „califică excepția lipsei calității procesuale pasive, invocată de pârâtul Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, ca fiind o apărare de fond. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Cristoiu Ion în contradictoriu cu pârâții Hodor Mădălin Vasile și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, ca neîntemeiată. Ia act că reclamantul a precizat că solicită cheltuielile de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, ce se va depune la Judecătoria Sectorului 3 București. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 18 aprilie 2019.”

În 9 martie 2019, revista Newsweek România a publicat, în exclusivitate, o serie de documente din arhiva CNSAS, depuse de instituție la instanță, la solicitarea judecătorului care a judecat cauza Cristoiu versus Hodor. În mai multe documente din arhiva fostei Securități, păstrate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, jurnalistul Ion Cristoiu este menționat ca sursa „Coroiu”. Reproducem, mai jos, articolul Newsweek România publicat în martie 2018. 

DOCUMENTE EXCLUSIVE Relația cu Securitatea a lui Ion Cristoiu – nume conspirativ „Coroiu”

Mai multe documente din arhiva fostei Securități au fost depuse, joi, de CNSAS la instanța care judecă procesul intentat de Ion Cristoiu istoricului Mădălin Hodor. Potrivit documentelor, ziaristul e menționat atât ca „sursă”, cât și ca „obiectiv”, sub numele de cod „Coroiu”. Este același nume conspirativ pe care Cristoiu a mai fost acuzat în trecut, de către politicianul extremist Vadim Tudor, că l-ar fi avut în perioada colaborării cu Securitatea. Cristoiu a negat acest lucru și a câștigat atunci un proces în acest sens, judecat în lipsa documentelor prezentate acum.  

Istoricul și cercetătorul Mădălin Hodor, dat în judecată de Cristoiu după ce a publicat o listă cu foști colaboratori ai Securității în care apărea și numele ziaristului, a cerut instanței să solicite de la CNSAS o serie de documente din arhiva instituției. Potrivit răspunsului CNSAS, Ion Cristoiu figurează în baza de date atât în Indexul de colaboratori, în dosarul SIE (Serviciul de Informații Externe) 41448, cât și în Indexul de urmăriți, de două ori, ca scriitor, cu nume conspirativ TO „Coroiu”, anul 1987, și ca redactor-șef adjunct la „Scânteia Tineretului”, în atenția SMB (Securitatea Municipiului București), anii 1983, 1984. 

Ce conțin documentele despre Cristoiu din arhiva Securității

Printre documentele depus în instanță de CNSAS se numără extrase din dosarul „Artă-Cultură”. Acesta este un fond din arhiva fostei Securități, în care apar ca obiective informative ziare, muzee, instituții culturale, intelectuali. În acest dosar există un tabel în care apar mai multe nume, anonimizate de CNSAS. La poziția 19, figurează „Coroiu – Cristoiu Ion – sursă”. Un alt document, Anexa 1, este datat 13.09.1982.

În antet apare mențiunea „122/ ON”. Sunt inițialele lui Oprișor Onițiu, fost ofițer la Securitatea Municipiului București, care se ocupa de domeniul „Artă-Cultură”. La capitolul „Sursa”, apare numele Ion Cristoiu, cu mențiunea „Sc. Tin” (prescurtare a titlului „Scînteia Tineretului”, ziarul editat de UTC, la care acesta a lucrat în perioada comunistă).  

Un alt document depus de CNSAS în instanță este tabelul publicat deja de istoricul Mădălin Hodor, anul trecut, în revista „22”. Este vorba despre o listă cu „colaboratori care au fost în cartoteca UM 0503” (fosta arhivă a Direcției de Informații Externe), printre care apare și numele lui Ion Cristoiu.  

___________________________________

Citește și Ion Cristoiu, despre „Coroiu” și Securitatea: „Nu pentru listă l-am dat în judecată pe Hodor”

___________________________________

Documentul datează din 13.05.1985. Un alt document despus este Dosarul 120 (vol. 4) – „Artă-Cultură”, din arhiva fostei Securități, în care apare „obiectivul Coroiu” și în care sunt note de interceptare telefonică. De menționat este că această măsură de supraveghere nu se lua doar împotriva urmăriților. Inclusiv colaboratorii Securității erau urmăriți, la rândul lor, de alți informatori sau prin tehnică operativă, tocmai pentru a li se verifica „loialitatea”.   

Cristoiu în notele informatorilor de la Scînteia Tineretului Alte documente oferite instanței de CNSAS sunt din dosarul denumit „Presa”, care cuprinde o notă informativă a sursei „Costin” dată locotenentului major Creța Stana (fost ofițer al Securității Municipiului București – n.r.). În această notă, datată 27.07.1983, Ion Cristoiu apare cu numele lui real. Documentul conține informații despre activitatea unor redactori ai publicației „Scînteia tineretului”, cu mențiuni ale articolelor scrise de ei, dar și referiri la Ion Cristoiu. Un document similar, dat de sursa „Monica” în fața aceluiași ofițer de Securitate, Creța Stana, este datat 25.08.1983.  

În această notă-raport, „Monica” precizează că „Ion Cristoiu, redactor-șef adjunct al Scînteia Tineretului, care, din luna ianuarie a.c., și-a schimbat politica în mod vizibil. Schimbarea s-a produs după ce fusese propus, dar respins din motive de comportare în familie, de a lua conducerea revistei Amfiteatrul. Tot atunci, Cristoiu aflase că ... [numele anonimizate ale unor persoane – n.r.] vor primi alte însărcinări, deci vor pleca de la CC al UTC și, astfel, protecția sa, din partea forului superior va dispare”.   Un alt document prezentat instanței de CNSAS este tot din dosarul „Presă” (vol. 6), din arhiva fostei Securități, în care Ion Cristoiu figurează la poziția 10. Este vorba despre materiale furnizate de sursa „Petru”, despre care se menționează că sunt din data de 3.09.84, iar la rubrica „Unde se exploateză” (la ce se folosește informația – n.r.) se menționează „verificări R.I.” (verificarea Rețelei Informative – n.r.).   

Ce a răspuns Cristoiu la întrebările din instanță

Ion Cristoiu a răspuns, joi, la mai multe întrebări în fața instanței, în cadrul probei cu interogatoriu cerute de istoricul Mădălin Hodor. Redăm, mai jos, câteva dintre întrebări, precum și răspunsurile ziaristului.  

Întrebare: Ați fost sursă sau colaborator al fostei Securități?
Ion Cristoiu: Nu am fost sursă sau colaborator al fostei Securități.  

Întrebare: Ați fost simpatizant al regimului comunist?
Ion Cristoiu: Eram redactor-șef adjunct în presa comunistă. Nu puteam fi adversar al regimului comunist.  

Întrebare: Precizați de ce în cadrul interviului pe care l-ați oferit Newsweek România, publicat în data de 28.05.2018, ca reacție la articolul ce reprezintă cauza prezentului dosar, ați condiționat infirmarea afirmației domnului Hodor Mădălin de parcurgerea documentului invocat și cu ce ar fi schimbat realitatea pe care o afirmați conținutul respectivului document?
Ion Cristoiu: Newsweek este o publicație care îmi este adversară. Pârâtul invoca un document pe care nu îl publicase și am spus că întâi să văd documentul și apoi să vorbesc despre el.  

Întrebare: Recunoașteți faptul că v-a fost atribuit numele conspirativ Coroiu? În caz contrar, cum apreciați identificarea dvs. în înscrisuri ale fostei Securități prin nume, prenume și acest nume conspirativ?
Ion Cristoiu: Nu mi-a fost atribuit numele conspirativ „Coroiu”.

Întrebare: Cum apreciați identificarea dvs., prin nume, prenume, date de identificare, cu „Coroiu”?
Ion Cristoiu: Erau de la Vadim. (Instanța îl cheamă mai aproape pe Ion Cristoiu și îi arată documentele depuse, joi, de CNSAS, precizându-i că apare numele lui și numele conspirativ „Coroiu”). Ion Cristoiu: Cineva de la Securitate mă considera o sursă. S-a dovedit a fi un fals.  

Întrebare: Prin ce s-a dovedit?
Ion Cristoiu: Nu există nicio probă scrisă. S-a dovedit prin hotărâre judecătorească.   

Instanța l-a mai întrebat pe Ion Cristoiu ce îi impută lui Mădălin Hodor. Ziaristul a răspuns că îi impută faptul că „nu poate dovedi despre niciuna dintre cele două sute de persoane aflate pe listă [cea publicată în revista „22” – n.r.] că au fost surse sau colaboratori ai Securității”.

Judecătoarea l-a mai întrebat pe Ion Cristoiu în ce fel l-a afectat interviul luat istoricului Mădălin Hodor de Newsweek România, în care se discuta despre lista din arhiva fostei Securități, în care apare și numele ziaristului. Cristoiu a răspuns că „sunt pentru a doua oară în centrul unei campanii de acest gen”, a recunoscut că, profesional, „nu am pierdut nicio colaborare”, dar „mi s-a afectat imaginea și țin la imaginea mea”. „Articolul din Newsweek a fost preluat de câteva site-uri și, foarte important, acest articol mai este pe site”, a mai declarat Cristoiu. Cum a izbucnit scandalul.

Interviurile lui Hodor și Cristoiu din Newsweek România

Istoricul Mădălin Hodor (foto jos), cercetător angajat al CNSAS, a publicat, în revista „22”, în 17.04.2018, articolul „Ioan Aurel Pop, Cornel Nistorescu si Dorel Abraham, pe lista colaboratorilor Securității”, în care, conform unui tabel din arhiva fostei Securități, mai multe personalități apăreau ca fiind în legătură cu UM0225, brigada Antiemigrație.  

Această unitate militară funcționa în cadrul Centrului de Informații Externe, actualul SIE. Pe această „listă a celor 200”, așa cum a fost denumită ulterior de presă, nu apare numele lui Ion Cristoiu, ci pe o alta, din același dosar, listă menționată separat de istoric.  

Ion Cristoiu l-a dat în judecată pe Mădălin Hodor pentru prejudicierea imaginii, după ce acesta a acordat un interviu revistei Newsweek România, în 28 mai 2018, în care vorbește despre documentele din arhiva fostei Securități în care este menționat numele ziaristului. În ziua publicării interviului, Newsweek România a publicat și un interviu cu Ion Cristoiu, în care acesta spunea, printre altele, că „nu aveam cum să colaborez cu Securitatea, dar nu pot să răspund în abstract”.

___________________________________

Citește și Ion Cristoiu, despre „Coroiu” și Securitatea: „Nu pentru listă l-am dat în judecată pe Hodor”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te