ACUZAȚII Iohannis, blocat pe post de directorul general al Radio România

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 14.05.2019 - 13:02
Georgică Severin. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Alexandru Muraru, membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, susține că președintele Radio România, Georgică Severin, încearcă să îl blocheze pe Klaus Iohannis pe postul de radio național.

SHARE

„Plecând de la incidentul în care Radio România Actualități, a refuzat, la începutul lunii aprilie, să transmită declarațiile președintelui Klaus Iohannis legate de referendum, lucru semnalat de un senator liberal, Severin a transmis CNA solicitarea unei clarificări din legea 41/1994.

Domnul Severin s-a adresat CNA, întrebând dacă sintagma din lege potrivit căreia mesajele șefului statului se transmit «cu prioritate» de către TVR și Radioul Public înseamnă a fi transmise în direct sau în emisiunile informative. Se poate remarca un prim semn de alarmă, având în vedere că dl Severin solicită Consiliului Național al Audiovizualului să interpreteze legea de funcționare (o lege specială, din 1994, modificată și completată în multiple rânduri) a două instituții independente, autonome! E ca și cum Primul-ministru ar întreba ministerul transporturilor dacă poate circula cu trenul!”, arată Alexandru Muraru, într-un comunicat trimis presei.

Membrul în CA al Radio România a adăugat că, pe 23 aprilie, Georgică Severin a revenit cu o solicitare la CNA care nu doar că „încalcă orice logică și denotă încercarea evidentă de a antrena o aparentă notă de scrupulozitate, dar care este fără precedent în istoria instituției”.

El ar fi întrebat dacă, în condițiile în care președintele Klaus Iohannis și-a anunțat deja candidatura pentru un nou mandat, mesajele transmise de șeful statului mai constituie mesaje de interes public sau nu, caz în care s-ar încadra la emisiunile electorale și, pe cale de consecință, nu ar mai putea fi difuzate decât în cadrul grupajelor speciale și a emisiunilor electorale.

„Ceea ce a făcut domnul Severin, sub aparența managerului de instituție media care nu știe ce să facă (deși legea pe care funcționează radioul public face în acest an 25 de ani de când este în vigoare!), demonstrează încă o dată încercarea de a folosi radioul public nu pentru informarea românilor, ci pentru manipularea opiniei publice prin eventuala privare a lor de a fi la curent cu mesajele președintelui României. Deși radioul public a avut la conducerea sa și alți PSD-iști de-a lungul timpului, niciunul până acum nu și-a permis așa ceva”, susține Alexandru Muraru.

Acesta face un apel public la membrii CNA, de a nu da curs acestei solicitări. „CNA nu are atribuții în a interpreta legea de organizare a SRR și SRTV (legea 41/1994) și nici nu poate intra pe tărâmul unor decizii constituționale, cenzurând aparițiile șefului statului. O eventuală decizie de a cenzura aparițiile șefului statului, fără precedent de altfel, ar antrena nu doar un abuz de proporții.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te