Garda de Mediu în mandatul Berceanu: amenzi cu 20 de mil. mai mari și număr dublu de sesizări penale

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.09.2021 - 13:16
Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu. Sursă imagine: Facebook

Numărul sesizărilor penale făcute de comisarii Gărzii de Mediu în primele opt luni ale lui 2021 este aproape dublu față de anul 2020, iar cuantumul amenzilor aplicate este cu 20 de milioane mai mare în 2021 față de anul trecut, arată rapoartele Gărzii de Mediu.

SHARE

Din ianuarie până în august 2021, numărul controalelor a crescut cu peste 2.300, față de primele opt luni ale lui 2020, fiind efectuate, în total, 24.112 controale. 

Și numărul amenzilor a crescut: 3.516 amenzi au dat comisarii Gărzii de Mediu anul acesta, față de 2020 - 2.728 amenzi și 2019 - 2.232 amenzi. 

În ceea ce privește cuantumul amenzilor, diferența între 2021 și 2020 este de aproximativ 22 de milioane de lei: 73.892.411 lei - cuantumul amenzilor aplicate anul acesta, față de 51.442.400 lei și dublu față de 2019, când cuantumul amenzilor s-a ridicat la 35.282.600 lei. 

Citește și: Deputatul care vrea să conducă țara cu Biblia: două doctorate, 7 terenuri, 110.000 € dați împrumut

Până la finele lui august, comisarii Gărzii de Mediu au făcut 96 de sesizări penale, ceea ce înseamnă că numărul sesizărilor penale din primele opt luni ale acestui an se apropie de suma totală a sesizărilor penale înaintate în aceeași perioadă a anilor 2019 și 2020 la un loc. 

Potrivit cifrelor din acest an, până la finalul lunii august, au fost confiscate 111 vehicule de transport, ceea ce înseamnă că au fost realizate mai mult de 100 de confiscări față de aceeași perioadă a anului anterior.

Citește și: Nou șef la Garda de Mediu: 500.000 € din păduri tăiate. A dat 130.000 de lei la partid 

Raportul Gărzii de Mediu pentru primele opt luni ale lui 2021 este aici, iar pentru aceeași perioadă a lui 2020 este aici

Bilanțul prezentat pe Facebook de Octavian Berceanu în 14 septembrie, cu șase zile înainte să fie demis: 

Luni, premierul Florin Cîțu l-a eliberat din funcție pe șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu (USR PLUS), șeful Executivului spunând, marți, că lui Berceanu „i s-a retras sprijinul politic”. 

Octavian Berceanu, inginer silvic, a fost consilier general în CGMB București în mandatul precedent și consilier pe probleme de Mediu în Senat. El este cunoscut pentru campaniile publice împotriva depozitelor ilegale de deșeuri, campanii pe care le-a continuat și în mandatul său la Garda de Mediu, stopând arderile ilegale din jurul Capitalei. 

Citește și: Garda de Mediu: Structuri de crimă organizată în domeniul deşeurilor, o ameninţare pentru sănătate

Șefia Gărzii de Mediu a fost preluată de către Alexandru Lucian Vasile, comisar general adjunct al Gărzii de Mediu, până la numirea unui nou șef al instituției. 

Alexandru Lucian Vasile a făcut profituri de milioane din tăierea pădurilor. Alexandru Lucian Vasile este inginer silvic. A terminat Universitatea Transilvania Brașov – Facultatea de Silvicultură și Exploatare forestieră. Este cotizant de bază al Partidului Național Liberal.

Citește biografia lui Alexandru Lucian Vasile aici: Nou șef la Garda de Mediu: 500.000 € din păduri tăiate. A dat 130.000 de lei la partid

Berceanu, după demitere: Dorința este să se revină la același nivel înainte să ajung la Garda de Mediu. Comisarii să fie paiete

Octavian Berceanu a declarat, marți, la Europa FM, că „zona politică” cu legături cu „zona infracțională” vrea să controleze din nou Garda de Mediu, iar amenzile să fie date de ce dictează politicul. 

„Zona infracțională, zona politică și-a pus foarte, foarte mult amprenta pe activitatea Gărzii de Mediu. Dorința este de a se reveni la același nivel, la ce s-a întâmplat până să ajung la Garda de Mediu, astfel încât comisarii să fie niște paiete și să controleze doar ce dictează politicul sau o parte din zona infracțională reprezentată de politic”, a susținut Octavian Berceanu. 

Citește și: EXCLUSIV Primăria lui Daniel Băluță a luat amenzi de 115.000 lei pentru poluare și gunoi 

EXCLUSIV Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, amenzi de 1.000.000 de lei de la Garda de Mediu 

EXCLUSIV Amenzi de la Garda de Mediu și în Sectorul 2: Primăria ignoră poluarea aerului

EXCLUSIV Clotilde Armand, amendată de Garda de Mediu cu 320.000 lei pentru gunoiul din Sectorul 1 

EXCLUSIV Nicușor Dan, amendat pentru ce era sancționată și Firea: calitatea aerului din București 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te