FOTO Fostul președinte al Academiei Române a asistat la dezvelirea propriei statui

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 11.06.2021 - 22:29
Fostul președinte al Academiei Române a asistat la dezvelirea propriei statui. Foto Monitorul de Suceava
Fostul președinte al Academiei Române a asistat la dezvelirea propriei statui. Foto Monitorul de Suceava
Fostul președinte al Academiei Române a asistat la dezvelirea propriei statui. Foto Monitorul de Suceava

Fostul președinte al Academiei Române, Eugen Simion, a asistat, în 2019, la dezvelirea propriei statui, într-o comună din Suceava.

SHARE

Criticul literar Eugen Simion, președinte al Academiei Române din 1998 până în 2006, a asistat la dezvelirea unui bust care îl reprezintă, în cadrul celea de-a 12 ediţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni, din Suceava, care a avut loc în 2019.

Academicianul nu doar că nu a avut o problemă să participe la eveniment - cutuma este că statuile se dezvelesc după moartea unei personalități, dar a și ținut un discurs. 

„Să dau sau să nu dau mâna cu ea”, astfel a spus academicianul Eugen Simion când s-a referit la bustul care-l reprezintă la Dumbrăveni, potrivit Monitorul de Suceava.

Citește și: Adrian Năstase și Adrian Severin, publicați la Editura Academiei cu binecuvântarea lui Isărescu

Eugen Simion a mărturisit apoi că Academia Română este „complice” la tot ceea ce se petrece la Dumbrăveni şi că de 10 ani vine cu plăcere în acest colţ de ţară.

„Sunt ataşat de acest eveniment şi am mutat practic evenimentele care se organizau în aula Academiei Române aici, la Dumbrăveni. M-am emoţionat mai mult că v-aţi gândit să daţi numele meu centrului cultural pe care-l ridicaţi şi în fiecare an pe 15 iunie venim aici să arătăm că există şi altă Românie. Trecând prin Bucovina i-am dat dreptate Papei Francisc, da, aici este grădina Maicii Domnului”, au susținut Eugen Simion.

Citește și: Șeful Editurii Academiei, care l-a publicat pe Dan Voiculescu, membru CC al PCR, deputat comunist

Fostul preşedinte al Academiei Române a ţinut să-i aducă mulţumiri „binefăcătorului meu”, Dan Pavăl, administratorul şi acţionarul firmei sucevene Eurospeed, fără de care cele trei cărţi ale lui Eugen Simion, „Convorbiri cu Petru Dumitriu”, „În ariergarda avangardei” şi „Moartea lui Mercuţio”, nu ar fi fost tipărite, scriu jurnaliștii suceveni.

Un academician, doi academicieni... cu un bust

Eugen Simion nu a fost singurul academician în viață căruia, în același an, i s-a ridicat o statuie. Un bust a fost dezvelit cu aceeași ocazie pentru Mihai Cimpoi. 

Citește și: Fostul pușcăriaș Dan Voiculescu publică la Editura Academiei. Lansarea: la Biblioteca Academiei

Mihai Cimpoi şi-a amintit că în 1987 apărea la Riga un volum dedicat lui Tudor Arghezi, iar prefaţa a fost scrisă de el, iar letonii l-au trecut cu numele de Mihaius Cimpoius.

„Între timp, imaginea mea a crescut, de la Mihaius Cimpoius, la Mihaius Cimpoius cu statuie. Aici, la Dumbrăveni, vin mereu de la acasă la acasă. Iar dumneavoastră, domnule primar, dacă nu veţi fi ales pentru încă un mandat să ştiţi că avem vacant postul de primar al Chişinăului, iar dacă veţi fi ales vă propun să le cumulaţi”, a scris Monitorul de Suceava

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te