EXCLUSIV Pensia ministrului Apărării, generalul Nicolae Ciucă: 3.500 de euro lunar

DE Petru Zoltan | Actualizat: 05.02.2021 - 21:45
Nicolae Ciucă/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Generalul Nicolae Ciucă, senator și ministru al Apărării, încasează lunar o pensie militară de aproximativ 17.000 lei. Adică în jur de 3.500 euro. El este consiliat de jurnalistul Radu Dobrițoiu și de trei ofițeri pensionari.

SHARE

Generalul Nicolae Ciucă a acceptat trecerea în rezervă 28 octombrie 2019, după ce conducerea PNL i-a promis că îl va numi în funcția de ministru al Apărării Naționale. Deciza de trecere în rezervă a fost semnată de președintele Klaus Iohannis iar pe funcția de ministru a fost numit pe 4 noiembrie 2019. Ulterior, ministrul Nicolae Ciucă a candidat pentru funcția de senator din partea PNL Dolj.

Pe 7 decembrie 2020, după ce a fost numit premier interimar al României, generalul a făcut public cuantumul pensiei militare. Astfel, Nicolae Ciucă a menționat că pentru lunile noiembrie – decembrie 2019 a încasat o pensie de 33.849 lei. Adică, în jur de 17.000 lei lunar, echivalentul a 3.500 euro.

Radu Dobrițoiu: „Lumea spune că sunt finul, dar eu nu am cum să combat”

În primul mandat de ministru al Apărării, generalul Nicolae Ciucă a cerut detașarea jurnalistului Radu Costin Dobrițoiu, de la Societatea Română de Radiodifuziune, acolo unde realiza emisiuni la Radio România Actualități, pe funcția de consilier ministru. Radu Costin Dobrițoiu ar fi finul ministrului Nicolae Ciucă, conform mai multor informații apărute în presa românească. Informații nedezmințite nici de Radu Costin Dobrițoiu, nici de ministrul Nicolae Ciucă.

Contactat de Newsweek România, Radu Dobrițoiu a spus cu jumătate de gură că nu este finul ministrului, dar că are cu acesta o relație aparte.

„Sunt consilier al dânsului (ministrului Nicolae Ciucă – n.r.) pe comunicare. Mă ocup de domeniul Apărării din '97-'98. Nu știu de unde ați dedus că sunt finul ministrului. Nu există nici un act. Există între noi o legătură foarte veche, îl știu pe dânsul de când era căpitan. Și am fost cu dânsul în misiuni. Nu sunt finul lui, lumea spune că aș fi finul lui, dar doar am o legătură foarte apropiată. Lumea spune că sunt finul, dar eu nu am cum să combat. Ministrul m-a ales pentru că ne știm de foarte mult timp și am gestionat foarte multe situații de criză”, a declarat Radu Dobrițoiu.

Radu Dobiroțiu câștiga în anul 2019 un salariu anual de 50.072 lei iar din consultanță IT a primit 14.400 lei. Întrebat ce fel de consultanță acordă, Radu Dobrițoiu a spus că de fapt ar fi banii încasați pe publicitate de Google de pe urma unor site-uri personale: „Este o consultanță pe care eu o dau în primul rând pentru a fi legal cu site-urile mele. Eu sunt jurnalist și am niște site-uri de jurnalism pe care încă le am. Practic, banii îi încasez din Google, din promovare și reclame Google. Nu mă îmbogățesc din banii ăștia. Am fost declarat incompatibil exact din această cauză. Atunci eram membru în comitetul director și un sindicalist ne-a făcut plângeri la toți”. Într-adevăr, Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil în anul 2014. Decizia a rămas definitivă în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Ofițeri pensionați, angajați consilieri de ministrul Ciucă

Generalul locotenent Nicolae Lupescu a fost procuror militar, inclusiv adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari în cadrul DNA. A fost pensionat la 65 de ani, în anul 2019, dar a fost recuperate imediat de generalul Nicolae Ciucă. Pe proaspătul pensionar l-a luat angajat la Statul Major General, acolo unde avea un salariu mai mare ca al generalului Nicolae Ciucă, șeful SMG. Apoi a fost numit de ministrul Nicolae Ciucă pe funcția de consilier al ministrului Apărării Naționale. Câștigă o pensie de 5.300 euro lunar iar pentru funcția de consilier este răsplătit cu aproximativ 1.800 euro pe lună.

Colonelul (r) Anghel Daniel este un alt pensionar MApN angajat pe funcția de consilier al ministrului Nicolae Ciucă. Conform declarației sale de avere, primește o pensie anuală de 96.504 lei. Pentru funcția de consilier la Senatul României, a mai primit un salariu de 33.612 lei.

Leontin Ilie a fost angajat pe funcția de consilier la cabinetul ministrului Apărării Naționale, generalul Nicolae Ciucă. Funcție pentru care a fost renumerat anul trecut cu suma de 53.314 lei. Pe lângă acești bani, casa de pensii a MApN i-a plătit o pensie de 80.000 lei.

Teodora Sima este consilier al minsitrului și a avut un salariu de 67.430 lei. Soțul ei, generalul Emil Sima, încasează o pensie anuală de aproximativ 139.000 lei. Adică în jur de 2.400 euro lunar. El a fost șeful Direcției Domenii și Infrastructuri din cadrul MApN.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te