EXCLUSIV Dîncu dispune anchetă după imaginile cu soldați care învață copiii să tragă cu mitraliera

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.07.2022 - 17:35
EXCLUSIV Dîncu dispune anchetă după imaginile cu soldați care învață copii să tragă cu mitraliera / MApN

Surse din cadrul Ministerului Apărării au precizat, pentru Newsweek România, că ministrul Vasile Dîncu a dispus o analiză după ce militari ai armatei române au organizat o acțiune în care îi învață pe minori să tragă cu arma.

SHARE

Newsweek România a semnalat, aseară, că pe pagina de FB a Ministerului Apărării au fost postate foarte multe imagini cel puțin controversate de la un eveniment la care a participat și un detașament al armatei române din Botoșani. Potrivit descrierii acțiunii, copiii sunt „mici luptători”, iar soldații români i-au „instruit în utilizarea și mânuirea unei arme”, astfel că minorii au fost plini de „adrenalină”.

La 12 ore de la publicarea articolului în Newsweek România, surse din cadrul Ministerului Apărării ne-au declarat că ministrul Dîncu a declanșat o anchetă după apariția controversatelor fotografii pe pagina de Fb a Ministerului Apărării. Pagina are un număr foarte mare de urmăritori – 860.000.

Newsweek România a cerut opinia Ministerului Apărării și va publica răspunsul imediat ce îl va primi.
 

Pozele în care militarii îi învață explicit pe copii să tragă cu arma au fost șterse de pe pagina de FB a Ministerului Apărării.

Ce postare apărut aseară pe Pagina de FB a Ministerului Apărării:

„Militarii botoșăneni, în mijlocul copiilor
Copiii și voluntarii Taberei JoyCamps Romania, împreună cu partenerii de la Școala Lunca și Primăria Lunca, au participat la câteva activități demonstrative susținute de militari ai Batalionului 335 Artilerie ,,Alexandru cel Bun” din Botoșani.
De asemenea, elevii au avut ocazia să poarte conversații cu militarii despre ceea ce înseamnă și presupune profesia militară. Totodată, colegii noștri i-au ,,instruit” în utilizarea și mânuirea unei arme, moment ce a făcut ca interacțiunea cu ,,micii luptători” să fie una plină de adrenalină.
Mulțumim tuturor celor care s-au bucurat alături de noi și le dorim pe această cale, vacanță plăcută!”, a scris în respectiva postare.

 

Cum vorbim copiilor despre violență și razboi

„Segmentul de varsta 7-12 are nevoie de raspunsuri, numai dacă pun întrebari. Regula de baza in cazul acestei grupe ar putea fi „asteapta si vezi ce stie”. Daca au aflat informatii, daca au discutat cu amicii lor, vor pune intrebari. Daca exista semne de stres emotional este bine sa fie incurajati sa vorbeasca, iar explicatiile pe care le vor primi trebuie sa fie perfect adaptate nivelului lor de intelegere, dar mereu impachetat in garantii de siguranta si securitate pentru ei, familia si prietenii lor. 

Explicatiile si eventualele raspunsuri trebuie sa se plieze doar pe ceea ce stiu. Este nerecomandat ca eventualele clarificari sa le provoace nelinisti in plus. Fiti sinceri si directi, dar fara detalii extreme. Pentru cei mai mari din aceasta grupa de varsta se poate discuta inclusiv despre dorinta de senzational a informatiilor, inclusiv a celor de pe retelele sociale. Nu este recomandat sa le interziceti accesul pe social media, daca au deja posibilitatea de a utiliza aceste platforme. 

Stimulati copiilor gandirea critica, o atitudine obiectiva si incurajati intrebarile asupra chestiunilor pe care nu le inteleg, explicandu-le mereu contextul si circumstantele, intr-un mod in care il pot asimila. Lasati loc la contraziceri, pentru ca ei sa-si poata exprima punctul de vedere si cautati impreuna informatii care sa le clarifice necunoscutele. Comparatiile cu situatii din cartile lor preferate, desenele animate sau alte filme pentru copii sunt utile. 

In ceea ce-i priveste pe adulti acestia trebuie sa inteleaga exact ce gandesc copiii. Nu face presupuneri, ci cauta certitudini. Cei in aceasta grupa de varsta au nevoie de explicatii logice, clare, ca sa poata face diferenta dintre bine si rau si sa-i ajute sa inteleaga clauzele” (reginamaria.ro). 

Diana Vasiliu, psiholog și psihoterapeut: Nu știu dacă există o vârstă anume, o graniță trasată rigid de la care putem să vorbim. Putem să vorbim din momentul în care suntem întrebați despre asta. În primul rând, înainte de a vorbi trebuie să ascultăm, să vedem ce vine dinspre copil, să vedem care îi sunt angoasele. Nu trebuie să mă duc peste el în mod agresiv și să îl inund cu informații pe care el nu le-a solicitat. Să vedem ce știe el, ce crede el, de ce anume se teme. Ascultarea este una cu prioritate care să încurajeze exprimarea copilului (rfi.ro).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te