De ce nu vrea Primăria Capitalei să asigure cadastrul pentru terenurile și imobilele din București

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 13.08.2020 - 08:38
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

În timp ce la nivel național se derulează un program gratuit pentru cadastru și carte funciară, Primăria Municipiului București și-a exprimat opțiunea de a realiza lucrările de specialitate prin alocarea de fonduri din bugetul propriu. Și așa, nu s-a făcut mai nimic.

SHARE

Interesele imobiliare din Capitală au făcut ca foarte multe terenuri și imobile să nu aibă nici acum cadastru și să nu fie trecut în cartea funciară. Multe suprafețe sunt greșit măsurate și cartografiate, iar unele par lăsate inteționat de izbeliște.

Citește și

Un program de 1,2 miliarde de euro. De ce nu se face cadastrul în România nici gratuit

Am cerut oficial informații despre situația cadastrării în București, însă Primăria Captialei nu ne-a dat niciun răspuns de mai bine de o lună de la solicitarea noastră.

În schimb, ne-a răspuns Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

„Menționăm că imobilele situate pe raza Municipiului București nu au făcut și nu fac obiectul lucrărilor de înregistrare sistematică derulate de către ANCPI prin PNCCF.

De asemenea, precizăm faptul că Primăria Municipiului București și-a exprimat opțiunea de a realiza lucrările de specialitate prin alocarea de fonduri din bugetul propriu, urmând ca sumele destinate cofinanțării lucrărilor să fie decontate de către ANCPI, conform dispozițiilor art. 9 alin. (29) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, dar până la această dată, la nivelul Municipiului București, înscrierea imobilelor în sistemul Integrat de cadastru și carte funciară s-a realizat exclusiv la cererea persoanelor interesate”, se arată în răspunsul ANCPI la solicitarea Newsweek România.

Așadar, după ce și-a exprimat opțiunea de a realiza lucrările de cadastru din fonduri proprii, Pimrăria Capitalei nu a făcut nimic în acest sens.

Problema cadastrului în Capitală a fost semnalată și de premierul Ludovic Orban în urmă cu o lună.

„Bucureștiul e în Comuna Primitvă. Nu avem bază de date urbană, nu avem cadastru făcut, nu avem un plan clar de reţele subterane”, afirma în urmă cu o lună Ludovic Orban. Evident, nu a exsitat niciun răspuns pe aceste teme din partea Gabrielei Firea.

Lipsa cadastrului limitează accesul la fonduri europene

Înregistrarea proprietăților imobiliare în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară și evidența acestora sunt importante pentru economia țării dar și pentru deținătorii, vânzătorii sau cumpărătorii unui imobil, prin crearea unei baze reale pentru evaluarea, impozitarea şi garantarea proprietăţilor, cât și prin creșterea siguranţei tranzacţiilor imobiliare.

Astfel, pot fi atrase mai ușor investițiile în infrastructura națională și cea locală în domeniile transport, energie, mediu, sănătate, etc.

Realizarea cadastrului își pune amprenta și asupra dezvoltării zonale, prin diminuarea diferenței dintre zonele dezvoltate, pe de o parte, și regiunile agricole sau alte zone mai puțin favorizate, pe de altă parte. Lipsa cadastrului limitează accesul României la fondurile UE.

Program cu buget de peste 1,2 miliarde de euro

Bugetul total al Programului Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 294/2015 privind aprobarea Programului național de cadastru şi carte funciară 2015-2023, cu modificările ulterioare, este de 5.458.895 mii lei (aprox. 1,2 mld. euro), fiind format din:

-     Venituri proprii ale ANCPI - 4.050.885 mii lei (aprox. 900 mil. euro);

-     Fonduri externe nerambursabile - 1.439.393.180 lei (aprox. 312 mil. euro).

Bugetul PNCCF aprobat pentru anul 2020 este de 1.135.375.000 lei.

Plățile efectuate în cadrul PNCCF, în perioada 2015-2019, sunt în sumă de 464.872.446 lei.

 

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”.

Scopul Proiectului este de a stimula economia rurală, de a încuraja creșterea și dezvoltarea socială, de a facilita dezvoltarea infrastructurii și de a promova incluziunea socială prin îmbunătățirea acoperirii sistemului integrat de cadastru și carte funciară în zonele rurale ale României.

Proiectul este implementat de către ANCPI în parteneriat cu 40 de oficii de cadastru și publicitate imobiliară (exceptate sunt: Ilfov, fiind o zonă dezvoltată și București, fiind zonă urbană) și Centrul Național de Cartografie. ANCPI a stabilit o echipă de proiect specializată pentru desfășurarea activităților a cărei componență a fost aprobată prin ordin al directorului general al ANCPI și care include angajați ai ANCPI și ai instituțiilor partenere.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te