Ce amedă riști dacă scuipi semințe pe stradă. Suma diferă în funcție de orașul în care te afli

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 09.02.2023 - 15:29
Ce amedă riști dacă scuipi semințe pe stradă. / Foto: obiectivbr.ro

Cum spartul de semințe și aruncare cojilor pe jos este „sport național” pentru unii români, autoritățile locale din mai multe orașe au luat atitudine și polițiștii locali îi pot amenda cu sute de lei sau pune să strângă pe cei care fac mizerie pe domeniul public.

SHARE

În București, de exemplu, amenda pentru scuiparea cojilor de semințe pe stradă poate ajunge și la 5.000 de lei. 

Anul trecut, de pildă, o femeie a fost amendată cu 2.000 de lei în Sectorul 3, după ce a fost surprinsă mâncând semințe și aruncând cojile pe jos. Judecătoria Sectorului 3 i-a transformat sancțiunea în avertisment, dar judecătorii Tribunalului București au anulat sentința inițială la apel și a dat sentința definitivă de menținere a amenzii de 2.000 de lei, arătând că aceasta este, oricum, sancțiunea minimă, maximul fiind 5.000 de lei.

Citește și: VIDEO Bucureștenii aruncau gunoi și spărgeau semințe pe stradă și în 1957. Cât era amenda

„Este de necontestat gradul de pericol social al faptei- respectiv pericolul social avut în vedere de legiuitor la momentul reglementării contravenției- iar urmarea efectiv produsă este una de un pericol social concret, astfel că, prin aplicarea sancțiunii în cuantumul minim special a amenzii, se poate asigura prevenția și reeducarea conduitei intimatei”, se arată în sentința Tribunalului București.

În Sectorul 6, amenzile pentru scuiparea cojilor de semințe pe stradă sunt cuprinse între 200 şi 500 de lei. Dar contravenienții pot scăpa și cu avertisment dacă fac curat. 

Citește și: Sportiva româncă de la Jocurile Olimpice, vedetă pe OnlyFans: „Nu mai trebuie să-mi iau 3 slujbe”

”Au fost și cazuri în care unii dintre tinerii surprinși aruncând coji de semințe pe jos au cooperat cu polițiștii locali, în sensul că au dat curs solicitării acestora de a curăța singuri locurile respective. Aceștia au fost sancţionați doar cu avertismente. Acţiunile de control vor avea caracter permanent, aplicându-se de câte ori va fi cazul sancţiuni contravenţionale cu scopul de a menţine curăţenia”, conform Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 6, relatează click.ro.

La Galați, polițiștii locali au sancționat contravențional, cu amendă totală în cuantum de 7.200 lei, un grup de 9 tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, după ce au fost depistați în zona Liceului Tehnologic “Radu Negru”, în timp ce consumau semințe de floarea soarelui iar cojile rezultate le aruncau pe jos, afectând estetica și curățenia localității, deși în zonă sunt amplasate recipiente de colectare a gunoiului menajer, încălcând astfel prevederile legale, relatează gazetagalatiului.ro. Prin urmare, la Galați, amenda pentru scuipatul cojilor este de 800 de lei.

Iar la Brăila, de exemplu, spărgătorii de semințe au de plată câte 1.000 lei de câte ori sunt prinși murdărind domeniul public, potrivit obiectivbr.ro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te