Ce a decis Guvernul în legătură cu alegerile și noul an școlar

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 12.08.2020 - 14:24
Foto: Agerpres

Premierul Ludovic Orban a lămurit miercuri, în Parlament, o serie de aspecte legate de organizarea alegerilor locale și noul an școlar.

SHARE

Vă prezentăm cele mai importante declarații ale premierului Ludovic Orban:

„Pe 14 septembrie va începe anul școlar. Trebuie să se facă în niște condiții care să țină cont de situația epidemiologică. Am luat decizia să deschidem școala diferențiat.

Există trei situații: galben, verde, rosie. În funcție de situația epidemiologică, școal se poate deschide normal, cu elevi în clasă, cu prezență alternativă - jumătate cu prezență fizică în clase, jumătate online, unde e risc epidemiologic mare, scoala va începe online.

Demersurile pe care le-am gândit sunt în derulare pe fiecare direcție de acțiune. Am consituit un Comitet interministerial care pregătește deschiderea anului școlar.

Pentru fiecare mod de începere trebuie luate măsurile specifice. Unde începe normal, e obligatoriu purtatul măștii. Unde e posibil să se asigure separarea prin plafoane de plexiglas e important ca acest lucru să se realizeze. Toate școlile trebuie pregătite cu dezinfectanți.

Am alocat resurse importante pentru creșterea capacității de organizare a lecțiilor. Situația în momentul de față am analizat-o din mai multe puncte de vedere. Aproximativ 20% dintre școli nu sunt conectate la internet. Vom găsi soluții.

Fiecare școală trebuie să aibă acces la platforme: MEN a purtat discuții cu furnizorii și vor exista soluții. Google și Microsoft vor pune gratuit la dispoziție.

A treia direcție e asigurarea accesului la cursurile online pentru elevii care nu dispun de tablete, calculatoare, laptopuri. Pentru asta am alocat suma necesară pentru achiziția a 250.000 de tablete, licitația e în curs, săptămâna viitoare vor fi stabiliți câștigătorii.

Am disponibilizat din fonduri europene 125 milioane de euro pentru decontarea autorităților locale pentru achiziționarea de laptopuri.

Măsurile pe care le-am gândit pentru organizarea alegerilor. Data de 27 septembrie a fost stabilită de comun acord și a fost votată de parlament.

AEP, împreună cu Ministerul Sănătății și MAI, dezbat setul de reguli care trebuie respectate în campania electorală. Aceste reguli trebuie respectate, au ca obiectiv protejarea cetățenilor. Cu siguranță va fi măsura portului măștii. Vor exista reglementări privind organizarea evenimentelor electorale, distanță fizică, limitarea numărului de participanți.

În ceea ce priveste ziua votului, toți reprezentanții din birourile electorale vor avea la dispoziție 5 măști.

Când vom avea proiectul de reglementare îl voi trimite către fiecare lider de partid.

Cred că putem organiza alegerile fără a crește riscul de infectare.

Nu cred că tema coronavirusului trebuie să fie tema de campanie electorală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te