Trei șocuri care vor lovi curând România: valul IV, factura la energie, falimentul City Insurance

DE Valentin Mirică | Actualizat: 17.09.2021 - 22:13
Trei șocuri care vor lovi curând România: valul IV, factura la energie, falimentul City Insurance/FOTO: gov.ro

Trei valuri de șoc vor lovi România pe termen scurt și mediu: valul IV al pandemiei, facturile la energie și falimentul City Insurance, care s-ar putea dovedi o afacere frauduloasă. Cele trei eveniment majore vor avea un impact puternic asupra României, în primul rând economic.

SHARE

Indiferent de rezultatul disputelor politice din coaliția majoritară, trei eveniment majore vor avea un impact puternic asupra situației din România, în primul asupra celei economice:

- valul IV al pandemiei prinde România cu doar 27% din populație vaccinată. În alte țări, unde procentul celor vaccinați era mult mai mare, valul IV a produs multe infectări, dar puține spitalizări și decese. Nu este clar care va fi impactul, în condițiile în care Guvernul exlcude un nou lockdown, iar numărul celor vaccinați zilnic continuă să scadă.

Citește și: Milionarul care a fost jefuit, băgat în portbagaj și lăsat gol în pădure de frații Cămătaru, urmărit

- facturile la energie vor avea impact maxim în martie, la ieșirea din iarnă. Guvernul a pus problema plafonării prețurilor, deși și-n alte state europene prețul ale energie a crescut, iar măsurile luate pentru a proteja populația au evitat fixarea lor. Cert este că două companii de stat care produc energie au avut profituri neobișnuit de mari, în primele șase luni ale anului, ridicând masivul prețul de vânzare. Potrivit lui Adrian Moraru, consilier PNL în CGMB, Hidroelectrica, care produce 30% din curentul din piață, a avut un profit net de 1,7 miliarde de lei la o cifră de afaceri 3,2 miliarde. Rata profitului a fost de 53%. Nuclearelectrica, la o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de lei a avut 0,4 miliarde lei profit, adică 31%.

- Potențialul faliment al City Insurance va obliga statul să preia plata a sute de mii de despăgubiri. Nu este clar dacă fondul de garantare are banii necesari. În plus, nu este clar de ce ASF a amânat atât de mult să ia o decizie în cazul City Insurance, deși problemele erau cunoscute. Surse politice susțin că ar putea fi descoperite fraude sute de milioane de euro, o fraudă de tipul celor din Republica Moldova, unde banii dispăreau pur și simplu din conturile băncilor. 

Citește și: Cât a durat valul patru al pandemiei: Grecia- 62 de zile, Italia – 60, Franța – 48, Spania - 31

Toate aceste probleme vor trebui rezolvate de Executiv, indiferent cine va fi premier sau ce susținere va avea. Însă, pe măsură ce susținerea va fi mai fragilă, tentația soluțiilor populiste, care presupun o notă de plată mai mare, dar cu plata cât mai târziu, va crește. În plus, așa cum s-a întâmplat în alți ani, primăvara ar putea aduce sindicatele în stradă. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te