VIDEO Istoria lui Ionuț Butoi, veteran rănit în Afganistan, devenit campion olimpic. Trăiesc să ajut

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.11.2022 - 12:33
Ionuț Butoi, Port-drapelul Asociației Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi/foto: facebook
Ionuț Butoi, veteran rănit în Afganistan, campion Invictus la tir cu arcul /foto: facebook

Sub egida Asociaţiei Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” (AMVVD), Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a avut loc la Centrul de Recuperare și Refacere, lângă Mănăstirea Dealu, unde a fost sfințită o Troiță.

SHARE

Port-drapelul Asociației Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi la paradele militare este Butoi Ionuț Claudiu, din Batalionul 49 apărare CBRN Pitești, rănit în Afganistan, sportiv Invictus, medaliat cu aur pe echipe la tir cu arcul la Sydney.

Ionuț s-a angajat în Armată în 2003 și a plecat în misiune în Afganistan în 2008, de unde s-a întors în scaun cu rotile.

Își aduce aminte cum s-a întâmplat tragedia, pe autostrada A1 (Qalat-Kabul), într-o misiune de patrulare. Transportorul amfibiu blindat, în care se aflau militarii români, a trecut peste un dispozitiv improvizat. Bilanțul a fost: decesul lui Dragoș Alexandrescu, rănirea gravă a lui Ionuț Butoi și rănirea lui Irinel Matei.

Militarii români observaseră o persoană suspectă care „făcea ceva”, potrivit declarațiilor lui Ionuț Butoi, dar nu au deschis focul pentru că legile internaționale interzic să deschizi focul în teatre de operații.

„Până nu se trăgea în tine, nu aveai voie să tragi, chiar dacă ți se părea suspect”, spune Ionuț Butoi despre acel incident.

S-a dovedit că suspectul aștepta să detoneze bomba improvizată la trecerea convoiului militar.

Ionuț era în a treia mașină din convoi. S-a trezit la opt zile de la accident, în Germania, deja operat.

„Pe mine Dumnezeu m-a lăsat să trăiesc, înseamnă că am mai avut ceva de făcut pe acest pământ”, spune Ionuț Butoi.

Ca toți militarii români din teatre de operații a avut de suferit, pe lângă sechelele permanente ale rănirii, și de lipsa unui centru de recuperare autohton, specific pentru rănile cu care se întorc din teatre de operații.

Acum, există, prin eforturi uriașe, Centrul de Recuperare și Refacere de lângă Mănăstirea Dealu, dar care mai are cale lungă până să devină optim operațional, având nevoie de dotări specifice și specialiști în domeniul rănilor provocate în război.

Ionuț Butoi are o fire optimistă și nu s-a lăsat pradă disperării pentru că a ajuns în scaun cu rotile.

Îl supără doar cei care susțin că militarii din teatre de operații sunt mercenari. Pentru că toate aceste misiuni fac parte dintr-o strategie de apărare NATO, alianță din care face parte România.

Ionuț a participat la diferite evenimente pentru sportivi cu dizabilități, tocmai ca să demonstreze că viața trebuie trăită așa cum se prezintă. A participat la concursuri de înot, iar din 2016 s-a axat pe tirul cu arcul.

În 2017, a participat la jocurile paralimpice de la Toronto, unde a câștigat medalia de aur la echipă și medalie de argint la individual.

A urmat Siydney, 2018, unde iar au câștigat medalia de aur la echipă.

„Acum îi ajut pe colegii de la Tir cu arcul în cadrul proiectului Invictus și mă pregătesc pentru Lotul Național Paralimpic Tir cu Arcul! Întâi trebuie sa fiu în lot, apoi să pot participa la anul la Campionatul European și Campionatul Mondial unde sunt locuri de calificare pentru Paralimpiada de la Paris”, a declarat Ionuț Butoi pentru Newsweek România.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te