VIDEO Ce activități sportive și în ce condiții se vor desfășura după 15 mai

DE Mihai Duță | Actualizat: 05.05.2020 - 11:50
Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe a explicat cine și cum va putea începe pregătirea sportivă și când vor avea loc primele competiții prezentând un ordin comun realizat împreună cu Ministerul Sănătății.

SHARE

"Am lucrat intens împreună cu Ministerul Sănătății, precum și cu COSR, pentru a stabili un ordin comun. Tot ce facem este pentru a proteja sănătatea sportivilor.

Suntem în faza întâi a unui traseu de lungă durată. La final, sporturile vor reveni la normal, dar epidemia e o realitate și trebuie să ținem cont de evoluția ei. Nu vom vorbi azi despre reluarea competițiilor, ci despre faza de pregătire. Pentru moment, bazele și sălile sportive nu se vor redeschide", a declarat Ionuț Stroe. 

După 15 mai, activitatea sportivă va începe gradual. Pentru început se va începe cu sporturile individuale. Este vorba despre sportivii profesioniști.

Copiii și juniorii merg în paralel cu programul școlar. Acum nu se pune problema reluării antrenamentelor și competițiilor pentru copii și juniori. Deocamdată se va începe cu seniorii.

Condiții pentru activitatea sportivilor seniori

„Vorbim despre faza de pregătire. Bazele sportive nu se vor deschide. Fiecare club care vrea să înceapă cantonamentele trebuie să dispună de o bază proprie. Baza sportivă are nevoie de personal administrativ și suport care să lucreze în ture de 14 zile", a explicat ministrul Sportului. 

Antrenamentele vor putea fi reluate în patru etape:

- Pregătire reluării activității 

- Cantonament

- Sesiuni de antrenament în grupuri mici în cadrul cantonamentului

Sesiuni de antrenament cu tot lotul: sportivii vor trebui să stea într-un regim închis și să-și desfășoare întreaga activitate în conditii controlate.

Fiecare club care dorește să înceapă antrenamentele trebuie să dispună de o bază proprie sau uz exclusiv cu spații de cazare, bucătărie, spații medicale, terenuri sau săli de antrenament.

În interiorul bazei sportive vor exista măsuri clare pentru terenuri, vestiare, bucătărie și zonele medicale. Trebuie asigurate toate echipamentele de protecție, dar și spații pentru cei suspecți de Covid-19.

Fiecare participant va trebui să-și asume sub semnătură că va respecta toate regulile. Sportivii nu mai pot părăsi cantonamentele. Sportivii vor sta 14 zile în izolare totală, iar la ieșire vor trebui testați. Doar cei care au rezultatul negativ și nu prezintă simptome vor fi admisi în bazele de cantonament desemnate.

Procurarea și plata testelor trebuie asigurată de fiecare club sau federație sportivă.

Transportul sportivilor și al antrenorilor de acasă spre locul de cantonament se va face de preferință cu propriul automobil. Fiecare sportiv va avea o fișă medicală.

Fiecare jucator va avea o fișă în care vor fi notate zilnic temperatura și simptome, dacă prezintă.

Triajul va fi efectuat zilnic de către un medic. Daca există simptome, i se va interzice prezența la antrenament.

Copiii și juniorii nu încep pregătirea la 15 mai

"În momentul de față, toate competițiile sportive sunt anulate, nimeni nu poate să facă o planificare acum. Pentru următoarea lună avem cadrul legal pentru antrenamente. Dacă condițiile ne vor permite, vom discuta apoi și despre competiții", a declarat Ionuț Stroe. 

Sălile de fitness rămân închise

„Sălile de fitness pot fi asemănate cu restaurantele pentru că ambele funcționează în spații închise. În plus, la sălile de sport există aparate care sunt folosite de mai mulți oameni, este vorba despre transpirație, despre contact. Așadar, sălile de fitness vor trebui să mai aștepte", a mai spus ministrul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te