Când ar putea să crească salariul minim brut cu peste 600 de lei. Se discută zilele acestea

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.05.2024 - 10:07
Când ar putea să crească salariul minim brut cu peste 600 de lei. Se discută zilele acestea - Foto: Arhiva (imagine cu caracter ilustrativ)

Când ar putea să crească salariul minim brut cu peste 600 de lei. Se discută zilele acestea. Guvernul discută despre posibilitatea unei noi creşteri a salariului minim brut.

SHARE

Când ar putea să crească salariul minim brut cu peste 600 de lei. Se discută zilele acestea. Guvernul discută despre posibilitatea unei noi creşteri a salariului minim brut pe ţară.

Există mai mulți indicatori luaţi în calcul de Guvern, patronate şi sindicate, care vor negocia prima dată mâine, în Consiliul Tripartit, acest subiect.

Când ar putea să crească salariul minim brut cu peste 600 de lei. Se discută zilele acestea

Calculele se bazează pe „un nivel orientativ de 50% din câștigul salarial mediu brut”, conform unui proiect de HG prezentat Blocului Național Sindical (BNS). Există mai multe scenarii şi ele depinde de mai mulţi factori, inclusiv de anunţata creştere a salariului minim, de la 1 iulie.

Dacă salariul minim va fi majorat până la 3.700 de lei, de la 1 iulie 2024, salariul minim brut pe ţară ar putea să ajungă la 4.121 de lei sau 4.285 de lei, de la 1 ianuarie 2025.

Aşadar, de la 3.300 de lei, cât este acum, noul cuantum al salariului minim ar putea să fie cu 600 de lei mai mare sau chiar mai mult. Calculele sunt însă pur teoretice.

Citeşte şi: Ministrul Muncii: „România trebuie să găsească bani pentru pensii”

În acest moment, Cabinetul Ciolacu spune că are resurse pentru a doua tranşă a măririi pensiilor, cea din toamnă, dar experţii independenţi nu văd care sunt aceste surse.

Pe de altă parte, există perspectiva că de la 1 ianuarie anul viitor, după anul acesta electoral, Guvernul va schimba tonul, creşterile de venituri se vor opri şi vor avea loc noi măriri de taxe şi impozite.

Salariul minim brut pe țară garantat în plată se stabilește sau se actualizează cu evoluția ratei inflației și cu evoluția productivității muncii prognozate, conform unei formule matematice.

Citeşte şi: Bugetul României pe 2024: Pe ce se cheltuiesc cei mai mulți bani

România ar trebui să transpună anul acesta Directiva UE 2022/2041, privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Proiectul de hotărîre de Guvern ar putea fi o soluţie parţială.

Guvernul poate să întindă însă coarda şi să amâne mărirea salariului minim, dacă are interesul, dar presiunea electorală este foarte mare.

"În ceea ce privește criteriile în baza cărora se stabilește salariul minim, Directiva indică câteva elemente relevante pentru stabilirea salariului minim brut, fără a indica concret indicatorii ce trebuie avuți în vedere", explică BNS.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te