Ce este „Prima conectare” și cum pot primi românii 1.900 €? Trebuie să aibă venituri de 1700 lei

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 28.03.2024 - 16:25
Ce este „Prima conectare” și cum pot primi românii 1900 de euro? Trebuie să abă venituri de 1700 lei Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

„Prima conectare” este un program finanțat de Guvernul României prin fondurile primite de la Uniunea Europeană prin PNRR.

SHARE

Prima conectare 2024: Guvernul deja a derula două sesiuni din acest program, sumele finanțate ajungând la un total de aproape 300.000 de lei, pentru 34.000 de gospodării.

Fondurile totale ale programului „Prima conectare” sunt de 850.000 de lei.

Persoanele cu venituri mici pot beneficia de bani de la stat, mai precis, până la 1.900 de euro, pentru racordarea ori branșarea propriei gospodării la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, conform RTV.

Ce este „Prima conectare” și cum pot primi românii 1900 de euro? Trebuie să abă venituri de 1700 lei

Practic, măsura vizează sprijinirea familiilor și persoanelor singure cu venituri reduse pentru plata cheltuielilor de branșare/ racordare la sistemul public de alimentare cu apă și/ sau de canalizare.

Totuși, banii nu pot fi ceruți direct de persoanele interesate să se branșeze la apă și canalizare, acestea putându-se adresa pentru asta operatorului de servicii de utilități publice din localitatea de domiciliu sau, după caz, operatorului regional de servicii de utilități publice.

Ghidul precizează că beneficiarul final al proiectului, adică persoana fizică eligibilă, poate cere finanțare în cadrul programului „Prima Conectare” doar prin intermediul unui solicitant de finanțare, respectiv a unui operator de servicii de utilități publice sau prin operatorul regional de servicii de utilități publice.

Cei interesați să se racordeze la apă și canalizare cu bani de la stat trebuie să se adreseze companiei (companiilor) care furnizează astfel de servicii în localitatea de domiciliu.

Cum poți primi banii

Valoarea maximă eligibilă a unui astfel de proiect este de 1.900 euro/ gospodărie racordată și/ sau branșată la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, fără TVA.

Citeşte şi: Ce bursă de merit ia un elev care are medii foarte mari? Bursele sociale au întârzieri de două luni

Pe de altă parte, cursul valutar utilizat este de 4,9195 de lei pentru un euro, adică suma maximă ce poate fi obținută de un operator pentru branșarea unei gospodării fiind de aproape 9.350 de lei.

Programul Prima Conectare vizează lucrări de branșare și/ sau racordare a gospodăriilor vulnerabile (cu venituri reduse) la sistemul public de alimentare cu apă și/ sau de canalizare, respectiv:

Citește și: Supermarketurile din România închise complet în weekend? De unde vom mai putea face cumpărături?

lucrări de branșare a gospodăriilor la sistemul public existent de alimentare cu apă;

lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public existent de canalizare.

Prima conectare 2024: Fondurile totale pentru acest program se ridică la 850 de milioane de lei. Deja în proiect sunt implicate 34.000 de gospodării.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te