VIDEO Valeriu Gheorghiță: În Europa, rata de vaccinare a fost crescută prin impunerea de restricții

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 01.10.2021 - 14:27
Valeriu Gheorghiță: În Europa, rata de vaccinare a fost crescută prin impunerea de restricții

Autoritățile din România au monitorizat campaniile pentru promovarea vaccinării din celelalte țări europene și au văzut că cel mai bun stimulent au fost restricțiile impuse pentru nevaccinați, a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul #2021 Summit de Sănătate.

SHARE

Campania de vaccinare anti COVID-19 a fost sabotată de minciunile și manipulările care au venit chiar și dinspre unii doctori, a explicat în cadrul #2021 Summit de Sănătate, organizat de Newsweek România, dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

„Cel mai greu în tot acest timp a fost lupta cu manipulările și știrile mincinoase. E dificil să generezi foarte repede un conținut științific de calitate, care să fie imbatabil, pentru că noi trebuie să avem în spate o referință, un studiu, pe când cei care mint nu trebuie să aibă nimic.

Eu mă aștept ca beneficiile vaccinării să fie promovate mai bine, mai intens, de către corpul medical, mai ales cel din primul eșalon, rețeaua de medicină de familie. Acolo este primul loc unde se oprește pacientul, la medicul de familie.

Acolo trebuie să avem o unanimitate, un consens în mesaj. Vaccinarea este singura modalitate prin care putem limita consecințele acestei pandemii”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul CNCAV a acuzat și presa din România care invită nespecialiști să vorbească despre vaccinare și despre COVID-19, chiar dacă aceștia sunt chiar din rândul medicilor. 

„Problema e că în presă apar persoane care fac parte din corpul medical, dar care nu au o specialitate care să le confere credibilitatea de care ar trebui să beneficiem cu toții. Mass-media îi promovează.

Dacă eu aș fi invitat să vorbesc despre o intervenție chirurgicală, aș refuza, pentru că nu pot să vorbesc pe o temă la care nu mă pricep.

Vedem zilnic oameni care încep: «Nu sunt doctor, dar dacă mă întrebați pe mine de vaccinare...» și vorbesc apoi jumătate de oră.

Una e să dezbați pro și contra cu specialiști și alta să îți dai cu părerea. Nu toți medicii se pricep la epidemiologie.

Mass-media are un rol major în a transmite mesaje corecte și validante. Mass media accentuează decalajul dintre informațiile corecte și minciunile despre pandemie”, a susținut dr. Valeriu Gheorghiță, în cadrul #2021 Summit de Sănătate, organizat de Newsweek România.

Citește și: VIDEO Trei motive să te vaccinezi, prezentate de dr. Valeriu Gheorghiță

Certificatul verde a stimulat vaccinarea

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a menționat că a cerut, prin Ministerul Afacerilor Externe, o monitorizare a campaniilor de vaccinare din Occident, pentru a se inspira.

„Organizatoric și logistic, România stă foarte bine sau la fel de bine ca țările europene. Portugalia, de exemplu, a avut o platformă de programare în aprilie, noi din ianuarie, cu sprijinul STS.

Diferența vine din faptul că în majoritatea țărilor din Vestul Europei, campaniile nu au avut ca țintă creșterea dorinței de vaccinare, pentru că acolo mersul la doctor e ceva firesc, în obișnuința oamenilor, ci explicarea măsurilor organizatorice, când se pot vaccina oamenii, de ce trebuie să facem prioritizare.  

În țările din Estul Europei, pentru creșterea ratei de vaccinare după un anumit prag, 40-50%, a fost nevoie de impunerea unor măsuri restrictive, necesare pentru că a intervenit răspândirea virusului și varianta Delta a devenit dominantă”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.

Implementarea certificatului verde digital în majoritatea țărilor europene sau introducerea obligativității la vaccinare pentru categoriile esențiale au condus la creșterea ratei de vaccinare. Coordonatorul CNCAV a dat ca exemplu Franța, unde un milion de oameni s-au programat la vaccinare într-o singură zi după ce s-a introdus obligativitatea vaccinării pentru angajații din domeniul public.

„În Italia, intervenise o stagnare. După implementarea certificatului, rata de vaccinare s-a dus la 70%.

Există un segment important al populației care nu este împotriva idee de vaccinare, ci nu percepe nevoia reală a vaccinării. Chiar și în România, abia percepția riscului de infectare a făcut ca oamenii să vină să se vaccineze într-un număr mai mare”, a recunocut coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

Citește și: Valeriu Gheorghiță: Anticipam valul 4. Procese verbale la DSP cu cei care nu vor vaccinare

Influencerii au fugit

Una dintre modalitățile de stimulare a vaccinării a fost și o campanie video și audio realizată de CNCAV și difuzată de mass-media românească. Valeriu Gheorghiță a explicat că această campane media a avut ca obiectiv mai degrabă aspectul emoțional al pandemiei și al revenirii la normalitate.

„Noi vorbim de o campanie de vaccinare, care este un act medical. Obiectivul nostru a fost în primul rând recâștigarea încrederii oamenilor în medicină, știință și medici. De aceea, am decis că mesajul de susținere și de promovare a beneficiilor vaccinării să fie transmis de corpul medical.

Înainte de a începe campania de vaccinare, am organizat mai multe traininguri și discuții cu reprezentanții medicilor de familie, farmaciști, specialiști din spitalele de boli infecțioase. Am creat un grup în care comunicăm între noi, cu oamenii care s-au implicat intens în combaterea pandemiei și care sunt vizibili”, a explicat medicul coordonatorul.

Acesta a precizat că a apelat și la câțiva influenceri online, dar unii s-au retras din cauza atacurilor numeroase de la cei care nu cred în vaccin sau nu vor să se vaccineze. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te