Nou val de coronavirus. Au apărut trei mutaţii selective. Este bine să purtăm masca

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.10.2023 - 11:50
Nou val de coronavirus - Foto: unsplash/Mufid Majnun

A apărut un nou val de coronavirus, care se manifestă din plin şi pune probleme, chiar dacă oficial nu este pandemie din nou. Există trei noi mutaţii selective şi este bine să purtăm masca, pentru a ne feri. Anume, dacă ai făcut o mutaţie, există exigenţe.

SHARE

Dacă că ai făcut Covid şi te consideri după convalescenţă imun timp de şase luni, faci o foarte mare eroare.

Poţi să fi avut o mutaţie şi să te reinfectezi cu o altă tulpină, iar dacă aceasta este mai periculoasă să adauge la cea care a fost şi să provoace o formă mai gravă.

Nou val de coronavirus

Poţi de asemenea să faci gripă, peste sau după Covid, ceea ce produce aşa-numita "flurona", ceea ce duce la noi complicaţii. Lucrurile sunt şi mai sofisticate. Majoritatea celor infectaţi, care află că au Covid, fac un test rapid. În statisticile oficiale apar numai testele pozitive PC-R.

Secvenţionarea nu se mai face de mult, deci nu ştii ce tulpină facei. Şi oricum, chiar dacă ştii, le ce foloseşte? Mergi pe stradă şi spui: "OK, am în faţă o tulpină diferită, aşa că să mă feresc"? E mult mai simplu să porţi mască şi să respecţi regulile igienice din pandemie, preventiv.

Citeşte şi: Ce boli infecțioase mai circulă prin școli: Covidul, Gripa și "Enterocolita de o zi”

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”, din Timişoara, a declarat că în România este un nou val de coronavirus cu trei mutaţii, dar a subliniat că în general cazurile de infectări sunt uşoare şi nu necesită internare în spital.

Doctorul a sfătuit oamenii care au simptome de răceală să poarte mască. Oancea a atras atenţia că aceia care au simptome de răceală nu trebuie să folosească antibiotice.

”Da, avem, se pare, un nou val de coronavirus, cu anumite mutaţii selective, trei la număr şi, indiferent cum se numesc, toate aceste mutaţii fac un tablou simptomatic uşor, adică e ca şi cum am avea nişte pneumonii virale foarte uşoare.

Citeşte şi: COVID-19 revine în forță. 11.226 de cazuri într-o săptămână, 1.000 de oameni spitalizați, 18 morți

Să nu ne aruncăm prima dată la antibiotice. Este foarte important, pentru că vorbim de pneumonii virale şi să încercăm tratamentul simptomatic. Dacă, prin tratament simptomatic, nu vedem că ne simţim mai bine, abia atunci să apelăm la ajutorul medicului de familie sau al specialiştilor”, a declarat Oancea, conform News.ro.

Întrebat dacă oamenilor le va fi uşor să îşi dea seama că au COVID-19, Oancea a explicat că este foarte greu acest lucru, deoarece mai sunt şi persoane cu diferite alergii, în această perioadă, precum şi virusuri de sezon.

”E foarte greu de spus acuma, pentru că avem inclusiv persoanele alergice care au pusee alergice, asmatice, alergii sau cei cu rinite alergice, putem să avem simptome de la cele uşoare, banale, cu prurit nazal, adică să ne acordă puţin nasul, să avem nişte strănuturi, până la fenomene cât de cât termice, adică cu temperatură.

Pseudoval

Dar cert este că până în acest moment şi deja de o lună, o lună jumătate, vorbim de acest pseudoval, nu am avut nici un caz grav care să fie internat pe Terapie Intensivă, adică locurile păstrate, să spunem, pentru această categorie de pacienţi, nu avem nici un pacient internat, aceea ce ne de speranţă că îl vom depăşi rapid şi cu bine.

Plus că mai circulă şi virusuri de sezon, la care trebuie să fim atenţi. Deci avem un fel de cocktail cu care ne confruntăm. Cert este că, dacă suntem răciţi şi avem simptome cu această răceală, viroză, de infecţie respiratorie, să nu ne grăbim să ieşim în colectivitate.

Sau, dacă ieşim, să purtăm totuşi o mască sau să-i ferim pe cei dragi nouă. Deci una-două zile de stat într-un mediu mai, să spunem aşa, termic, controlat, ne-ar face bine şi ne ajută să nu diseminăm boala mai departe”, a declarat Cristian Oancea.

Mai puţine contacte sociale

Pe lângă vaccinare, acum există şi medicaţie, ce poate fi administrată. ”Au fost ani grei pentru toată lumea, şi pentru populaţie, şi pentru cadrele medicale. Cert este că acum, pe lângă vaccinare, adică medicaţia preventivă, avem şi medicaţia curativă, pe care putem să o administrăm.

Deci, avem mai multe instrumente la îndemână. Pe de altă parte, este un gest, să zic aşa, de sănătate publică, atunci cât suntem răciţi, să ne minimalizăm ieşitul în societate, să purtăm o mască trebuie să învăţăm şi noi de la persoane cum ar fi de exemplu, asiaticii, când suferă de infecţii respiratorii, imediat îşi pun mască.

Masca n-a omorât pe nimeni, ba chiar, dimpotrivă, ne ajută să ne revenim mai repede şi să-i protejăm pe cei dragi. Într-adevăr, suntem sătui toată lumea, tot am discutat de SARS-CoV-2, dar trebuie să avem grijă în continuare de persoanele dragi nouă, în special de persoanele cu comorbidităţi, din zona oncologică şi hematologică, în special.

Grijă

Aceste zone sunt mai sensibile, dar efectele vaccinării îşi spun cuvântul, depăşim cu simptome foarte uşoare această provocare şi considerăm că nu o să avem cazuri dificile ”, a adăugat Oancea. Medicul a mai explicat şi că vaccinarea antigripală trebuie făcută sezonier.

”Vaccinarea antigripală şi vaccinarea antipneumococică sunt foarte importante. Vaccinarea antigripală trebuie s-o facem sezonier, la începutul toamnei, bineînţeles la începutul anotimpului rece şi vaccinarea antipneumococică de la vaccin, la vaccin, depinde, dar se face odată în viaţă.

Adică o faci acuma şi eşti protejat deacest pneumococ. Trebuie să specificăm clar că vaccinarea antipneumococică să ne ducem în sfera infecţiilor bacteriene, ce necesită tratament cu antibiotic, pe când vaccinarea antigripală ne duce în zona virală, care necesită tratament simptomatic şi antiviral”, a precizat Cristian Oancea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te