VIDEO 3 greșeli în clipul AUR unde George Simion e chemat de Mihai Viteazul să-și conducă „oastea”

DE Alex Darvari, Eduard Niculescu | Actualizat: 11.05.2024 - 10:09
VIDEO 3 greșeli în clipul AUR unde George Simion e chemat de Mihai Viteazu să-și conducă oastea - Foto: Youtube

Sunt 3 greșeli în clipul AUR unde Simion e chemat de Mihai Viteazul să-și conducă oastea. Alegerea domnitorului pentru mobilizarea românilor ca să stea strânși uniți în jurul lui George Simion e nefericită. Iată de ce.

SHARE

AUR și-a lansat un ridicol clip electoral de campanie. Durează 2 minute și are ca personaj principal un actor care îl „interpretează” pe Mihai Viteazul, înarmat cu o secure. El mobilizează „oastea” AUR ce apare în partea doua a clipului și care e condusă, firește, de George Simion.

VIDEO 3 greșeli în clipul AUR unde George Simion e chemat de Mihai Viteazul să-și conducă „oastea”

„Mihai Viteazul” din clipul AUR începe spunând „Asta-i pohta ce-am pohtit: Unirea”.

Apoi, Mihai le vorbește românilor spunându-le: „Vă iubesc, vă slujesc (cu patos)”.

Interpretul voievodului se lansează ridicol: „vă sperie că banii își pierd valoarea, că nu sunteți auziți, războiul de la graniță” și cere „uniți-vă iar, pentru că doar așa destinul nostru se va împlini”.

Citește și: Pacientă operată cu succes de o tumoră uterină de 10 kilograme. Intervenția a durat 3 ore

El le mai solicită tuturor românilor să vină acasă că „e ceas de primejdie” și toți trebuie să se înscrie în „oastea poporului”.

Dintre AUR-iști apare George Simion care, normal, conduce respectiva „oaste”. În partea a doua a clipului, Simion se căznește să spună câteva cuvinte mobilizatoare. Găsiți clipul mai jos.

Câteva inadvertențe din istorie

Alegerea personajului MIhai Viteazul pentru a da un mesaj de unitate, de „românitate”, de înrolare a tuturor românilor în „oastea poporului” condusă de Simion, e nefericită din 3 motive.

Primul motiv

„Oastea poporului” invocată în clipul AUR trimite la ceea ce în perioada medievală era „Oastea cea mare” din Țările Române.

Problema este că Mihai Viteazul a fost primul domnitor care s-a bazat în luptele pe care le-a dus - preluând moda deja existentă în Occident - mai mult pe mercenari, pe luptători străini profesioniști și nu pe cei autohtoni. 

Citește și: Putin bagă zeci de milioane $ în opoziția anti-Maia Sandu. Acuză că Moldova se „dizolvă” în România

Țăranii nu erau chemați la oaste decât în cazuri excepționale, nefiind familiarizați cu armele necesare într-un război al timpului. În plus, ei nu erau înarmați de domni și de frica unor răscoale ce puteau degenera.

De aceea, e greșită invocarea, „Oștii Poporului”. La războaiele duse de marele voievod participau țăranii liberi, proprietarii de pământ sau cei din zonele montane care păzeau trecătorile.

A doua greșeală

Unirea lui Mihai Viteazul nu a durat mult, așa cum își dorește AUR și Simion în privința „unității” poporului român actual. A ținut doar 4 luni.

Ultima provincie unită dintre cele trei a fost Moldova, la 1 iunie 1600 voievodul intrând în Iași, după ce-l alungase pe Ieremia Movilă. 

Însă, în septembrie 1600, Mihai a pierdut în fața generalului imperial Gheorghe Basta, la Mirăslău, și a pierdut și Transilvania, deci unirea s-a destrămat.

Citește și: Xi sfidează Occidentul. În timp ce vizitează Europa cu un plan de „pace”, China înarmează Rusia

În plus, o lună mai târziu, a pierdut și Moldova, fiind învins de polonezi în lupta de la Bucov din 20 octombrie 1600, aceștia reinstalându-l în scaunul domnesc pe Ieremia Movilă.

La scurtă vreme, tot polonezii l-au impus pe tronul Țării Românești pe Simion Movilă, fratele celui din Moldova.

Mihai Viteazul rămâne „fără de țară”, plecând, cu soția și fiica sa, la Praga, pentru a cere ajutor împăratului Rudolf al II-lea.

A treia eroare

Mihai Viteazul însuși nu are o imagine tocmai bună în istorie, atunci când vine vorba de „populație”, de oamenii simpli sau, cum s-ar spune acum, de „votanți”..

Voievodul a rămas faimos în istorie nu doar pentru unirea realizată, ci și pentru legarea de glie a rumânilor - țăranii fără pământ din Valahia -  faptă cunoscută sub numele de „legătura lui Mihai”.

Ei erau obligați să rămână doar pe moșia boierilor lor, lucru cerut chiar de marii boieri care i-au stat alături domnitorului de-a lungul campaniilor sale.

Iar acest lucru nu prea „rimează” cu intențiile lui George Simion, care ar vrea să îi „dezlege” pe români de „glia” Uniunii Europene.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te