Reacția lui Vlad Voiculescu în scandalul vaccinurilor anti-Covid: ”Am fost și dat afară din guvern”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.11.2023 - 18:29
Vlad Voiculescu a reacționat în scandalul privind vaccinurile Foto: Facebook/ Vlad Voiculescu

Au apărut primele reacții ale celor vizați în dosarul deschis de DNA privind achiziția de vaccinuri anti-Covid de peste 1 miliard de euro. Vlad Voiculescu, unul dintre miniștrii Sănătății din acea perioadă spune că nu a fost de acord cu toate deciziile luate privind vaccinarea.

SHARE

Dosarul deschis de DNA privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în pandemie, în valoare de peste 1 miliard de euro, îi vizează pe trei politicieni: Florin Cîțu, în acel moment premier, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, miniștri ai Sănătății în acea perioadă. 

Vlad Voiculescu a avut o reacție referitoare la această anchetă. El a precizat că nu a fost de acord cu toate deciziile luate la acel moment, privind vaccinarea și arată spre comitetul de vaccinare condus de Florin Cîțu și dr. Valeriu Gheorghiță. 

Reacția lui Vlad Voiculescu, în scandalul vaccinurilor anti-Covid: ”Am fost dat afară din guvern”

”Pe 21 septembrie 2021 spuneam că o anchetă privind achiziția de vaccinuri în România este binevenită. 
În primul rând pentru că un moment critic pentru România și sănătatea publică a fost transformat într-un spectacol de atacuri politice în ultimii doi de ani de PSD.

Reamintesc că vaccinarea anti-COVID a fost în subordinea premierului în perioada pandemiei, nu a ministrului Sănătății: e vorba de faimosul comitet de vaccinare condus de dl. Gheorghiță care îi raporta ministrului Apărării Ciucă și premierului Cîțu. 

Alocările de cantități pentru statele membre au fost stabilite în cadrul unui contract comun de achiziție al Comisiei Europene cu furnizorii, în principal pe criteriul populației.

Citește și: Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, vizați de DNA în dosarul vaccinurilor anti-COVID

Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme. Există înregistrări ale ședințelor de guvern și documente care probează că premierul și-a asumat aceste decizii.

Cu toate că nu am fost de acord cu toate deciziile luate de cei care aveau în coordonare vaccinarea (ex: prioritizarea “specialilor”, centrele secrete pentru “speciali”, falsificarea indicatorilor, comunicarea campaniei de vaccinare etc.) și este de notorietate că am fost și

 dat afară din guvern pentru asta, trebuie spus că cantitatea de doze achiziționate a constituit o decizie de oportunitate în condiții de incertitudine privind disponibilitatea producției, evoluția tulpinilor, necesitatea re-vaccinării.

Sunt desigur semne de întrebare, cum o decizie executivă unde nu cunosc să existe  vreo urmă sau vreun element de corupție și care nici măcar nu îmi aparține, face înainte de o campanie electorală subiectul unei acțiuni penale.

Citește și: Guvernul, obligat să plătească pentru 27 de milioane de vaccinuri anti-COVID. Cum vrea să rezolve

Deși sunt semne îngrijorătoare în ultima vreme privind ingerințele politicului în Justiție, am convingerea că există resursele de profesionalism și onestitate în acest sistem, pentru a ajunge la concluzia corectă: aceea că am acționat în cele trei luni ca ministru cu cinste, punând mereu pe primul loc viața și sănătatea oamenilor.”, a transmis Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook

Reacția Ioanei Mihăilă: ”Am văzut în presă”

Pe de altă parte, Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății din guvernul Cîțu în 2021, care i-a urmat lui Vlad Voiculescu ca dețintător al portofoliului, a declarat, joi, pentru Digi24, în legătură cu ancheta procurorilor DNA privind contractarea mai multor vaccinuri anti-Covid decât erau necesare în timpul pandemiei, că „le stau la dispoziție pentru lămurirea oricărei situații care are legătură cu funcțiile publice pe care le-am ocupat”.

Am văzut cererea procurorilor în presă, nu știu ce conține. Este evident că instituțiile abilitate au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici și le stau la dispoziție pentru lămurirea oricărei situații care are legătură cu funcțiile publice pe care le-am ocupat. Deocamdată nu am alte comentarii”, arată declarația Ioanei Mihăilă pentru sursa citată.

Florin Cîțu nu a avut nicio reacție oficială până în prezent. Însă surse liberale au transmis că PNL va vota pentru ridicarea imunității lui  în dosarul vaccinurilor, instrumentat de DNA

Joi, 23 noiembrie, procurorii DNA au cerut Președinției și Senatului să încuviințeze începerea urmăririi penale față de trei persoane care aveau calitatea de demnitari într-un dosar legat de achizițiile de vaccinuri în pandemie. Surse judiciare citate de Digi24 au dezvăluit că este vorba despre fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă. Prejudiciul calculat de procurori pentru dozele ce vaccin cumpărate degeaba de statul român depășește un miliard de euro.

Începând cu 1 martie 2022, colonelul doctor Valeriu Gheorghiță face parte din echipa medicală a Serviciului Român de Informații, preluând funcția de manager al Spitalului Clinic de Urgență “prof. dr. Agrippa Ionescu”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te