UPDATE Proteste ilegale AUR la Palatul Parlamentului. Un deputat AUR, amenințări incredibile

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.05.2023 - 16:23
Proteste în fața Palatului Parlamentului Foto: captură video Facebook

Sunt proteste AUR la Parlament după ce o tânără a intrat în clădire cu patru gloanțe. A fost prinsă la controlul de la intrare. În curtea instituției, dar și în exterior, s-au strâns mai mulți simpatizanți ai unei formațiuni politice. Jandarmii spun că manifestația este ilegală.

SHARE

Sunt proteste ale reprezentanților AUR la Parlament. Participanții s-au bătut cu jandarmii. Manifestările au început după ce o femeie a încercat să intre cu patru gloanțe în clădire. Jandarmii spun că este un protest ilegal.

Ariadna-Elena Cîrligeanu a fost oprită la controlul de la intrarea în clădire. 

Fostul premier Ludovic Orban a fost agresat de protestatari. 

Amenzi de peste 50.000 de lei, la protestele de la Parlament

UPDATE 16.15 Jandarmii au dat 45 de amenzi, la protestele de la Parlament. 

”În legătură cu adunările publice din zona Palatului Parlamentului, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări: 

Ca urmare a încălcării prevederilor legale în vigoare, jandarmii au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 50.700 lei, astfel:


-  43 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 50.000 lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 60 din 1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare;


- 2 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 700 lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 61 din 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu modificările și completările ulterioare.

În continuare, se fac verificări pentru identificarea altor persoane care au săvârșit abateri de la cadrul legal în vigoare”, a transmis Jandarmeria.

Jandarmeria spune că nu i s-a interzis accesul lui Orban pe la Camera Deputaților

UPDATE 16.00 Jandarmii spun că nu i-au interzis lui Ludovic Orban accesul prin intrarea din dreptul Camerei Deputaților. 

”În legătură cu afirmațiile lansate în spațiul public de un demnitar al statului român, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări: 

În niciun moment, nu a fost interzis accesul demnitarilor prin intrarea din dreptul Camerei Deputaților. 

Din rațiuni de siguranță, persoanei în cauză i s-a recomandat să aștepte pentru a i se facilita accesul, întrucât de ambele părți ale porții se aflau simpatizanți ai formațiunii politice organizatoare a protestului, care manifestau un comportament agresiv, existând riscul ca siguranța persoanei să fie pusă în pericol.

Deși inițial demnitarul a refuzat protecția jandarmilor și folosirea autospecialei jandarmeriei pentru deplasarea în siguranță către o altă intrare, ulterior acesta a fost condus sub protecția jandarmilor până la clădirea Camerei Deputaților”, a transmis Jandarmeria Capitalei.

Inițial, fostul premier a afirmat că nu a fost lăsat să intre ”pe poarta pe unde intră parlamentarii”

Dosar penal în cazul incidentului de securitate

UPDATE 11.10 Ariadna-Elena Cîrligeanu este cercetată pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Ea va fi cercetată în stare de libertate.

”La data de 10 mai 2023, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Secția 17 au fost sesizați cu privire la faptul că, la punctul de acces într-o instituție publică din Sectorul 5, ar fi fost identificată o persoană care ar avea asupra sa elemente ce par a fi muniție.

Persoana a fost condusă la sediul secției în vederea continuării verificărilor.

Cercetările sunt continuate de către Serviciul Arme Explozivi și Substanțe Periculoase sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5”, a transmis Poliția Capitalei.

Agresorul parlamentarului a fost identificat

UPDATE 10.45 Jandarmii au anunțat că au identificat agresorul fostului premier Ludovic Orban. Este vorba despre un bărbat de 40 de ani.

”În rândul manifestanților și-a făcut apariția domnul Orban Ludovic, care a fost agresat verbal și huiduit de ceilalți participanți la adunarea publică. Jandarmeria Capitalei efectuează demersuri pentru a identifica persoanele care au încălcat legislația în vigoare în această situație și pentru a dispune măsuri legale împotriva acestora. 

Menționăm faptul că s-a permis accesul domnului Orban Ludovic în Curtea Palatului Parlamentului și, sub protecția jandarmilor, a fost condus într-o zona de siguranță, fiind adoptată varianta conducerii persoanei în interiorul curții, printr-o altă intrare.

De asemenea, o persoană din rândul manifestanților a agresat verbal un alt parlamentar, făptuitorul fiind identificat de jandarmi, pentru a fi întocmite demersurile necesare sesizării organelor de urmărire penală. Jandarmeria Capitalei va sprijini aceasta acțiune și prin punerea la dispoziție a imaginilor necesare pentru probarea faptelor”, a transmis Jandarmeria.

Citește și: Tânăra care a introdus gloanțe în Parlament este în Biroul de Conducere al AUR, apropiată de Simion

Proteste în curtea Parlamentului după ce o femeie a intrat cu 4 gloanțe. Reacția Jandarmeriei

”În legătură cu manifestațiile aflate în desfășurare la Palatul Parlamentului, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări: 

În curtea obiectivului, are loc o manifestație de protest formată din invitați și membri ai unei formațiuni politice.

În același timp, în exteriorul curții, se desfășoară o adunare publică nedeclarată, formată din alți membri ai aceleiași formațiuni politice, precum și simpatizanți ai acesteia.

Manifestanților aflați atât in interiorul curții Palatului Parlamentului, cât si în exterior, li s-a adus la cunoștință că activitatea desfășurată nu îndeplinește condițiile legale, însă aceștia și-au asumat răspunderea pentru acest lucru, refuzând să părăsească obiectivul.

Menționăm faptul că Jandarmeria Română respectă dreptul constituțional la liberă exprimare al tuturor cetățenilor, cu respectarea prevederilor legale in vigoare”, a precizat Jandarmeria București.

Fostul premier Ludovic Orban, bătut de protestatari

Un alt incident grav s-a produs azi în timpul manifestărilor. Fostul premier Ludovic Orban a fost agresat de simpatizanți AUR, spune el.

”Am solicitat să mi se permită accesul ca parlamentar pe poarta pe unde intră parlamentarii. Nu am primit accesul, astfel, am fost obligat de Jandarmerie să merg de-a lungul străzii până la cealaltă poartă.

În primă fază am fost lăsat în pace, până au început să apară agitatori. 

Acolo sunt membri AUR. 

Singura excepție este un coleg din AUR care au încercat să -i convingă pe manifestanți să nu mă agreseze. și cred că și-a luat-o și el.

S-a întâmplat ceva inacceptabil. Asta nu e democrație. 

Citește și: Ludovic Orban a fost agresat, când a vrut să intre în Parlament, de un grup de protestatari AUR

Am fost scuipat, lovit cu un băț de la steag, cu piciorul, înjurat, scuipat. 

Era evident că erau oameni acolo care erau agitatori. 

Acești indivizi nu au nicio treabă cu legea. Ei sunt în stare să înjure pe oricine are o părere alta decât părerea lor”, a declarat Ludovic Orban, la Parlament.

”Aveți noroc că și-au lăsat cuțitele acasă”

Protestul a început în jurul orei 8.00, fiind prezenți în jur de 300 de manifestanți.

"E dreptul nostru de a protesta, îl exercităm, în momentul în care vedem legi nedrepte şi nu le putem opri, protestăm", a strigat liderul AUR, George Simion.

El a fost îndepărtat de un jandarm, în momentul în care s-a urcat pe gardul Parlamentului.

"Aveți noroc că și-au lăsat toți cuțitele acasă", a spus deputat AUR Darius Pop, care lua parte la protest, a scris Digi 24.

A vrut să intre cu 4 gloanțe

 Elena Cîrligeanu a fost prinsă la controlul obligatoriu de la intrarea în sediul Parlamentului cu patru gloanțe în geantă. Gloanțele  au fost confiscate.

Ariadna-Elena Cîrligeanu apare ca fiind membru în echipa de conducere a AUR, mai preciz în Biroul Național de conducere al AUR. E a afost aleasă pe 28 martie 2022. Detalii AICI

Citește și: Alertă de securitate la Parlament. O femeie a intrat cu 4 gloanțe în clădire. Ce a spus Poliției

Surse judiciare au confirmat pentrui Newsweek România că Ariadna-Elena Cîrligeanu este numele ei complet.

Tot atunci,  George Simion a fost ales președinte al Partidului Alianța pentru Unirea Românilor cu 784 de voturi. Contracandidatul acestuia, Dănuț Aelenei, a strâns doar 38 de voturi. Totalul a fost de 832 de buletine, iar 10 au fost anulate.

Citește și: Tânăra care a introdus gloanțe în Parlament este în Biroul de Conducere al AUR, apropiată de Simion

Ariadna-Elena Cîrligeanu a fost dusă la secție și audiată. Gloanțele vor fi expertizate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te