PNL și USRPLUS s-au înțeles să dea spor de PNRR propriei clientele politice

DE Valentin Mirică | Actualizat: 30.08.2021 - 15:42
Oana Țoiu Foto: Facebook

Deputații PNL și USRPLUS s-au înțeles, în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților, și au votat ca atât funcționarii ministerului Energiei, cât și cei ai Autorității de Audit, din cadrul Curții de Conturi, să primească un spor de 50% pentru că interacționează cu PNRR.

SHARE

Amendamentul prin care și angajații Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi să primească spor de PNRR a fost formulat de deputata Oana Silvia-Țoiu, de la USRPLUS. Totuși, potrivit unor surse politice, adevăratul autor al propunerii este ministrul USRPLUS Cristian Ghinea, care a convins-o pe colega sa să și-l asume. Ghinea ar dori astfel să aibă o relație bună cu Autoritatea de Audit de la Curtea de Conturi, autoritate condusă de pesedistul Niculae Bădălău. Președintele Curții de Conturi este un alt pesedist, Mihai Busuioc. 

CITEȘTE ȘI: VIRAL Fotografia libertății: o fetiță afgană evacuată din Kabul, pe un aeroport din Belgia

Pentru ca acest amendament să treacă, USRPLUS a votat, la schimb, propunerea PNL ca și angajați ai ministerului Energiei să primească spor de PNRR. Ministerul Energiei este condus de către liberalul Virgil Popescu.

OUG 24/2021 prevede deja un spor de 50% pentru funcționarii din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) care lucrează la PNRR. 

Discuțiile privind extinderea numărului de funcționari care beneficiază de PNRR, prin amendamente introduse în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților la OUG 24/2021, au început din iulie. Inițial USRPLUS dorea să refuze propunerea PNL ca aceste sporuri să fie acordate și unor funcționari din ministerul Energiei.

Oficial, Țoiu susține, potrivit raportului comisiei că: „În lipsa acestor modificări există riscul ca respectiva structură să nu poată fi „populată”, sau riscul de a putea plăti ulterior diferențele salariale restante cumulate cu dobânzi, existând premisa ca funcționarii Autorității de Audit încadrați în această structură să uziteze de drepturile stabilite potrivit jurisprudenței Înaltei Curți de Casație și Justiție precum și a Curții Constituționale, respectiv respectarea principiului “muncă egală, remunerație egală”. 

Raportul comisiei de buget-finanțe, cu aceste amendamente incluse, trebuie aprobat în plenul Camerei Deputaților. Documentul nu precizează câți angajați ai ministerului Energiei și ai Curții de Conturi vor benficia de acest spor și care va fi impactul bugetar. 

Citește și: VIDEO 40 km din Drumul Expres Craiova – Pitești, 90% finalizați. Pe 60 km, lucrările nu au început

Oana Țoiu și Cristian Ghinea au fost coordonatori ai programului de guvernare USRPLUS. 

Comisia Europeană va decide abia în septembrie dacă va aproba PNRR-ul României. 

Țoiu: Doar 20 de persoane vor primi sporul

Oana Țoiu a explicat, pe Facebook, de ce a ținut ca Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi să primească aceste sporuri.

„La apariția PNRR Comisia Europeană a cerut o echipă dedicată de audit în cadrul Autorității de Audit, iar Guvernul a stabilit că și cei care lucrează în implementarea și în auditarea PNRR vor avea aceeași grilă de salarizare ca cei care lucrează pe alte programe operaționale. În cazul autorității de audit, în ritmul discuțiilor cu Comisia Europeană, modificarea a fost propusă de MIPE în Parlament, susținută și votată de coaliție.

Asta era în iulie. Azi citesc un articol din Newsweek în care ceea ce e asigurarea faptului că oameni cu muncă, pregătire și responsabilitate similară au acces la salarizare similară devine ”sporul Țoiu” (sporul personalului din Autoritatea de Audit e de prin 2005 dar aceste detaliu nu încurcă autorul) și ceea ce a fost discuția tehnică formală a propunerii ministerului în comisii a devenit ”înțelegerea pe surse între Ghinea și inocenta Țoiu”.

Am promis transparență si deschidere chiar și atunci când suntem criticați. Ce mi-aș dori e totuși să primim un tratament corect. Dacă numele meu apare în articol cred că ar ajuta pe toată lumea dacă aș fi întrebată înainte de publicare. Așadar voi clarifica câteva chestiuni pe care le-am sesizat în articol și care cred că ar merita lămurite. Sper și că autorul va ține cont de aceste răspunsuri și că va face modificările necesare.

Autoritatea de Audit este un organism independent operațional de Curtea de Conturi și față de gestionarea și implementarea fondurilor comunitare nerambursabile. Nu e o părere, e o lege, motiv pentru care nu cred că afirmația conform căreia am fi oferit un cadou Curții de Conturi este cea mai corectă.

Nu este un spor introdus acum de către noi ci e vorba de unul existent de mai bine de un deceniu. Da, de mai bine de un deceniu. Ce am făcut noi prin modificările propuse este sa clarificam faptul ca celor care vor lucra pe PNRR sa li se aplice aceeași grila de salarizare ca in cazul celorlalți funcționari care lucrează pe alte programe operaționale/ fonduri europene. Nimic complicat si nici un avantaj suplimentar. Apreciez grija față de bugetul de stat, de altfel noi lucrăm la un set de proiecte care diminuează excesul și inechitatea sporurilor. Da, ar trebui să avem un sistem de sporuri pe baza rezultatelor dar pînă atunci un acces corect al celor cu muncă și responsabilitate similară la salarizare similară, însă merită adăugat și că echipa despre care discutați este mai mică de 20 de persoane”, a scris Țoiu, pe Facebook. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te