Nicușor Dan: „Campania publicitară, din donații și de la USR”. Pe panourile unui afacerist pro rus

DE Alexandru Pop | Actualizat: 29.04.2024 - 17:59
Nicușor Dan: Campania publicitară, din donații și de la USR. Pe panourile unui afacerist pro rus - Foto: Profimedia Images

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, susține că și-a plătit campania de panotaj outdoor din donații și de la USR. Newsweek România a scris recent că primarul Bucureștiului își face reclamă exclusiv la firma de panotaj outdoor controlată de omul de afaceri pro rus Matei Păun.

SHARE

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, susține că și-a plătit campania de panotaj outdoor din donații și din subvenția bugetară a USR. Newsweek România a scris recent că primarul Bucureștiului a ales să-și facă reclamă exclusiv la firma de panotaj outdoor controlată de managerul său de campanie filo rus.

Campania outdoor costă fix cât a estimat Newsweek România

Primarul municipiului București, Nicușor Dan, și candidat pentru un nou mandat, a declarat ieri, conform g4media.ro, că valoarea totală a campaniei totale de panotaj outdoor este de 180.000 Euro fiind plătită din donații și de la subvenția bugetară a USR.

”Este o înţelegere cu USR-ul, panotajul exterior, outdoor-ul costă 180.000 de euro, eu am plătit o primă tranşă de 70.000 de euro şi înţelegerea cu ei este să plătească 100.000 de euro din restul de plată, nu ştiu dacă plata s-a făcut sau nu până la momentul acesta”, a spus primarul Capitalei.

Declarațiile acestuia survin unei investigații jurnalistice a Newsweek România conform căreia Nicușor Dan a ales să-și facă publicitate outdoor în București exclusiv pe panourile companiei Getica OOH controlată de managerul său de campanie, Matei Păun.

Un om de afaceri cu afaceri directe chiar cu entități bancare controlate de către Federația Rusă și un fan declarat al lui Vladimir Putin, președintele acestei țări.

Nu a prezentat dovezi

Deși Newsweek România i-a cerut să prezinte contractul și factura cu compania Getica OOH SRL, Nicușor Dan nu a făcut-o.

Nici în răspunsul către noi nici în conferința de presă de ieri.

Pe pagina de internet a USR, https://transparentasg.usr.ro/, .unde sunt prezentate cheltuielile lunare ale acestui partid, nu apare, deocamdată, nici o factură plătită către compania Getica OOH SRL.

Nicușor nu poate pronunța numele lui Matei Păun

Candidatul Nicușor Dan refuză să facă orice fel de referire la Matei Păun. Deși și jurnaliștii de la spotmedia.ro l-au somat să-și facă publică relația pe care o are cu acesta.

Pe care l-a ales să-I fie manager de campanie electorală la alegerile din 2012, 2016, 2020 și 2024.

Care a declarat pentru Newsweek România că îl susține în continuare pe Nicușor Dan de care nu are de ce să se dezică.

Newsweek România a arătat AICI că cea mai important companie deținută de către Păun, BAC Financial Advisory SRL a finanțat achiziția Getica OOH de la banca rusească de stat VTB, aflată acum sub sancțiuni occidentale din cauza agresiunii rusești din Ucraina, și de la consorțiul financiar Alpha Group al omului de afaceri Mikhail Fridman, un alt apropiat al Kremlinului.

Mai mult, aceeași companie a lui Păun a atras finanțări de zeci de milioane de Euro pentru o serie de companii românești de la Banca Internațională de Investiții (BII) controlată tot de către Federația Rusă. Din acționariatul căreia, statul român s-a retras anul trecut.

Păun a adus chiar în 2022, anul demarării agresiunii rusești în Ucraina, o finanțare de 16 milioane de Euro de la BII pentru producătorul român de carne de pui Aaylex Trading SRL.

Oficial, conform Registrului Comerțului, unicul asociat al Getica OOH este compania înregistrată în paradisul fiscal din Cipru, Ecurdo Limited.

Compania a fost sau este reprezentată de către Jean Rădulescu și Ion Arin Alexandru doi vechi parteneri de afaceri ai lui Păun în alte companii.

Mai mult Rădulescu și directorul economic al Getica OOH l-au sponsorizat în 2009 pe același Nicușor Dan pentru sondaje sociologice.

Rădulescu și Arin Alexandru apar la Registrul Beneficiarilor Reali ai companiilor din România în dublă calitate: de beneficiari reali și asociați ai Getica OOH.

În ciuda acestor evidențe dar mai ales a multor declarații publice pro ruse făcute pe pagina sa de socializare, pe care și-a șters-o între timp, Păun susține pentru Newsweek România că nu este pro rus.

Nu răspunde întrebărilor

Nici Nicușor Dan și nici staff-ul său de campanie nu a răspuns unor întrebări adresate de Newsweek România legate de conexiunile cu omul de afaceri pro rus, Matei Păun.

Cum a ajuns să colaboreze exclusiv cu compania Getica OOH SRL, cine a avut inițiativa acestei colaborări, ce părere are despre numeroasele declarații filo ruse ale omului său de încredere Matei Păun, ce părere are despre faptul că acesta a făcut milioane de Euro în relația cu entități bancare controlate direct de către Federația Rusă etc

Citește și: Spasibo, Matei Păun! Nicușor Dan, publicitate electorală de 200.000 euro de la un afacerist pro-rus

Când ne va oferi aceste răspunsuri le vom publica.

PSD îl atacă pe Nicușor Dan pe tema apropierii de Matei Păun

PSD a dat ieri un comunicat de presă prin care îi cere clarificări lui Nicușor Dan în privința apropierii de omul de afaceri pro rus Matei Păun.

Comunicarea PSD vine după ce Newsweek România a publicat , în urmă cu o săptămână, ancheta jurnalistică “Spasibo Matei Păun. Nicușor Dan, publicitate electorală de 200.000 euro de la un afacerist pro-rus”.

Citește și: Alegerile din București câștigate cu 190.000 voturi, din 1.800.000 alegători. UE ne roagă să votăm

Newsweek România face precizarea că nu există nici un fel de coordonare sau colaborare între publicația noastră și demersul PSD.

Odată publicată orice anchetă jurnalistică aceasta este la dispoziția oricui o citește.

Modul cum fiecare jucător de pe piața politică alege să o folosească în interes propriu nu poate fi imputat autorilor anchetei jurnalistice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te