Chirica de la Iași: „Congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac"

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.02.2020 - 23:55
Primarul de Iași, Mihai Chirica/FOTO: bzi.ro

Primarul Municipiului Iași nu se poate abține: a făcut, din nou, afirmații controversate, unele chiar rasiste. În plus, a reluat teza generalizatoare a românilor care merg în străinătate la cerșit.

SHARE

UPDATE: Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării(CNCD) se autosesizează după declarațiile lui Mihai Chirica. „Autosesizare”, a scris șeful CNCD, Asztalos Csaba pe Facebook făcând trimitere la un articol în care erau redate declarațiile primarului.

______________________________

Primarul Iașului, Mihai Chirica, știe cel mai bun tratament pentru cancer și îndeamnă ieșenii „să-și mai facă viața frumoasă văzând o floare, un spațiu verde, un porumbel, o pisică, un cățel”.

„O să te trezești la Primăria Municipiului Iași cu un congolez”

Preocupat de sistemul de învățământ în contextul viitorului României, Chirica a declarat astăzi, în cadrul unui interviu acordat publicației Bună Ziua Iași, că „Resursa principală a unui stat care se dorește a fi longeviv este educația. Nu se investește în educație - putem spune «La revedere!».

Adică o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi și o să ne cucerească și o să ne devină și șefi. Adică o să ne conducă, pur si simplu o să te trezești la Primăria Municipiului Iași cu un congolez – că mai sunt și de ăștia de naționalitate română, dar se comportă ca niște congolezi – și or să vrea să ne conducă. Pentru că nu se mai pune accent pe educație.”

Pe lângă clișeul rasist cu țintă națiunile africane, Chirica atacă niște cetățeni – cei sirieni – care trăiesc o dramă după ce au fugit din țara lor din cauza războiului.

„Mai cerșesc un pic, mai văd eu ce mai fac”

Recent, Chirica a ajuns în atenția opiniei publice după ce a declarat că ”S-a decimat satul românesc, tânăra generație nu a venit la oraș, tânăra generație, din păcate, a părăsit țara și acum îi vezi cum fetele tinere și frumoase multe dintre ele au ajuns să prostitueze și vedeți cum știrile se umplu cu români peste tot.

Băieții, săracii, muncesc pe te miri ce că nu-l plătesc ca pe un italian sau ca pe un englez sau ca pe un neamț sau ca pe un francez (...) Și uite așa îi transformă în sclavi, iar noi acasă nu mai avem cu ce să ne întreținem părinții, bătrânii și satele sunt abandonate”.

El a afirmat că ideile i-au fost rupte din context, dar astăzi, pe fondul unei dispute cu un deputat liberal care a afirmat că la Iași, în cazul unui cutremur, ar muri 27.000 de persoane, Chirica a revenit la generalizarea care i s-a imputat prima dată, acum catalogându-i pe cei care pleacă drept cerșetori și hoți: „Dacă mai apare de vreo două-trei ori un deputat zero care spune «Băi, 27.000 o să muriți», clar, oamenii își iau valiza, «Băi, de ce să mor, mai bine stau sub cerul liber în Roma, e cald, mai cerșesc un pic, mai văd eu ce mai fac pe acolo noaptea și supraviețuiesc». Asta înseamnă iresponsabilitatea clasei politice de care tot vorbește lumea.”

„Te iau de guler, te iau de la oi”

O altă idee a lui Chirica ar putea fi catalogată drept forțată: „Cine răspunde în România pentru faptul că un copil părăsește școala? Unde scrie în completarea legii că părintele va fi sancționat și/sau tutorele lui și/sau dirigintele lui sau altcineva care trebuie să fie responsabilizat ca acel copil să fie dus cu forța la școală? Lumea zice: «Dom’le, sună așa puțin cam dictatorial». Băi, îți fac bine cu forța dacă trebuie.

Te iau de guler, te iau de la oi, de la păscut vaca sau de la ce te mai pune tac’tu să faci pe-acolo, te pun în școală, te închid, îți pun cărțile acolo și îți dau voie să te duci la masă peste 4 ore, după ce ai temele făcute. Dacă este nevoie să aplicăm și o soluție de felul acesta, e o soluție salvatoare. Pentru că cine va beneficia în primul rând de acest tratament să facă școala: copilul.”

Vrea să convingă ieșenii să iasă din casă

În cadrul unei discuții despre percepția ieșenilor legată de activitatea sa, edilul din Iași a emis o teorie cel puțin surprinzătoare: „Mai am o idee. Mi-am dat seama care este capcana fiecărui ieșean, inclusiv a mea și nici măcar nu este o poantă este chiar o realitate.

În casă, se strâng toate lucrurile, și alea bune și alea rele. Prin firea umană, pe alea bune le punem deoparte și le considerăm o problemă rezolvată, iar toată gândirea noastră se duce spre alea rele, motiv pentru care mi-am propus să acționez în felul următor: să conving câți mai mulți ieșeni să iasă din casă, să se plimbe, să mai uite de griji, să-și mai facă viața frumoasă văzând o floare, un spațiu verde, un porumbel, o pisică, un cățel, pe care să te mai apleci să-l mai mângâi, nu trebuie să-l lovești, că s-ar putea să te muște dacă-l lovești, dacă te apropii de dânsul și-l mângâi, s-ar putea să-ți faci un prieten, să ajuți o bătrânică să treacă strada, să iei o hârtie de pe jos și s-o pui în coșul de gunoi fără să-l înjuri pe cel care a dat-o și să vedeți ce stare de bine îți creează.

Lucrul acesta îl spun din propria mea experiență: merg pe Ștefan cel Mare de regulă zilnic de câteva ori mai apare o hârtie, unu care n-a văzut cum se bagă că e și mai incomod la capac, am luat-o am pus-o. Sunt primarul municipiului Iași și când am luat hârtia și când am pus hârtia în sensul că nu mi-au scăzut valențele, gradele, dar starea de bine am simțit-o, am simțit că am făcut ceva în plus față de fișa postului.”

„Cel mai bun tratament de cancer este munca”

Nici domeniul medical nu îi este indiferent primarului de Iași: ”Cel mai bun tratament de cancer este munca. S-a demonstrat științific. Pentru că apăsarea gândului că ai cancer este mult mai neproductivă în tratament decât cancerul însuși.

Muncind, într-o grădiniță, luând doi copii și învățându-i o poezie, făcând ceea ce știi tu din profesia ta, poate ai fost un bun zidar, ajuți un vecin să construiască ceva. Toate lucrurile astea contribuie la tratamentul de cancer într-o manieră mult mai energică decât tratamentul însuși.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te