Biserica Ortodoxă, obligată să conducă lupta împotriva valului patru al pandemiei de COVID

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.08.2021 - 15:52

Biserica a ales să nu se implice în campania de vaccinare, deși e vorba de viață și de moarte. Azi, s-a înregistrat cel mai mare număr de infectări din ultimele patru luni.

SHARE

Biserica intră și iese din societatea după cum îi convine. Stă în societate pentru a primi finanțări din bani publici: de la bugetul de stat, de la primari pentru renovarea bisericilor, pentru plata unei părți din salariile preoților.

Se declară în afara ei atunci când e chemată să dea un imbold vaccinării anti-coronavirus. Pandemia a făcut, în România, peste 34.000 de victime. Astăzi a fost un nou record cu peste 700 de infectări.

Dublul discurs al BOR este dăunător chiar instituției.

Atunci când este întrebată despre averea pe care o administrează, practicile „neortodoxe” de a cere bani pentru nunți sau înmormântări, biserica nici nu se obosește să răspundă. Sau o face cu țâfnă mutând discursul în alt registru, cum ar fi: facem și fapte bune, dar nu vreți să le vedeți.

La finalul anului trecut am trimis o serie de întrebări Patriarhiei și tuturor arhiepiscopiilor din țară. Documentam un articol despre veniturile și excedentul/profitul Bisericii Ortodoxe Române, așa cum apar în documentele Ministerului de Finanțe.

Nu am primit niciun răspuns oficial.

Citește și: Urma banilor negri din Mitropolia Moldovei: 100 de lei nunta și botezul pe chitanță, restul la plic

Am cerut, Bisericii Ortodoxe să precizeze dacă există ierarhi ai BOR care s-au vaccinat anti-COVID. Întrebarea a fost adresată la începutul lunii iulie. Abia după o lună purtătorul de cuvânt al BOR a anunțat, public, că Patriahul a decis să nu se vaccineze. Niciun alt detaliu.

Biserica schimbă discursul, devenind vocală atunci când sunt abordate alte teme social-educative.

Abia s-a deschis discuția despre introducerea educației sexuale în școli ca disciplină obligatorie, că Biserica a reacționat cu rapiditate cerând ca „orele de educaţie pentru viaţă în şcoli să fie opţionale, iar obligativitatea este un atentat asupra inocenţei copiilor”. Detalii AICI

Newsweek România a scris că există două cursuri care fac, acum, educație sexuală în școli. Dar nu ele au fost analizate de Biserica Ortodoxă pentru a vedea dacă noțiunile predate chiar sunt ”un atentat asupra inocenței copiilor”. BOR a cerut ca programele şcolare corelate orelor de educație sexuală să fie elaborate potrivit "valorilor morale".

Astfel, o discuție pe fond nu a mai existat, BOR nedorind, de fapt, să se ajungă acolo.

Citește și: Educația sexuală predată în școli: între reproducerea la plante și negocierea pierderii virginității

Chemată să se implice într-o chestiune de viață și de moarte, BOR a preferat să treacă pe lângă campania de vaccinare. Nu a oferit niciun exemplu personal, niciun îndemn necesar unor enoriași aflați sub asaltul manipulării, teoriilor conspirațiilor, unor impostori care urlă că vaccinarea face parte dintr-o scamatorie financiară la nivel mondial.

Citește și: Arhiepiscopul Ieronim al Atenei: „Alegeți între vaccin sau mormânt!” BOR are un ton ezitant

Acest dublu discurs al Bisericii – implicat, când e vorba de viața sexuală; echivoc când se referă la vaccinare – trebuie să înceteze. Astăzi, nu mai e vorba de principii, ci de viață și de moarte. Pentru foarte mulți cetățeni – indeciși asupra vaccinării - e important ca Biserica să vorbească acum. 

Biserica Ortodoxă este obligată să iasă din tăcerea convenabilă și să își asume, curajos, un rol major în lupta împotriva valului patru al pandemiei. Unul ce se anunță extrem de agresiv și cu costuri mari de vieți omenești.

Un demers al BOR cu atât mai important în contextul în care statul român a eșuat în a-i convinge pe oameni să se vaccineze.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te