VIDEO Șefii Jandarmeriei, acuzați de procurorii militari de purtare abuzivă și fals

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.09.2018 - 16:13
Sebastian Cucoș a fost pus sub acuzare în dosarul Jandarmeriadei. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Șeful Jandarmeriei Române, Ionuț Sindile, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul violențelor din 10 august. Adjunctul său, Sebastian Cucoș, este acuzat de complicitate la participare improprie la purtare abuzivă.

SHARE

UPDATE:  Procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare au dispus, vineri, continuarea urmăririi penale faţă de maiorul Laurențiu Cazan, comisarul Dan Chirică, colonelul Sebastian Cucoș și colonelul Ionuț Sindile. 

Toți cei patru inculpați sunt acuzați de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă și participaţie improprie la fals intelectual, referitor la acțiunile violente ale jandarmilor din noaptea de 10 august. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există dovezi care demonstrează acuzațiile aduse.

Astfel, maiorul Laurențiu Cazan Valentin a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest. 

„De asemenea, a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, reiese dintr-un comunicat emis de Parchetul General.
Comisarul șef de poliție Dan Chirică ar fi uzat de autoritatea conferită de funcţie pentru a-l ajuta pe Cazan să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei. Acesta ar fi exercitat presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă.
Cât despre colonelul Cucoș și colonelul Sindile, procurorii militari i-au acuzat că au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-ar fi ajutat pe Cazan să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţă.

_____________________________________________________________________

Șeful interimar al Jandarmeriei a fost pus vineri sub acuzare pentru complicitate la abuz in serviciu și complicitate la participatie improprie la purtare abuzivă. 

El a ieșit de la audieri și a fost întâmpinat de un grup de protestatari care l-au huiduit. 

Ionut Sindile a declarat ca a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva. A adăugat ca Jandarmeria și a cerut scuze și ca acum urmează partea legală.

Adjunctul șefului Jandarmeriei, Sebastian Cucoș, nu a făcut declarații presei. Acesta a fost pus și el sub acuzare tot pentru complicitate la abuz in serviciu și complicitate la participare improprie la purtare abuzivă, potrivit G4media.

Sindile, a fost huiduti vineri în momentul când a ajuns la Parchetul general, unde a fost chemat pentru a i se aduce la cunoștință calitatea de suspect în dosarul reprimării violente a mintigului din 10 august.
Alături de ei mai sunt acuzați în același dosar șeful Jandarmeriei București, Laurențiu Cazan, și șeful Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv.


Mai mulți protestatari prezenți în fața Parchetului general i-au reproșat lui Ionuț Sindile faptul că jandarmii au gazat oamenii în seara de 10 august. ”Cât de javră poți să fii, ai gazat niște copii”, i-au strigat ei șefului Jandarmeriei.
Potrivit Agerpres, la Parchet a fost citat şi comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă.

Ionuț Sindile a participat direct la acțiunile din Piața Victoriei. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te