AUDIO Procuroarea Adina Florea, iritată când e întrebată de Tel Drum, amnezică în cazul Timmermans

DE Ramona Ursu | Actualizat: 21.02.2019 - 13:13
Procuroarea Adina Florea, propusă, fără succes, de Tudorel Toader să preia șefia DNA. FOTO: InquamPhotos/Octav Ganea

Newsweek România a contactat-o pe procuroarea Adina Florea, de la Secția specială de investigare a magistraților, pentru a o întreba despre efectele Ordonanței lui Tudorel Toader, despre dosarul Tel Drum și despre cel în care apare numele lui Frans Timmermans.

SHARE

Răspunsurile sunt fie din categoria „amnezie”, fie procese de intenție făcute jurnalistului.

Procuroarea Adina Florea a „uitat” de singurul dosar penal din România în care apare numele lui Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, deși ea este cea care a înregistrat plângerea penală venită din partea jurnaliștilor de la Luju (site apropiat de Antena 3 – n.r.). Propusă insistent de ministrul Justiției, Tudorel Toader, să preia șefia DNA, Adina Florea, procuror-șef adjunct al Secției speciale de investigare a magistraților, a avut numai răspunsuri evazive într-un dialog cu Newsweek România legat de trei teme de interes care îi vizează direct activitatea.

1. Efectele OUG adoptate, marți, de Guvern, prin care se modificiă legile Justiției, iar secția din care face parte Adina Florea primește puteri sporite;

2. Dosarul Tel Drum (care îl vizează pe Liviu Dragnea – n.r.), pe care Adina Florea, prin aceeași Secție, a făcut de patru ori cerere de a-i fi predat de la DNA;

3. Plângerea penală venită din partea jurnaliștilor de la Luju și care îl vizează pe Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, pe Vera Jourova, comisarul european pe Justiție, pe Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România. În plângere a fost inclus și procurorul general Augustin Lazăr, pârghia prin care semnatarii s-au asigurat că sesizarea va ajunge în mâinile Secției de procurori din care face parte Florea.

Dacă despre plângerea depusă pe numele lui Frans Timmermans susține că nu își mai aduce aminte, pentru că „am 500 de dosare în lucru”, deși a înregistra-o personal, despre dosarul Tel Drum „nu am de ce să vă dau dumneavoastră explicații”, iar despre aspectele din Ordonanța lui Toader care vizează Secția din care face parte spune că sunt „aspecte care exced activității mele profesionale.”

„Nu o să vă dau niciun fel de detalii

„Oricum veți fi dispusă să faceți tot felul de interpretări”

 

(Dacă ascultați acest audio de pe mobil, alegeți opțiunea „Listen in browser)

 

Reproducem, mai jos, dialogul dintre Newsweek România și procurorul Adina Florea:  

Newsweek România: A doua întrebare este legată de dosarul Tel Drum, care înțeleg că ar trebui să ajungă la dumneavoastră în Secție.

Procurorul Adina Florea: Este o anchetă în curs, nu o să vă dau niciun fel de detalii.

Dar cum se face că tocmai acest dosar trebuie să ajungă la dumneavoastră în Secție? Repet, este o anchetă în curs, iar eu dumneavoastră nu am de ce să vă dau explicații.

Nu trebuie să-mi dați explicații, doamna procuror. Doar că este un dosar care trebuie să ajungă la dumneavoastră și încercăm să înțelegem de ce acest dosar?

Atunci înțelegeți conform unei anchete jurnalistice.

Nu e o anchetă jurnalistică, este o anchetă penală aici pe care încercăm să o aflăm de la dumneavoastră.

Nu, doamna procuror, am pus o întrebare ca să înțelegem de ce acest dosar este cerut de dumneavoastră de la DNA.

Dacă nu aveți și alte întrebări...

Ba da, am și o altă întrebare tot legată de activitatea dumneavoastră.

Vă rog.

Înțelegem că este un dosar instrumentat de Secția din care faceți parte în care este investigat Frans Timmermans prim-vicepreședintele Comisiei Europene – nr.) Dumneavoastră vreți ca eu să știu toate dosarele din Secție?

Dumneavoastră ați semnat o hârtie prin care ați luat la cunoștință că s-a făcut o plângere penală pe numele domnului Frans Timmermans. Păi, am semnat, dar am 500 de dosare în lucru.

Nu știți nimic de un dosar legat de domnul Frans Timmermans?

De unde să știu? Probabil că este o plângere făcută de această chestiune. Haideți să nu mai lungim discuția, pentru că oricum dumneavoastră veți fi dispusă să faceți tot felul de interpretări vis a vis de ceea ce discutați cu mine, așa că eu vă urez o zi bună.

Citește și AUDIO Ciorbea urlă la Newsweek, în apărarea infractorilor: „Sunteți șmecheră sau ce dracu' sunteți!”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te