CALENDAR 26 MARTIE- 8 APRILIE - China admite că a băgat sub preș pandemia SARS

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 26.03.2021 - 09:29

26 martie 2003: China recunoaște că a subraportat cazurile 
de „pneumonie atipică”, ceea ce, de fapt, era sindromul respirator acut sever (SARS), când deja se răspândise în 13 țări, anunță Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

SHARE

În această zi, China raportează 792 de cazuri de infectare cu „pneumonia atipică” și 31 de decese, din 16 noiembrie 2002 până în 28 februarie 2003, după ce, anterior, anunțase pentru aceeași perioadă doar 305 cazuri și cinci decese. 

Reprezentanții OMS au concluzionat că SARS a apărut într-o provincie din sudul Chinei, Guangdong, în noiembrie 2002, însă primele cazuri de „pneumonie atipică” au fost raportate de alte țări asiatice în 26 februarie.

Mai întâi, virusul a fost răspândit de călători din Vietnam, Singapore și Canada, care l-au contractat când au fost cazați la hotelul Metropole din Hong Kong, unde era cazat și Liu Jianlun, un profesor în medicină din Guangdong, infectat, dar care nu a avut simptome din momentul cazării. 

Circa 10% dintre pacienții cu SARS, infecție dată de familia coronavirusurilor, au avut nevoie de intubare. Erau persoane cu comorbidități, în rândul cărora rata de deces a fost ridicată.

Boala debuta cu febră mare, dureri musculare și frisoane, cei mai mulți pacienți având deja plămânii afectați în momentul în care ajungeau la medic.

Între 80 și 90 la sută dintre pacienți se simțeau mai bine după ziua a șasea de boală. 

OMS a considerat SARS prima boală severă cu transmitere rapidă identificată în secolul XXI, virusul fiind transmis prin picăturile de salivă, prin aer, dar și prin atingerea suprafețelor contaminate. 

În iulie 2003, OMS a anunțat că infecțiile cu SARS erau ținute sub control. Șase ani mai târziu, în decembrie 2019, un nou coronavirus apărut în China începe să se răspândească în întreaga lume.

În 11 martie 2020, OMS declara pandemia de SARS-CoV-2 (coronavirus) când erau 118.000 de cazuri la nivel mondial și 4.921 de oameni decedați.

Un an mai târziu, sunt peste 118 milioane de îmbolnăviri și 2,6 milioane de decese în toată lumea. 

Vaccinarea salvează SUA

26 martie 1953: Cercetătorul american Jonas Salk anunță, în cadrul unei emisiuni radio, că a testat cu succes un vaccin împotriva poliomielitei.

Boala devenise un coșmar al societății americane, din cauza efectelor sale devastatoare, precum paralizia, și a răspândirii necontrolate.

În 1952, fuseseră înregistrate 58.000 de noi cazuri de poliomielită pe teritoriul SUA și 3.000 de decese. Vaccinul a reușit să stopeze epidemia și să ofere protecție eficientă împotriva virusului poliomielitic.

Lege pentru Academie

30 martie 1879: Prin lege, Societatea Academică Română devine Academia Română.

Potrivit legii, Academia era „persoană morală şi independentă în toate lucrările, de orice natură”. Inițiativa acestei legi i-a aparținut lui Gheorghe Chițu, ministru al Cultelor în guvernul Ion C. Brătianu.

Legea prevedea o subvenție anuală din partea statului, de 30.000 de lei, din care 10.000 de lei erau pentru acordarea a două premii. O altă lege urma să se dea pentru ca Academia să primească un teren pentru sediu.

Controlori englezi pe tramvaie

31 martie 1871: S-a concesionat, pe timp de 45 de ani, unei societăți belgiene, dreptul de construire și exploatare în București a tramvaielor cu cai, denumite drumurile de fier americane.

Prima linie, inaugurată în 1872, a fost cea de la Bariera Mogoșoaiei până la Calea Moșilor. Vagoanele erau galbene, iar vatmanii și controlorii aveau uniforme speciale, aceștia din urmă fiind cetățeni englezi, pentru o autoritate sporită la control.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te