CALENDAR 17 NOIEMBRIE - 21 DECEMBRIE - Protestul lui Constantin Pârvulescu față de Ceaușescu

DE Newsweek România | Actualizat: 18.11.2023 - 20:23

19 noiembrie 1979. Constantin Pârvulescu, unul dintre fondatorii Partidului Comunist Român, a protestat în plenul Congresului al XII-lea al PCR față de realegerea lui Nicolae Ceaușescu ca președinte al partidului.

SHARE

Protestul lui Pârvulescu a fost, de asemenea, și față de cultul personalității create în jurul familiei Ceaușescu.

În urma acestui gest fără precedent la adresa lui Ceauşescu, Constantin Pârvulescu a fost criticat aspru de o parte dintre cei prezenţi şi dat afară din sală, fiind catalogat drept trădător şi prosovietic.

În aceeaşi noapte, Pârvulescu, care avea 84 de ani, a fost pus sub arest la domiciliu, iar, la 16 decembrie 1980, a fost exclus din partid cu aprobarea unanimă a membrilor CPEx.

Născut la Olăneşti, în 10 noiembrie 1895, Constantin Pârvulescu a lucrat la Atelierele CFR Tighina din Bucureşti, ca ajutor mecanic, iar, în 1921, a fost unul dintre membrii fondatori ai Partidului Comunist din România.

În 1926, a absolvit o şcoală superioară de partid la Moscova şi a început să lucreze timp de trei ani ca mecanic la Uzina de Motoare şi Aviaţie din acelaşi oraş. În anii ’30, a fost condamnat şi închis pentru implicarea în organizarea „sindicatelor roşii”.

În lunga sa viaţă de 96 de ani, Constantin Pârvulescu a avut mai multe neveste şi amante. De notorietate este momentul din 1943, când, aflându-se într-un taxi cu amanta sa Ana Toma, a uitat acolo documente din arhiva de partid care au ajuns ulterior în mâinile Siguranţei.

În baza acestor documente, Siguranţa a arestat în decembrie 1943, întreaga conducere a organizaţiei Uniunea Patriotică, în sediul căreia s-a găsit şi arhiva Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

Asasinarea lui Nicolae Iorga

27 noiembrie  1940. În jurul orei 17:30, s-au prezentat la vila lui Nicolae Iorga din Sinaia şapte indivizi, care i-au spus doamnei Ecaterina Iorga că sunt de la Poliţia Legionară a Capitalei şi că au venit să-l ridice pe profesor pentru un interogatoriu.

A doua zi, 28 noiembrie 1940, corpul lui Nicolae Iorga a fost găsit aruncat pe câmpul dintre Ploieşti şi comuna Strejnic. 

Încheierea Războiului Rece

2 decembrie 1989. La câteva săptămâni după căderea Zidului Berlinului, la Summitul din Malta  a avut loc întâlnirea dintre preşedintele SUA George H. W. Bush şi Secretarul General Sovietic Mihail Gorbaciov. Summitul este văzut de numeroşi observatori şi istorici ca sfârşitul oficial al Războiului Rece.

Arestarea lui Constantin Noica

11 Decembrie 1958. Filosoful Constantin Noica a intrat în vizorul autorităților comuniste imediat după instalarea lor la putere.

În perioada 1949 - 1958, Noica a avut domiciliu obligatoriu la Câmpulung-Muscel.  În 1958, Noica a fost arestat și anchetat pentru „uneltire contra orânduirii sociale“.  A fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică cu confiscarea întregii averi, la 1 martie 1960.

Alături de el au fost arestați toți participanții la seminariile private organizate de Noica la Câmpulung.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te