CALENDAR 1-7 IUNIE. „We shall fight on the beaches“

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 03.05.2019 - 15:15
Winston Churchill arătând, în 1943, celebrul semn al victoriei

4 iunie 1940: Cel mai cunoscut discurs al premierului britanic Winston Churchill din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial nu a fost înregistrat sau transmis de către BBC.

SHARE

Abia în 1946, politicianul a realizat o înregistrare audio. Este cel de-al doilea discurs dintr-o serie de trei: „Blood, toil, tears and sweat“ a fost ținut la 13 mai în fața Parlamentului britanic, „We shall fight on the beaches“ a fost rostit la 4 iunie, tot in fața Parlamentului, iar cel de-al treilea, „This was their finest hours“, la 18 iunie, în fața Camerei Comunelor, după ce Franța a anunțat capitularea în fața Germaniei naziste. Mesajul din 4 iunie a fost transmis în contextul în care Anglia tocmai reușise să evacueze, printr-o adevărată minune, circa 330.000 de militari de pe plaja din Dunkirk, dar echipamentul militar fusese abandonat în Franța. În plus, Churchill tocmai obținuse o importantă victorie politică în cabinetul de război, reușind să învingă tabăra condusă de ministrul de Externe, lordul Halifax, care dorea ca Marea Britanie să inițieze negocieri cu Germania, prin intermediul Italiei, la acel moment încă neutră. Discursul din 4 iunie fost foarte bine primit, dar se spune că, la finalul său, premierul britanic i-a spus unui coleg: „Și ne vom lupta cu cioburile de la sticlele de bere, fiindcă asta este tot ce mai avem“.    

Antonescu și Eichmann sunt executați

1 iunie 1946: Mareșalul Ion Antonescu, arestat din ordinul regelui Mihai, este executat pentru crime contra umanității, dar și pentru alianța cu Germania nazistă. În timpul regimului său, au avut loc pogromurile de la Dorohoi, București și Iași, masacrul de la Odessa, au fost deportați numeroși evrei și romi în Transnistria. Antonescu a fost judecat de un Tribunal al Poporului format de sovietici și împușcat la Jilava. Tot în 1 iunie, 16 ani mai târziu, este executat în Israel „arhitectul“ Soluției Finale, Adolf Eichmann. În Holocaust, au fost omorâți peste 6 milioane de evrei. 

Regina Elisabeta a II-a, încoronată oficial

2 iunie 1953: Cel mai longeviv monarh din istorie, regina Elisabeta a II-a, a urcat pe tron după moartea tatălui ei, regele George, în 6 februarie 1952. Încoronarea oficială a avut loc după un an și jumătate, după încheierea perioadei de doliu. A fost prima ceremonie transmisă la TV și ultima încoronare din Marea Britanie în secolul XX.  

Prima pereche de bikini scandalizează lumea

3 iunie 1946: Una dintre cele mai scandaloase piese vestimentare, costumul de baie din două piese, a fost lansată la Paris. Creatorul său, inginerul Louis Reard, l-a numit după atolul Bikini din insulele Marshall, dar a avut mari probleme în a găsi un model care să poarte costumul. În cele din urmă, a apelat la Micheline Bernardini, o dansatoare exotică. Vaticanul l-a catalogat drept unealtă a păcatului, iar multe țări occidentale l-au interzis.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te