Mogulii din umbră. Un ambasador comunist, garantat de Predoiu de la SIE - omul din spatele Recorder

DE Alexandru Pop | Actualizat: 27.11.2022 - 15:37
Dragoș Vâlcu

Departe de lumina reflectoarelor, un grup de investitori discreți finanțează mai multe publicații online ca Recorder și, mai nou, Hotnews. Patronul din acte este un prosper producător de filme. Cel din umbră este tatăl său, intrat în diplomație pe vremea dictaturii ceaușiste.

SHARE

Deși se laudă că au cea mai transparentă redacție și publică periodic rapoarte despre veniturile Asociației Recorder Community, jurnaliștii publicației omonime omit să spună cine se află de fapt în spatele proiectului lor de investigații video.

În afară de ONG-ul amintit, în numele căruia solicită donații de la cititori – persoane fizice sau juridice.

În realitate, după cum scrie într-un colț mic al secțiunii “Despre noi”, brandul Recorder este deținut de o firmă obscură cu denumire bizară – Harfa Online Publishing SRL. Firma, care asigură și editarea publicației, adică administrează întreaga afacere, a fost înființată în 2017.

Aproape jumătate din acțiuni, mai precis 49,5%, erau deținute de Dragoș Vîlcu Management SRL. La rândul său, această firmă era deținută de producătorul de filme cu același nume și de tatăl lui, Gheorghe Vîlcu, fost ambasador al României, astăzi pensionar.

Metoda Vântu – afaceri pe numele angajaților

Restul acțiunilor erau deținute de Răzvan Ionescu, având funcția de publisher la Recorder, și alți trei jurnaliști: Mihai Gabriel Voinea, Cristian Sorin Delcea și Iulian Andrei Crăciun.

La nici două luni de la înființarea firmei Harfa Online Publishing SRL, compania deținută de Vîlcu junior și Vîlcu senior decide să se retragă din acționariat, vânzându-și pachetul către ceilalți asociați.

Fostul ambasador și fiul său nu au dispărut însă din peisajul media, gravitând în jurul unui grup de jurnaliști cărora le cumpără SRL-uri eșuate, cu cifre de afaceri și profituri modeste. O metodă patentată de controversatul Sorin Ovidiu Vântu, fostul patron al trustului Realitatea-Cațavencu, care și-a vândut de mai multe ori de-a lungul anilor afacerile către diverși angajați.

De altfel, Răzvan Ionescu este în continuare administrator și acționar minoritar la o serie de companii deținute de cei doi.

Retras în acte de la Recorder, cumpără Hotnews

Recent, Vîlcu junior a făcut o achiziție de răsunet: a preluat prin intermediul altei companii, Multi Media Est SRL, deținută împreună cu tatăl său, compania Media Bit Software SRL, care deține portalul de știri Hotnews.ro.

Deși a participat la ședința cu angajații Hotnews, cărora le-a dat personal știrea că le va fi patron, Vîlcu junior i-a trimis pe reporterii de la alte publicații, care s-au arătat interesați de tranzacție, să i se adreseze lui Răzvan Ionescu – “cel care se ocupă de mass-media”. Detalii AICI

Media Bit Software SRL era deținută de Ioan Mărgărit - 36,98%, Manuela Preoteasa - 31,48%, Andrei Woinarowski - 17,99%, Răzvan Cornețeanu - 9,04% și Tereze Sălișteanu. Conform unor surse din piața media, tranzacția se ridică la circa două milioane de euro.

Un pachet de acțiuni la Hotnews a deținut la un moment dat și Cristian Sima, supranumit “brokerul fugar”. În cartea sa, “Marea Spovedanie”, el susține că unul dintre fondatori, Ioan Mărgărit, ar fi luat un împrumut ascuns de la Mihai Marcu, patronul Medlife, principalul jucător de pe piața medicală privată din România, cu afaceri de peste un miliard de euro.

Detalii AICI

Ambasador urmărit, dar iertat de Securitate

Personajul central al începuturilor Recorder, dar și al preluării Hotnews este Gheorghe Vîlcu, fost diplomat ceaușist, rămas în sistem și după ‘89.

Deși toți cei care activau în MAE (Ministerul Afacerilor Externe) în timpul dictaturii comuniste aveau legături strânse cu serviciile secrete, el a obținut în 2010 o decizie de necolaborare de la CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității).

Potrivit adeverinței emise înainte de a pleca ambasador la Jakarta, Indonezia, Vîlcu senior a fost urmărit cu numele conspirativ Viorel pentru ”manifestări negative la adresa politicii interne și Externe a României, precum și la activitatea desfășurată de unele personalități din conducerea de partid și de stat”.

Dar CNSAS a mai acordat de-a lungul timpului decizii controversate de necolaborare unor personaje despre care s-a dovedit mai târziu că au colaborat cu Securitatea, precum Dan Voiculescu, Traian Băsescu sau Mugur Isărescu. În general, este vorba de foști colaboratori ai DIE (Direcția de Informații Externe), ale căror dosare au fost ținute la sertar de succesorul SIE (Serviciul de Informații Externe).

Deși a lucrat în diplomație pentru aproape patru decenii, CV-ul lui Gheorghe Vîlcu nu poate fi găsit nicăieri, nici măcar pe site-ul MAE. Conform propriei pagini de socializare, el a absolvit Politehnica în 1971, urmând și studii de Relații Internaționale în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). Cinci ani mai târziu, a fost angajat în MAE, unde a lucrat până în 2013.

Ca o coincidență, tatăl partenerului său de astăzi Răzvan Ionescu a lucrat și el tot în MAE, în calitate de contabil. Unul dintre prietenii virtuali ai lui Vîlcu senior este și generalul Silviu Predoiu, fostul șef operativ al SIE, intrat și el în slujba regimului comunist, sub acoperire diplomatică, înainte de 1989.

Fiul îi donează o casă, tatăl îl împrumută cu bani

Declarațiile de avere ale lui Vîlcu senior arată că a dus-o bine atât pe timpul regimului comunist, cât și după. Atât de bine încât a reușist să achizioneze două apartamente în București și o casă la Telega în județul Prahova. În ultimii ani, ca ambasador, a câștigat un salariu consistent, de aproape 70.000 de dolari pe an, având economii de aproape 40.000 de euro.

Vîlcu senior menționează în declarația sa de avere din 2012 două împrumuturi acordate în nume personal fiului său, în valoare de 20.000 Euro, respectiv 41.000 de dolari. Împrumuturile vin la trei ani după ce Vîlcu junior, prosperul producător de filme, i-a donat un apartament de 144 de metri pătrați în București, deși tatăl deținea deja alte trei locuințe.

Tranzacții cu vedete TV și oamenii lui SOV

Dragoș Vîlcu Management SRL, din care fostul ambasador s-a retras abia anul trecut, vânzându-și participația către fiul său, deține pachete majoritare de acțiuni la o serie de companii din domeniul producției cinematografice, a publicității, dar și mass-media. Una dintre acestea este Multi Media Est SRL, care a cumpărat Hotnews.

În trecut, firma a mai avut acțiuni la Andreea Raicu Network SRL, alături de vedeta TV cu același nume. Acum câteva zile, ea a decis să-și vândă părțile companiei lui Vîlcu, care a redenumit firma DG Digital Direct SRL. Pe portalul instanțelor de judecată, există un proces prin care Vîlcu junior și Andreea Raicu se judecă pentru o datorie de peste 600.000 lei. Detalii AICI

O altă firmă controlată de Vîlcu junior este You Trust Publishing Group SA, unde el are 95%, restul acțiunilor fiind deținut de același Răzvan Ionescu. Deși înființată în 2018, firma nu avusese nicio activitate până la sfârșitul lui 2021. Când a început brusc o campanie de cumpărare a unor SRL-uri înființate de jurnaliști.

În martie 2022, You Trust Publishing Group SA a achiziționat un pachet de 48% din acțiunile companiei Universal Impex Company Est SRL, deținută până atunci integral de Sorin Enache, fost director executiv al televiziunii Realitatea TV sub patronatul lui Vântu.

 

 

După aceată tranzacție, administrarea afacerii revine firmei ZYX Publishing Group SRL, controlată de Vîlcu junior și al cărei reprezentant este același Răzvan Ionescu. Conform Biroului Român de Auditare a Tirajelor (BRAT), această firmă este publisherul unor site-uri precum b365.ro, lovedeco.ro, smartliving.ro, totuldespremame.ro.

Legătura dintre Dragoș Vîlcu și Răzvan Ionescu este cimentată de faptul că acesta din urmă și-a pus la bătaie o firmă înființată în urmă cu 20 de ani, IQ Media Consulting SRL, având ca obiect de activitate agenții de publicitate, pentru a preluat administrarea și reprezentarea mai multor companii ale fiului de ambasador comunist.

Îți vând niște acțiuni pentru un interviu!

O altă afacere controlată de Vîlcu junior, prin You Trust Publishing SA, este Newbiz Online Publishing SRL, administrată de același Răzvan Ionescu. Înființată în 2019, firma o avea ca acționar minoritar, cu 20%, pe Andreea Roșca, fost redactor șef al revistei Capital. Doi ani mai târziu, în august 2021, ea rămâne doar cu 5%.

Cu patru luni înainte, Andreea Roșca îi lua un interviu lui Dragoș Vîlcu în care acesta ne învăța “cum să trăim o zi bună și cum să ne punem întrebările care contează”. Detalii AICI

Nicăieri în acest podcastul publicat pe blogul ei, jurnalista nu specifica însă că este asociată cu intervievatul și că peste câteva luni urma să-i mai vândă un pachet de acțiuni.

“Să achiziționezi o companie înseamnă experiență pe cultură organizațională, pe evaluare, cum faci integrarea, cum finanțezi – sunt foarte multe elemente chiar la sume relativ mici de care trebuie să ții cont”, îi spunea Vîlcu junior partenerei sale de afaceri.

Acuzată de evaziune, asociată cu șeful Recorder

Pe lângă companiile fiului de ambasador comunist, Răzvan Ionescu administrează și firma Choose2Develop SRL, deținută integral de Ioana Cosmina Noaghea, fostă directoare generală a Publimedia International SRL, care făcea parte din trustul Pro TV pe vremea lui Adrian Sârbu.

Ea și-a înființat firma în 2017, la un an după ce a fost trimisă în judecată într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu-record de peste 61 de milioane de lei. Detalii AICI

Pe portalul instanțelor de judecată, Noaghea încă figurează ca inculpat alături de Sârbu și o serie de alți angajați acuzați că au făcut parte dintr-o amplă schemă infracțională.

(VA URMA)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te